2020. október 28. szerda Simon, Szimonetta

Hírek - Agrárpénzek

Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Sikeres beruházások 1. rész: ahol egyesével vették a lépcsőfokokat

Egy beruházás megvalósítása mellett több racionális érv is szólhat, akár egyidejűleg is, ezért sokszor nehéz tisztán látni, priorizálni, illetve nagy lehet a kísértés, hogy akár párhuzamosan indítsunk el beruházásokat, átugorva néhány fokozatot.
 
 

A mai példában egy jól működő családi, mezőgazdasági holding múltbéli, értékláncbővítő beruházásait, mutatjuk be anonim módon, amelyek sikerét növelte, hogy egymásra épültek. Ahogy mondani szokás: egyesével vették a lépcsőfokokat.

Nézzük az ügyfelet. A cégcsoport több mint 20 éve kezdte meg a működését, minden tagja sikeres, a tevékenységek részben már egymásra épültek. A második generáció, a három gyermek már évek óta aktívan részt vesz a napi munkában és az irányításban.

Forrás: Takarékbank Agrárcentrum, saját szerk.

A csoport teljesítményét mutatja, hogy már közel évi 1 milliárd Ft árbevételt és 80 millió Ft közeli üzemi eredményt sikerült elérniük csoport szinten. Ez a pénzügyi teljesítmény az éves szerződött hitel és lízing törlesztéseiket, vagyis az adósságszolgálatukat több mint 2,5x mértékben fedezi, ami egy fenntartható és stabil eladósodottsági szintet jelent.

A családi gazdaság termelési vertikumának első alap eleme a 600 ha-nál nagyobb területen történő szántóföldi növénytermesztés és zöldségtermesztés, amelyet több mint 25 éve kezdtek el. Hatékonysága átlag feletti, a vezető - egyben a családfő - szakmai hozzáértésének és értékteremtő képességének köszönhetően. Ez jelenti a cég fő profittermelő tevékenységét mind a mai napig, stabilitást adva az újaknak is.

A következő láncszem egy kereskedelmi vendéglátással és rendezvényszolgáltatással foglalkozó vállalkozás, amely közel 20 éve működik. Jelenleg egy 120 fős étteremmel, egy 300 fős rendezvényteremmel és 50 fős szálláshellyel rendelkeznek. Hírnevük rendkívül jó, mára márkává váltak. Manufakturális tartósítóipari feldolgozást (savanyúságok, befőttek, lekvárok) és húsáru - ezen belül pedig szárazáru - gyártást is végeznek, kizárólag saját felhasználásra, a minőségi- és a tradicionális ízvilágú konyhai alapanyagok és késztermékek biztosítása érdekében. Ez a láncszem is egyre nagyobb profitot termel a családi holdingnak.

Önálló cégben egy évi cca. 100 db-os kibocsátású sertéstelepet is létesítettek, vegyes fajtákkal. A cél a minőségi alapanyag biztosítása volt az éttermi és vendéglátás üzletáguknak. A jószágokat ugyan a tartási periódus végén értékesítették, de a vágóhídtól a számukra szükséges húsrészeket visszavásárolták. E tevékenységük profittermelő képessége nem volt eddig számot tevő, de ez nem is jelentett szempontot eddig.

A legújabb, nemrég megvalósított beruházásuk szintén szervesen kapcsolódik a meglévő értékláncukhoz, a tervek és a reális várakozások szerint sikeresen. Ezt a beruházást részletesen egy következő bejegyzésünkben mutatjuk be.

Írták: Bezerédi Gábor – Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu