2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Agrárpénzek

Honnan jöhet a pénz? - Lépnek a lízingcégek is

A lízingcégek is bekapcsolódhatnak az agrárberuházások finanszírozásába a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban. Fogyasztóvédelmi szempontból a lízingnél a legtöbb panasz az ügyféltájékoztatás problémái, a panaszkezelés és a forintosításkor alkalmazott elszámolás miatt érkezik.
 
 

A 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban évi 628 milliárd forint jut a mezőgazdaság támogatására, ennek 80 százaléka a beruházásokra, amelyek finanszírozásába a lízingcégek is bekapcsolódhatnak - mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Lízing és Finanszírozó Társaságok Szövetségének kecskeméti konferenciáján. A beruházások támogatásánál előnyt élveznek a kis- és középvállalkozások (kkv), a támogatás átlagos intenzitása 50 százalék, de Pest megyében a beruházások 40 százalékára jár csak támogatás - tette hozzá az államtitkár.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


A beruházási támogatásokra szóló pályázatokat a következő hónapokban kiírják, a jövő év közepéig valamennyi megjelenik. Ezek 24 hónapig lesznek nyitva, feltéve, hogy nem fogy el korábban az erre szánt pénz. Az államtitkár példaként kiemelte, hogy a piaci agrárbiztosítások 65 százalékára jár majd támogatás. Az állattenyésztési beruházásokra 75 milliárd forint jut. A kertészek is hasonló nagyságrendű támogatásokra pályázhatnak, amelyből 10 milliárd forint a gépbeszerzés összege. Az állattenyésztés és a kertészet azért kiemelt ágazat, mivel ott a beruházások után is szükség lesz kézi munkára, vagyis a fejlesztések nem veszélyeztetik a munkahelyeket - jelezte az államtitkár.

Harangi Sándor, a Magyar Nemzeti Bank hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások felügyeleti igazgatója szerint a hitelezésből 4,3 százalékkal részesednek a lízingcégek. Ez koncentrált piac, 14 pénzügyi vállalkozás adja a forgalom 80 százalékát. Az igazgató a fogyasztóvédelemre kitérve elmondta, hogy a lízing területén a legtöbb panasz az ügyféltájékoztatás problémái, a panaszkezelés és a forintosításkor alkalmazott elszámolás miatt érkezik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu