2021. május 11. kedd Ferenc

Hírek - Agrárpénzek

Komoly változások jönnek a közvetlen támogatásokban 2023-tól

Most már biztos, hogy két átmeneti év következik a közös agrárpolitikában, és azt is tudni lehet, hogy a közvetlen támogatások esetében lényegi változás csak 2023-tól várható – mondta az Agrárszektornak Harnóczi György, az OTP Agrár főosztályvezetője. Hozzátette, nincs ez így a vidékfejlesztési program esetén, a magyar mezőgazdaság és vidék fejlesztésére ugyanis közel háromszor több pénz jut majd a most következő időszakban. A szakemberrel emellett arról is beszélgettünk, hogyan alkalmazkodik az OTP Agrár ehhez a „megerősített” vidékfejlesztési programhoz, mik a várakozásaik, illetve, mit látnak, a zöldítés tekintetében milyen kihívások várhatók a következő években.
 
 

2021 és 2022 két átmeneti évet jelent az új közös agrárpolitikában. Ami biztos, hogy ebben az időszakban is a jelenlegi, már ismert támogatási rendszer fog működni, a közvetlen támogatások esetében lényegi változás majd 2023-tól várható - mutatott rá Harnóczi György. Kiemelte, az akkortól érvényes új rendszerről a gazdálkodók széleskörű tájékoztatást fognak kapni az Agrárminisztériumtól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK), illetve az egyéb szakmai szervezetektől, így biztosan elegendő idejük lesz a felkészülésre. Más a helyzet a Vidékfejlesztési Program esetén, itt ugyanis a következő hét, plusz kétéves időszakban a korábbi 1300 milliárd forint forrás helyett 4265 milliárd forint áll rendelkezésre az ágazat és a vidék fejlesztésére, ami háromszor több pénzt jelent az előző időszakhoz képest. A hatalmas forrás-többlet annak az eredménye, hogy a kormány a nemzeti társfinanszírozási arányt a mostani 15%-ról 80%-ra emelte. A szakember beszélt arról is, hogy ebből az összegből az átmeneti két évben már 1500 milliárd forintra lehet majd pályázni, ami önmagában is 200 milliárd forinttal több forrást jelent erre a két évre vonatkozóan, mint amennyi az előző hét éves időszak egészében rendelkezésre állt. Hozzátette, ennek a pénznek legalább az 50%-a az agrárium fejlesztését fogja szolgálni, a meghirdetett pályázatokon túl tehát továbbiak kiírása várható az év folyamán az Agrárminisztérium részéről.

Az előttünk álló időszakban így komoly lehetőség lesz a kellően átgondolt beruházások előkészítésére és a pályázatok révén jelentős összegű támogatások elnyerésére. A nagy összegű támogatás által az agrárium fejlődése dinamizálható, ha a fejlesztések a nemzetközi szintű hatékonyság elérését célozzák. Különösen fontosak ezek a nagy tőkelekötésű ágazatokban, az állattenyésztésben és a kertészetben 

- hangsúlyozta a szakember.

Azzal kapcsolatban, hogyan alkalmazkodik az OTP Agrár ehhez a „megerősített” vidékfejlesztési programhoz, Harnóczi György elmondta, mint minden szereplőt, az OTP Agrár-t is kihívások elé állítja a vidékfejlesztési program következő két évében megjelenő koncentrált beruházási támogatási volumen.

Ehhez kapcsolódva általánosságban annyi mondható, hogy ilyen nagyságrendű pályázat komoly kapacitást igényel, mind a beruházók, pályázók oldaláról, mind a támogatók, valamint a finanszírozók részéről. Nem is beszélve a megvalósításhoz kapcsolódó kivitelezési, műszaki, technikai és gépi kapacitásokról és beszerzési igényekről. 
Harnóczi György (Forrás: OTP Bank)

A szakembertől megtudtuk, kereskedelmi banki oldalról azt látják, hogy a beruházás előtt álló vállalkozások megvizsgálják a finanszírozási lehetőségeiket és a források megítélésének feltételeit, majd ezek alapján hozzák meg a döntéseiket. Kiemelte, a piaci szereplők döntései meghatározhatják a következő 5-10 év bankkapcsolatait, ezért az OTP Agrár a bank társterületeivel együtt készül az igények fogadására és biztosítja azokat az erőforrásokat és eljárásokat, hogy az ügyfelek kiszolgálása zökkenőmentes és rugalmas legyen. Sőt, a pénzügyi háttér megteremtésén túl az OTP Csoport a pályázatok megírásában és benyújtásában is segíthet az érintetteknek, az OTP Hungaro-Projekt Kft. szakértőivel.

Feltételezésünk szerint a támogatási összegek ilyen mértékű emelkedése a korábbinál jóval nagyobb mozgásteret biztosít az agrárvállalkozások számára, gondolkodhatnak akár a korábbinál jóval nagyobb fejlesztésekben, ami összességében az ország agrárgazdasági versenyképességét is növelheti a régióban, illetve az Európai Unióban.

A környezetvédelem, a fenntarthatóság, illetve a zöldítés egyre nagyobb szerepet kapnak nemcsak az agráriumban, mezőgazdaságban, de minden szektorban és ágazatban. Harnóczi György szerint a zöldgazdasági átmenet egyre fontosabb feladatot fog jelenteni az agrárium szereplői számára is, amit jól jelez, hogy már az átmeneti években (2021-2022) is lesz olyan támogatás, amely energiahatékonysági, illetve biodiverzitás-védelmi célokat szolgál. Emellett a 2023-2027-es periódusban a KAP források 40%-át klímavédelmi célokra kell majd költeni az EU szabályai szerint. További lendületet adhat a programnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank jelenleg is futó vállalati zöld tőkekövetelmény-programjába is szeretné bevonni úgy az agráriumot, mint a körkörös gazdaság irányába lépő vállalkozások hiteleit.

Az OTP Agrár természetesen készül a mindezek alapján várható újabb lehetőségekre, hogy amint megjelennek az új támogatási programok, illetve MNB-szabályok, azonnal tudjon azoknak megfelelő kedvezményes zöldhitelt adni ügyfeleinek.  
Támogatott tartalom! A cikk megjelenését az OTP Agrár támogatta.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu