2022. május 26. csütörtök Fülöp, Evelin

Hírek - Agrárpénzek

Idén is cukorhiány lehet, immár harmadjára!

Minden reményt eloszlatnak elemzők arra vonatkozóan, hogy idén meghaladhatja a cukorkínálat a keresletet, ehelyett további áremelkedést, és deficitet prognosztizálnak.
 
 

A világ egyik vezető cukorpiaci intézete, és egyben cukorkereskedésre szakosodott brókerháza, a brit Czarnikow hétfői jelentése szerint a 2010-11-es évben 2,8 millió tonnás hiány lehet a cukorpiacon, csakúgy mint a megelőző két évben, illetve hetedik alkalommal az elmúlt 10 évben.

Két hete a Nemzetközi Cukor Szervezet (International Sugar Organisation) is módosított előrejelzésein, és csökkentette az idei gazdasági évre várható cukortermelést. A brazil és dél-afrikai cukornádnak a szokatlan szárazság, Ausztráliában és Indonéziában pedig az extrém csapadékos idő tett keresztbe.

Fontos ármeghatározó tényező az is, hogy miként dönt India – a világ második legnagyobb cukortermelője Brazília után – cukorexportját illetően. A Czarnikow szerint idén 23-265, millió tonnás termelés várható Indiában, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy ennek mekkora hányadát szánja külföldi értékesítésre.

Európa december 16-ig elhalasztotta a döntést, hogy valóban értékesít-e 350 ezer tonna fehércukrot.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben