Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Sikeres beruházások 1. rész: ahol egyesével vették a lépcsőfokokat

Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Sikeres beruházások 1. rész: ahol egyesével vették a lépcsőfokokat

Takarék Agrár24
Egy beruházás megvalósítása mellett több racionális érv is szólhat, akár egyidejűleg is, ezért sokszor nehéz tisztán látni, priorizálni, illetve nagy lehet a kísértés, hogy akár párhuzamosan indítsunk el beruházásokat, átugorva néhány fokozatot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mai példában egy jól működő családi, mezőgazdasági holding múltbéli, értékláncbővítő beruházásait, mutatjuk be anonim módon, amelyek sikerét növelte, hogy egymásra épültek. Ahogy mondani szokás: egyesével vették a lépcsőfokokat.

Nézzük az ügyfelet. A cégcsoport több mint 20 éve kezdte meg a működését, minden tagja sikeres, a tevékenységek részben már egymásra épültek. A második generáció, a három gyermek már évek óta aktívan részt vesz a napi munkában és az irányításban.

Forrás: Takarékbank Agrárcentrum, saját szerk.

A csoport teljesítményét mutatja, hogy már közel évi 1 milliárd Ft árbevételt és 80 millió Ft közeli üzemi eredményt sikerült elérniük csoport szinten. Ez a pénzügyi teljesítmény az éves szerződött hitel és lízing törlesztéseiket, vagyis az adósságszolgálatukat több mint 2,5x mértékben fedezi, ami egy fenntartható és stabil eladósodottsági szintet jelent.

A családi gazdaság termelési vertikumának első alap eleme a 600 ha-nál nagyobb területen történő szántóföldi növénytermesztés és zöldségtermesztés, amelyet több mint 25 éve kezdtek el. Hatékonysága átlag feletti, a vezető - egyben a családfő - szakmai hozzáértésének és értékteremtő képességének köszönhetően. Ez jelenti a cég fő profittermelő tevékenységét mind a mai napig, stabilitást adva az újaknak is.

A következő láncszem egy kereskedelmi vendéglátással és rendezvényszolgáltatással foglalkozó vállalkozás, amely közel 20 éve működik. Jelenleg egy 120 fős étteremmel, egy 300 fős rendezvényteremmel és 50 fős szálláshellyel rendelkeznek. Hírnevük rendkívül jó, mára márkává váltak. Manufakturális tartósítóipari feldolgozást (savanyúságok, befőttek, lekvárok) és húsáru - ezen belül pedig szárazáru - gyártást is végeznek, kizárólag saját felhasználásra, a minőségi- és a tradicionális ízvilágú konyhai alapanyagok és késztermékek biztosítása érdekében. Ez a láncszem is egyre nagyobb profitot termel a családi holdingnak.

Önálló cégben egy évi cca. 100 db-os kibocsátású sertéstelepet is létesítettek, vegyes fajtákkal. A cél a minőségi alapanyag biztosítása volt az éttermi és vendéglátás üzletáguknak. A jószágokat ugyan a tartási periódus végén értékesítették, de a vágóhídtól a számukra szükséges húsrészeket visszavásárolták. E tevékenységük profittermelő képessége nem volt eddig számot tevő, de ez nem is jelentett szempontot eddig.

A legújabb, nemrég megvalósított beruházásuk szintén szervesen kapcsolódik a meglévő értékláncukhoz, a tervek és a reális várakozások szerint sikeresen. Ezt a beruházást részletesen egy következő bejegyzésünkben mutatjuk be.

Írták: Bezerédi Gábor - Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31