Jogi lépéseket tennének a galgahévízi ökofalu lakosai a Gaia Alapítvány bemutatóközpontjának kivitelezése miatt

agrarszektor.hu
A galgahévízi ökofalu tizenhat panaszosa szerint a Gaia Alapítvány az életminőségüket negatív irányba befolyásoló módon kivitelezi az energiahatékony technológiákat felvonultató bemutatóközpontját azáltal, hogy túl közel telepítette a szélkerekeket a lakóingatlanokhoz. A panaszosok több hatóságnál is bejelentést tettek. A turai építésügyi hatóság szerint valóban nem lehet az adott területeken üzembe helyezni a szélgenerátorokat. A kivitelező Gaia Alapítvány viszont a Mérésügyi Hivatal döntésére hivatkozik, ami alapján viszont jó helyen vannak a szélkerekek. A kérdés, hogy építménynek tekinthető-e egy szélkerék, vagy sem.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Túl közel telepítették a galgahévizi ökofalu lakóházaihoz az egyelőre még üzembe nem helyezett szélkerekeket, ami hang és vibráló fényhatásuk miatt nagyon rossz hatással vannak az ott lakók életminőségére. Ez az egyik fő kifogás abban a panaszlevélben, amit a galgahévizi ökofalú 16 tagja a Gaiai Alapítvány "Energiahatékony technológiákat felvonultató multifunkcionális bemutatóközpont pár létesítése a magyar és a szlovák oldalon" elnevezésű projektjének a megvalósításával kapcsolatban nyújtott be idén márciusban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, illetve a helyi önkormányzat építésügyi hatóságához.

 

A szélkerék építmény


Az alapítvány a projekt keretében összesen 4 szélkereket telepített, amik egyelőre még nem üzemelnek. Az egyik szélgenerátor a lakóingatlanoktól 10-15 méterre építette fel az alapítvány. A lakók ezt nem szerették volna, így kompromisszumként a lakótelektől néhány méterrel való arrébb helyezését ajánlotta fel az alapítvány, ami a lakók részéről még mindig nem volt elfogadható. Az ilyen méretű szélgenerátor védőtávolsága (kellő szabályozás hiányában) a panaszosok szerint legalább 200 méter. 


A helyi jegyző felszólította az alapítványt, hogy az esetleges birtokháborítási perek elkerülésére saját érdekében egyezzen meg a lakókkal, amelyre a panaszosok szerint az alapítvány nem volt hajlandó.

 


Galgahévízi ökofalu


Az építési hatóság is állásfoglalást adott ki az ügyben 2011. november 3-án, amely értelmében ilyen magas építmény ezen a területen nem helyezhető el (a 4 telepített szélkerékből két darab 18 méter magas, 6 méteres lapátokkal). A turai építésügyi hatóság indoklásában a "Galgahévízi Ökofalu szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról" szóló 7/2002. számú rendelet 4. paragrafusának 2 bekezdésére hivatkozva azt állítja, hogy az Lke-2 övezetben (kertvárosi lakóterültben) az előírt maximális építménymagasság 4,5 méter. A panaszosok által kifogásolt szélkerék egy 18 méter magas oszlopon lett elhelyezve, 6 méteres lapátokkal. Az építésügyi hatóság indoklásában hivatkozik még a "Galgahévízi Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről" szóló 6/2007 számú rendeletére is, amely szerint az adott területeken természetvédelmi okok miatt sem helyezhetőek el szélkerekek.

Majd a felsőbb hatóság utasít


Megkerestük Müller Gabriellát, a turai építési hatóság építéshatósági és műszaki irodavezetőjét, aki a tavaly november 3-i állásfoglalást is aláírta, aki először nyilatkozott lapunknak, aztán visszavonta a nyilatkozatát. 


Az NFÜ-től még nem kaptak a panaszosok hivatalos választ. Az agrarszektro.hu megkereste ez ügyben az NFÜ-t, ahol csak annyit közöltek, hogy voltak helyszíni szemlén, a határozatukat hamarosan küldik az érintetteknek. Többszöri rákérdezésre sem válaszoltak viszont arra a kérdésünkre, hogy mi a határozat tartalma, mert "folyamatban lévő ügyről hivatalos tájékoztatást nem áll módunkban kiadni, az érintetteket kell minden esetben elsődlegesen tájékoztatnunk. Kérjük, szíveskedjen hozzájuk forduljon az üggyel kapcsolatos kérdéseivel a jövőben is."

A szélkerék nem építmény


Megkerestük ez ügyben Varga Gézát, jobbikos parlamenti képviselőt, a Gaia Alapítvány egykori alapítóját és korábbi elnökét - akinek most a lánya, Gábor Eszter az alapítvány ügyvezetője - aki megkeresésünkre annyit mondott, hogy a Budapest Főváros Kormányhivatalának Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága ellentétes döntést hozott a turai építési hatóság állásfoglalásával, vagyis a szélkerekeket üzembe lehet helyezni ott, ahol jelenleg vannak. 


A mérésügyi hivatal átküldte a megszüntető végzését az agrarszektro.hu-nak, amelyben azt írják, hogy a hatósághoz a "Budapestkörnyéki Ügyészség 2012. 05. 30-án beérkezett megkeresése alapján építésügyi hatósági eljárás kezdődött", amely eljárást "végzéssel megszüntetik". Az indoklásban az áll, hogy a benyújtott dokumentumokat átvizsgálva a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvény (VET) 116. paragrafusának 1. és 3 pontja alapján nem szükséges a hatóság engedélye az 50 kW alatti sziget üzemben működő szélgenerátorok építéséhez. A végzésben még azt is megjegyzik, hogy "a telepített berendezések teljesítményük és működési módjuk alapján nem tartozik az építésügyi hatóság, valamint a Hivatal engedélyezési körébe". A mérési hatóság továbbá arra is hivatkozik az indoklásában, hogy a szélgenerátor- nem tekinthető építménynek.


Nem egyeztettek


Novák Brigitta, az egyik panaszos szerint azonban azt eddig is tudták, hogy a szélkerekek energetikai szempontból rendben vannak, és éppen azért fordultak az építési hatósághoz, hogy a szélkerekeket építménynek, ne pedig energetikai létesítménynek tekintsék. Az építési törvény alapján (1997/78 2. számú törvény 2. paragrafusának 8-as pontja szerint) a szélkerekek egyértelműen építménynek minősülnek.

 


 

A Gaiai Alapítvány 2011 januárjában írta alá a Magyar Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 2008 végén beadott projekt koncepciója, az "Energiahatékony technológiákat felvonultató multifunkcionális bemutatóközpont pár létesítése a magyar és a szlovák oldalon" támogatási szerződését. A pályázat tervezését a Gaia Alapítvány honlapján szereplő "Közhasznúságú jelentésben" lévő adatok alapján 2008 végén kezdték el. "Az akkor már ingatlantulajdonnal rendelkezőket nem vonták be a projekt kidolgozásába, a később ingatlant vásárlókat pedig nem tájékoztatták a folyamatban lévő projektről és annak várható hatásairól. A már elfogadott pályázatról is csak olyan részinformációkat szivárogtattak a lakók felé, amely a lakók részére túlnyomórészt közömbös volt. Az igazán lényeges és kritikus objektumokról csak az építkezések észleléséből értesültünk." - írták a panaszosok a beadványukban.

Fenntartható vagy nem fenntartható


A panaszosok szerint az Ökofalu lakóiként a pályázatról nem kaptak kellő részletességű tájékoztatást, így akaratukon és tudtukon kívül váltak egy olyan projekt részeseivé, amely az életminőségüket negatív irányba befolyásolja, lakóingatlanjaik, és építési telkeik elértéktelenedéséhez vezet, valamint a magánszférájukat és emberi méltóságukat sérti. A Gaia alapítvány vezetőségével a kialakult helyzetről érdemben nem tudtak egyeztetni az Alapítvány hozzáállása miatt. A 16 panaszos szerint amennyiben a pályázat megvalósul, az érintett ingatlantulajdonosok részéről elkerülhetetlen lesz a Gaia Alapítvánnyal szembeni, jogi úton való fellépés, mely az egész projekt létét, illetve fenntarthatóságát kérdőjelezi meg.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?