Fontos részleteket közölt Győrffy Balázs a parlamentben a kamarai választásokról

Fontos részleteket közölt Győrffy Balázs a parlamentben a kamarai választásokról

agrarszektor.hu
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az Országgyűlés május 24-ei ülésnapján napirend előtti felszólalás keretében számolt be a május 20-i kamarai választásokról. Elmondta, mintegy 79 ezren adták le a voksukat az idei választásokon - közel 70 %-kal többen, mint a legutóbbin. Kiemelte, a MAGOSZ és az őket támogató 17 szakmai szervezet kétszer annyi szavazatot kapott most, mint 2017-ben, és ötször annyit, mint 2013-ban. A NAK elnöke beszélt arról is, mennyire fontos, hogy a korábbi 17,5 százalékról 80 százalékra növelte a kormány a vidékfejlesztési támogatások hazai önrészét, jelentősen megemelve ezzel a keretet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál május 20-án országos választások zajlottak, rekordrészvétel mellett. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az Országgyűlés május 24-ei ülésnapján számolt be az eredményekről.

Hatalmas büszkeség számunkra, hogy mintegy 79 ezren adták le a voksukat a pénteki kamarai választásokon - közel 70 %-kal többen, mint a legutóbbin. A 18,5%-os százalékos részvétel pedig az EU-ban szinte egyedülállóan magas, más országokban agrárkamarai választásokon jellemzően csak néhány százalék körüli a részvétel (Lengyelországban például pár évvel ezelőtt 2,8 százalék volt). Azonban a negatív részvételi rekordot minden bizonnyal Magyarország tartja: 2008-ban, a baloldali kormányzás alatt működő Magyar Agrárkamaránál volt olyan megye, ahol 30-an választottak meg 40 küldöttet, azaz kevesebb volt a választó, mint a megválasztott

 - hangsúlyozta Győrffy Balázs. Kiemelte, a MAGOSZ és szövetségesei kétszer annyi szavazatot kaptak idén, mint 2017-ben, és ötször annyit, mint 2013-ban, ráadásul az érvényes szavazatok aránya 99,3 % volt.

A vidék jövője szempontjából kiemelten fontos az agrárium stabilitása. A pandémia alatt is bebizonyosodott, hogy az agrárium stratégiai jelentőségű ágazat. Az orosz-ukrán háború miatt a jelentősége még inkább fokozódik, növelni kell a termelés hatékonyságát, amihez beruházások szükségesek. Ezért is óriási jelentőségű a kormányzat azon döntése - melyet először a NAK javasolt -, hogy a korábbi 17,5 százalékról 80 százalékra növelte a vidékfejlesztési támogatások hazai önrészét, jelentősen megemelve ezzel a keretet. Nem kérdés: az erős Magyarországnak alapeleme kell legyen az erős agrárium

 - közölte a NAK elnöke.

Címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58