2021. február 25. csütörtök Géza

Hírek - Agrárpénzek

IGC: bízhatunk a jövő évi gabonatermésben

Mintegy 23 millió tonnával nagyobb búzatermést vár az idei évben a Nemzetközi Gabona Tanács (IGC), bízva a sikeresebb tavaszi vetésben, és az Oroszországot idén elkerülő katasztrofális időjárásban.
 
 

A befolyásos nemzetközi szervezet szerint a májussal kezdődő 2011-12-es gazdasági évben várhatóan 670 millió tonna búzát sikerül majd betakarítani, amely 3,6 százalékos emelkedést jelentene, de még így is elmaradna a három évvel ezelőtti rekord, 683 millió tonnás rekordterméstől. Mindezen prognózisukat arra a feltételezésre alapozzák, hogy a gabonaárak szárnyalása nagyobb területek bevetésére ösztönzi a gazdákat. A világ búzával bevetett területeinek nagysága körülbelül 3 százalékkal növekszik majd ennek köszönhetően, különösen Oroszországban.
Az IGC gabonapiaci előrejelzésének publikálására nem sokkal azután került sor, hogy a Strategie Grains nevű vezető elemzőcég csökkentette az EU búzatermésére vonatkozó prognózisát.

A Macquarie bank elemzői szerint azonban még ha emelkedik is valamelyest a termelés, a készletek akkor is csökkenőben vannak, a növekvő kereslet miatt, vagyis az importőrök még nem dőlhetnek hátra: az árak magasak maradnak. A bankház szerint a chicagói árutőzsdén idén bushelenként 9 dollárt is elérheti a búza ára, és csak 2012-ben csökken 7 százalékos szintre.

Emellett a tanács pontosított a 2010-11-es gazdasági évre vonatkozó becslésein is. Ezek szerint búzából 3 millió tonnával többet, 647 millió tonnát remélnek, köszönhetően az előzetes várakozásokat felülmúló ausztrál termésnek. A termés azonban így is 4,6 százalékkal elmaradna az előző évitől.

A búza iránti keresletet szintén 1,7%-kal feljebb tornázta az IGC, összesen 661 millió tonnára becsülve azt, így az év végi készletek 6,6 százalékkal lehetnek alacsonyabbak a tavalyinál, amely 185 millió tonnát jelent.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu