2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Agrárpénzek

Koronavírus: óriási könnyítést kap több százezer gazda októbertől

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csökkenti tagjai adminisztrációs terheit azzal, hogy idéntől elkészíti tagdíjbevallásukat, hasonlóan a NAV általi SZJA-bevallásokhoz. A közel 400 ezer taggal rendelkező köztestület tavasszal arról döntött, hogy őszre halasztja a tagdíjbevallási és -fizetési időszakot, ezzel segítve tagjait a járványhelyzetben, a nehézségek áthidalásában. A tagdíjbevallásra és -fizetésre október 1-je és 31-e között lesz lehetőség.
 
 

A NAK csökkenti mintegy 400 ezer fős tagságának adminisztratív terheit, ugyanis szeptemberi küldöttgyűlésén olyan döntést hozott, mellyel átalakította a kamarai tagdíjbevallási és -fizetési szabályokat. A köztestület megszüntette a számos tagja által korábban kifogásolt, bonyolult rendszerű tagdíj önbevallást, és a tagok számára megállapítja a fizetendő tagdíjat, a rendelkezésre álló hivatalos adatok alapján. Hasonlóan működik ez, mint a NAV által évente elkészített SZJA-bevallás, tehát a kamarai tagnak csak akkor kell foglalkoznia a bevallással, ha nem ért egyet vele, vagy jogosult további tagdíjkedvezményre, amit igénybe szeretne venni, tudhattuk meg az Agrárkamara közleményéből.

A tagdíjbevallási időszak 2020. október 1. – október 31. között lesz. A NAK által megállapított tagdíjat, elkészített tagdíjbevallást a tagok október 1-jétől megtekinthetik a www.nak.hu oldal e-Iroda felületére belépve. A növekvő költségek ellenére 2013 óta nem nőtt az agrárkamarai minimum és maximum tagdíj, amelyhez számos szolgáltatás kapcsolódik. A tagság több mint 80%-a esetében az éves tagdíj 5 ezer forint vagy annál kevesebb, nagyon sokuk esetében csupán évi 2 ezer forint.

A kamara idéntől lehetővé teszi a bankkártyás tagdíjfizetést is, ezzel csökkentve a személyes kontaktusok számát. Lehetőség van részletfizetés kérésére is; továbbá az induló vállalkozásokat segíti a NAK azzal, hogy azok nem csak az első, hanem az első két évben fix tagdíjat fizetnek. Az adminisztráció csökkentése érdekében a tagok a könyvelőjüket/könyvvizsgálójukat is meghatalmazhatják, ők is elvégezhetik a tagdíj elfogadását, korrekcióját. A könyvelők/könyvvizsgálók ezzel kapcsolatban a részletes információkat ezen az oldalon érhetik el.

A tagdíjalap-kedvezmények igazolási módját is egyszerűsítette a kamara: 50 millió forint árbevételig a könyvelő is igazolhatja azt, csak e fellett van szükség könyvvizsgálóra. Termelői szervezetre/csoportra vonatkozó kedvezmény igazolása esetében ez az összeghatár 300 millió forint. A könyvvizsgálóknak és a könyvelőknek nem minden esetben szükséges papír alapon vagy elektronikusan hitelesített dokumentumban kiállítaniuk a szükséges igazolást. A tagdíj megállapítása a két évvel korábbi árbevétel alapján történik. Az idei tagdíjbevallással és -fizetéssel kapcsolatban további információk, részletek ezen a linken érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!