2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Agrárpénzek

Kilőttek az árak a mezőgazdaságban: ennyivel drágult meg a magyar gazdák élete

Elsősorban a növényi termékek áremelkedése miatt az idei első három negyedévben 16 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növényi termékek ára 25 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké pedig 1,7 százalékkal nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak, 2021. I-III. negyedév című kiadványából.
 
 

A növényi termékeken belül a gabona és az olajos növények jelentősen drágultak, ami az élénk nemzetközi kereslet következménye. A gabonafélék és az olajos növények ára dinamikusan, összességében 34, illetve 37 százalékkal nőtt. A drágulás mögött a világszerte jelentősen csökkenő készletek, az élénk nemzetközi kereslet és a takarmánynövények világpiaci árának jelentős növekedése húzódik meg. A gyümölcsök közül az alma ipari feldolgozás céljára történő értékesítési ára - az idei jó terméseredmény következtében - 27 forint volt kilogrammonként, ez a tavalyitól 35 százalékkal maradt el. 

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcseseménye - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

Az élő állatok és állati termékek 1,7 százalékos drágulását az élő állatok árának 1,8 százalékos mérséklődése, illetve az állati termékek 9,2 százalékos áremelkedése alakította. A vágósertés ára az első három negyedévben 15 százalékkal csökkent. A vágócsirke felvásárlási ára az elmúlt évek stagnálása után, január óta folyamatosan növekszik. Így az év első kilenc hónapjában az 10 százalékkal nőtt, a szeptemberi havi árindex 18 százalék volt. A mezőgazdasági ráfordítási árak 12 százalékos három negyedévi emelkedése a folyó termelőfelhasználás 13 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 7,5 százalékos növekedésének volt indokolható. 

A folyó termelőfelhasználás minden összetevője drágult. A legnagyobb mértékben, 25 százalékkal a műtrágyák ára emelkedett. A múlt év vége óta negyedévről negyedévre nagyobb mértékű áremelkedés volt megfigyelhető, így a harmadik negyedévi műtrágyaárak 60 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábban mértnél. Az áremelkedésben szerepet játszhatott a műtrágyák alapanyagául szolgáló földgáz árának nagymértékű emelkedése. A takarmányok ára jelentősen, közel 25 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A növényvédő szerek 5,2, az állatgyógyászati készítmények 4,4 százalékkal kerültek többe az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és kenőanyagok ára 12 százalékkal nőtt, ezen belül az üzemanyagoké 17 százalékkal volt magasabb. A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 9,2, a gépberuházásoké 6,6 százalékkal emelkedett.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben