2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Agrárpénzek

Itt az újabb fordulat az osztrák-magyar határon épülő gigakertészet ügyében

Megkezdte az energetikai, digitális és vállalkozói fejlesztéseket az elmúlt hetekben a német FAKT AG Hegyeshalom és Bezenye határában. A 330 hektáros területeten a cég három ütemben mintegy 314 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre. Tájékoztatásuk szerint a teljes ingatlanra holisztikus felhasználási koncepciót terveznek, amely egyedileg ötvözi a munka és az élet területeit, a projekt központi építőkövei a modern mezőgazdasági termelés, a hozzáadott értéket képviselő feldolgozás és a logisztika lesz. az európai mérföldkőnek számító projekt központi építőkövei a modern mezőgazdasági termelés, a hozzáadott értéket képviselő feldolgozás és a logisztika.
 
 

2019 márciuásban robbant a hír, miszerint egymilliárd eurós beruházást tervez a német FAKT AG Hegyeshalom és Bezenye határában, amellyel Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épülhet meg az osztrák-magyar határon. Az akkori információk szerint legkésőbb 2021 elején kezdődött volna Magyarország történetének egyik legnagyobb beruházási projektjének a kivitelezése, a koronavírus-járvány azonban rendesen keresztbe tett a munkálatoknak és jelentőst késést okoz a beruházás előrehaladásában.

A cég legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben megkezdték az energetikai, digitális és vállalkozói fejlesztéseket, a vállalat ugyanis az év elején megkapta a jogerős fejlesztési tervet - írja az Agrokép. Bezenye és Hegyeshalom képviselő-testületei január elején jóváhagyták a FAKT AG tulajdonában lévő telkek övezeti előírásainak módosítását, így az új engedélyek birtokában, az eredeti tervekhez képest mintegy féléves csúszással, 2023 elején már megindulhat az építkezés az osztrák-magyar határon a Lajtania Park névre keresztelt, európai szinten is kiemelkedő beruházás keretében. 

A tervek szerint német FAKT AG három ütemben mintegy 314 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre a térségben. A cég most megerősítette, hogy Hegyeshalom és Bezenye községben egy 330 hektáros ingatlanra holisztikus felhasználási koncepciót tervez, amely egyedileg ötvözi a munka és az élet területeit. Mint írják, az európai mérföldkőnek számító projekt központi építőkövei a modern mezőgazdasági termelés, a hozzáadott értéket képviselő feldolgozás és a logisztika.

A projekt egyik fő szempontja, hogy a közüzemi villamosenergia- és gázhálózatokkal szemben támasztott nagy igényeket a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. A tervezett zöld energiaellátás a geotermikus energiát, a fotovoltalikát, a biogázüzemeket és a hidrogént is magába foglalja. A FAKT AG partnerével, az E.ON-nal együtt az Agriculture Park AG fenntartható módon tervezi használni az erőforrásokat, megújuló és jövőorientált módon, így hosszú távon CO2-mentes termelést érhetnek el a telephelyen. Mindez pozitív hatással van az Agriculture Park AG finanszírozási struktúráira is, mert így biztosíthatók a „zöld finanszírozás” megoldások is. A közcélú hálózatok használatának csökkentése a beruházások megkezdésének idejét is lerövidíti 2023 elejére

 - áll a cég közleményében. 

Címlapkép forrása: MTI/Krizsán Csaba

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben