2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Hírek - Agrárpénzek

Kedvezőbb piaci helyzet a hazai tormatermelőknek

A torma-piacon keletkezett túltermelés megoldásáról egyeztetett Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az ágazat meghatározó szereplőivel.
 
 

A tavaly megtermelt fűszernövény jelentős részét nem tudták értékesíteni, így a felhalmozódott mennyiséget jelenleg is hűtőházakban tárolják, mintegy 3 ezer tonna pedig a földeken maradt.

Az államtitkár a megbeszélésen hangsúlyozta, az a cél, hogy a tormatermelők és a tormafelvásárlók közösen találjanak megoldást, valamint hogy erre az évre egy átfogó stratégia szülessen. A tárca kész egy olyan rendelet előkészítésére, amely a tormafelvásárlás szempontjait rögzíti. Az államtitkár kijelentette, a Vidékfejlesztési Minisztérium partner a belső piacok megerősítésében, ezért hamarosan a nagy üzletláncok képviselőivel is tárgyalóasztalhoz ül. Emellett a szaktárca segítséget tud nyújtani a külső piacokon is - így például Oroszországban és Azerbajdzsánban - a jelentősebb értékesítés megszervezésében.

Az államtitkár leszögezte, a továbbiakban is szorgalmazza a tormapiac szereplőivel való rendszeres egyeztetéseket. Hangsúlyozta, a legfontosabb szempont a hazai piac védelme.

A hajdúsági növény hungarikumnak számít. Magyarországon mintegy két ezer család él tormatermelésből és mintegy 10 ezer embernek ad munkát.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu