2021. május 11. kedd Ferenc

Hírek - Agrárpénzek

Lépett az unió: így stabilizálnák a burgonyapiac működését

Megjelent az Európai Bizottság (EU) 2020/593 számú végrehajtási rendelete a burgonyaágazatban a piac stabilizálására irányuló intézkedésekről szóló megállapodások és határozatok engedélyezéséről.
 
 

A burgonyaágazat (mint friss burgonya, állati takarmány és feldolgozott élelmiszer) jelenlegi, EU szinten is megvizsgált helyzetét mérlegelve, és tekintettel a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének szabályaira, hozta meg a Bizottság az alábbi rendelkezéseket. A rendelet vonatkozik a mezőgazdasági termelőkre, a mezőgazdasági termelők társulásaira, az ilyen társulások társulásaira, az elismert termelői szervezetekre, az elismert termelői szervezetek társulásaira, valamint az elismert szakmaközi szervezetekre (továbbiakban érintettek), olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az 1. cikkben megfogalmazottak szerint – a 1308/2013/EU rendelet 152. cikke (1a) bekezdésének, 209. cikke (1) bekezdésének és 210. cikke (1) bekezdésének sérelme nélkül – az érintettek számára a rendelet hatálybalépésétől kezdődő 6 hónapban engedélyezett, hogy megállapodásokat kössenek és közös határozatokat hozzanak a feldolgozásra szánt burgonya tekintetében a termékek forgalomból történő kivonására és ingyenes szétosztására, átalakítására és feldolgozására, tárolására, a közös promóciókra és a termelés ideiglenes tervezésére vonatkozóan.

A 2. cikk szerint tagállami intézkedéseket szükséges tenni annak érdekében, hogy az 1. cikkben tett megállapodások a belső burgonyapiaci működés stabilizálását jelentsék, és ne annak alá ásását. Az intézkedés hatálya az Unió területe.
Az érintettek a megállapodások megkötése után kötelesek tájékoztatni a tagállam illetékes hatóságait, megjelölve a következőket: az érintett termelés becsült mennyisége, illetve a végrehajtás várható időtartama. Az érintettek a hat hónapos időszak végétől számított legfeljebb 25 napon belül szintén tájékoztatják az illetékes hatóságot a termelt burgonyának a megállapodások vagy határozatok által ténylegesen érintett mennyiségéről.

Összhangban az (EU) 2017/1185 bizottsági végrehajtási rendelettel a tagállamok minden hónap vége után legkésőbb 5 nappal értesítik a Bizottságot azokról a megállapodásokról, amelyekről adott időszak alatt tájékoztatást kaptak, illetve a hat hónapos időszak után legkésőbb 30 nappal áttekintést nyújtanak a Bizottságnak a végrehajtott megállapodásokról és határozatokról. A rendelet a kihirdetést követő napon lépett hatályba.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu