2020. június 4. csütörtök Bulcsú

Hírek - Agrárpénzek

Gabona behozatalra szorul az orosz piac is

Oroszország személyében újabb hagyományosan erős gabonaexportőr jelentette be, hogy a 2012-es évben tapasztalható globális szárazság következtében megcsappanó termés miatt behozatalra szorul.
 
 

Az orosz mezőgazdasági minisztérium bejelentése szerint összesen csaknem 1.5 millió tonna takarmánygabona behozatalára kényszerülnek az orosz állattenyésztők a tavalyi termés elégtelensége miatt. Elsődleges okként az elmúlt év aszályos időjárását jelölte meg a minisztérium, arra azonban nem tért ki belső, vagy külföldi forrásokból érkezik-e majd a pótlás. A pár hónappal ezelőtt bejelentett, novemberben pedig életbe lépett ukrán exporttilalmat követően több szakértő is arra számított, hogy azt hamarosan az orosz fél oldaláról is hasonló lépés követi, mivel a két ország jellemzően együtt mozog a gabonapiacon, erre a három évvel ezelőtti gabonastop is kiváló példa. A jelek szerint azonban éppen az akkori reakciókból okulva idén nem meri komolyabban korlátozni kivitelét Oroszország, így erősen csökken annak az esélye is, hogy belső készleteiből fedezze a hiányt, azaz bevett szerepkörével ellenétesen ezúttal vásárlóként lépjen fel a nemzetközi gabonapiacon.

A Világgazdaság megkeresésére Raskó György agrárközgazdász elmondta, nagy valószínűséggel francia és német források jöhetnek szóba Európából, míg a déli féltekéről a délkelet-ázsiai országokkal erős kapcsolatokat ápoló Argentína jöhet szóba. Magyarország jelenleg nem rendelkezik az igényeket kielégítéséhez megfelelő mennyiségű készletekkel a szakember szerint. Raskó ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy a szokásosnál jóval kisebb készletek állnak rendelkezésre jelenleg kalászos gabonából (60-65 napra elegendő) és kukoricából (70-75 napra elegendő) is világszerte, mely különösen kedvez a spekulációnak. A készletek feltöltődésére leghamarabb a déli félteke jónak ígérkező termése járulhat hozzá, melynek aratása már februárban megkezdődik. Ausztrália és Argentína búza és kukoricatermése kifejezetten jónak, Brazília szójatermése pedig kiemelkedően magasnak ígérkezik. Északon a megnövekedett vetésterületeken nyárra teremhet komoly mennyiségű gabona amennyiben jól alakul az időjárás.

A jelenlegi alacsony készletszintek és a relatív hiány következtében komoly árcsökkenésre egyelőre még nem lehet számolni, azonban a kedvező várakozások már lassan elkezdenek beárazódni. Ezt elsőként a szója piacán lehet tetten érni, ami a hazai állattenyésztők számára is jó hír. A korábbi 150-160 ezer forint tonnánkénti árhoz képest már 130 ezer alatt van a várhatóan 110 ezerig lemenő árszínvonal.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu