Fiktív számlás műtrágya-kereskedőket meszelt le a NAV

agrarszektor.hu
Műtrágyával és fonallal üzletelő, fiktív számlákkal dolgozó bűnszervezetre csaptak le a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói; az ügyekben költségvetési csalás miatt hét embert vettek őrizetbe - tájékoztatta kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense az MTI-t.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Barnáné Horváth Melinda közölte: a gyanú szerint egy Csongrád megyei férfi cége adófizetési kötelezettségét csaknem 400 millió forint áfatartalmú fiktív számlákkal próbálta csökkenteni. Azt színlelte, hogy műtrágyát szerez be Magyarországon, majd közösségen belüli értékesítésként Szlovákiába számlázza.

Hasonlóan járt el egy Békés megyei férfi is, aki textilgyárának adófizetését csökkentette fonalbeszerzésről szóló magyar fiktív számlákkal, majd a fonalat és a késztermék egy részét szintén Szlovákiába számlázta tovább. Áfafizetési kötelezettségét az eddigi adatok szerint 94 millió forinttal csökkentette.

A pénzügyi nyomozók megállapították, hogy a műtrágyával foglalkozó férfi és a textilgyáros ugyanazoktól szerezte be fiktív számláit. A valótlan számlákat kiállító magyar és szlovák társaságok egy ismeretségi körhöz, némely esetben egy rokoni körhöz tartozó strómanok nevén voltak, a számlázást pedig egy férfi fogta össze.

A pénzügyi nyomozók a dél-alföldi régió mindhárom megyéjében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében tartottak akciót. Lefoglalták a bűncselekmény gyanúját alátámasztó bizonyítékokat, valamint a textilüzemet és más ingatlanokat, követeléseket, üzletrészt, bankszámlán lévő pénzt és az egyik elkövető nagy értékű autóját. Így, a zárolt vagyontárgyakkal a keletkezett kár teljes mértékben megtérülhet.

A számlafelhasználókat, -kiállítókat és a számlázó cégeket összefogó férfit költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd még hét embert vettek őrizetbe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?