2022. június 29. szerda Péter, Pál

Hírek - Agrárpénzek

Határérték feletti aflatoxin-koncentrációt mértek a tejben több dél-európai országban

A megengedettnél magasabb aflatoxin-tartalom miatt több tejet kivontak a forgalomból a napokban Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban.
 
 

Az aflatoxin m1 penészgombák által termelt gombaméreg, amely a takarmányokon keresztül bekerülhet a tejbe. Emberre is veszélyes lehet, nagy mennyiségű fogyasztása rákos megbetegedést okozhat. A szerb mezőgazdasági minisztérium megerősítette, hogy egyes Szerbiában forgalmazott tejtermékek esetében határérték feletti aflatoxin m1 tartalomra utalnak a vizsgálati eredmények, ezért a tárca elrendelte a kérdéses termékek kivonását a kiskereskedelmi forgalomból, a gyanús mintákat pedig a hatóságok további vizsgálatokra Hollandiába küldik - közölte keddi internetes kiadásában a Magyar Szó vajdasági napilap.

Horvátországban is több tej tiltólistára került magasabb aflatoxin-koncentráció miatt, miután a hatóságok fokozott ellenőrzéseket vezettek be a napokban a tejgyárakban és a farmokon. Az Oslobodjenje című szarajevói napilap hétfői internetes kiadása szerint a bosznia-hercegovinai hatóságok szlovéniai, németországi és magyarországi importtejben is találtak a megengedettnél több aflatoxint.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben