2021. április 18. vasárnap Andrea, Ilma

Hírek - Agrárpénzek

Makro adatok a gazda szemével: A millió dolláros kérdés – mekkora pénzek forognak a hazai mezőgazdaságban?

Az Európai Uniós csatlakozás óta a mezőgazdaság által előállított jövedelmek trendszerűen növekednek – nézzük meg, milyen összegekről is beszélünk itt, az értéklánc mely szereplőinek javul s kiknek romlik a pozíciója és mire számíthatunk az előttünk álló években?
 
 

Vajon mekkora pénzek forognak a hazai mezőgazdaságban? Az értéklánc mely szereplőinek javul s kiknek romlik a pozíciója? Mire számíthatunk az előttünk álló években?

 • A hazai mezőgazdasági vállalkozások jövedelme a KSH Mezőgazdasági Számlarendszere alapján évi 700-720 milliárd forint, ebből 400-450 milliárd forint (arányaiban kb. 60%) támogatás.
 • A támogatások aránya magas, de a hazai mezőgazdaság fejlődését jelzi, hogy az elmúlt 5-6 évben már támogatások nélkül is meglehetősen stabil, 260-300 milliárd Ft közötti jövedelmet termelt az ágazat (KSH).

Amikor egy ágazat jövedelemtermelő képességét vizsgáljuk, figyelembe kell vennünk, hogy a megtermelt összes jövedelem egy bizonyos arányban megoszlik az egyes erőforrások tulajdonosai között. A mezőgazdaságban legfontosabb erőforrások a munkaerő és a bérelt termőföld (illetve más ingatlanok, továbbá a gépek), továbbá az idegen forrás (banki finanszírozás) költsége – a fennmaradó összeg marad az agrárvállalkozónál.

 

*Termelési tényezők jövedelme, forrás: KSH 
**A termelési tényezők jövedelmének megoszlása az erőforrások tulajdonosai szerint, forrás: KSH

A mezőgazdaság által megtermelt bruttó jövedelemből egyre növekvő hányad jut a munkavállalóknak, vagyis egy növekvő „tortából” részesednek egyre nagyobb arányban. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy 2011 és 2019 között a kifizetett összes munkabér közel megduplázódott, amely 8-9% éves átlagos növekedést jelentett abban az időszakban. Ugyancsak trendszerű javulást mutat a földtulajdonosok pozíciója, amit a földhaszonbérleti díjak folyamatos növekedése is visszatükröz. Ez nem is meglepő, hiszen a földárak is növekednek, a bérleti díjak lényegében ezt követik le. Ami marad: a vállalkozói jövedelem – arányaiban egyre kevesebb, összegszerűen lényegében változatlan, a már említett 700-720 milliárd forint évente.

Az alábbi táblázatban röviden összefoglaltuk, mire számíthatunk agrárvállalkozóként a következő években:

 

 • a mezőgazdaság bevételeiben további növekedésre számítunk, részben a fokozatosan tovább javuló hatékonyságnak köszönhetően, részben az infláció ill. az EUR/HUF árfolyamalakulás miatt
 • a támogatások a következő 7 éves ciklusban biztosan csökkenni fognak – a folyó támogatásoknál kevésbé, a Vidékfejlesztési Programban jelentősebb mértékben
 • az anyagköltségek és a munkaerőköltségek növekedése folytatódik, ha kisebb mértékben is, mint korábban
 • a vállalkozói jövedelem eddigi stagnálása kismértékű csökkenésbe válthat

Következtetésünk egyértelmű: a kieső támogatásokat és a növekvő költségeket, a torta átrendeződését az agrárvállalkozásoknak hatékonyságjavítással kell pótolniuk. Egyébként véleményünk szerint ebben a magyar mezőgazdaság, ha kis lépésekkel is, de láthatóan halad előre – hogy ebben miként tudunk továbblépni, erről is írtunk korábban egyebek mellett az „Amit mérünk, az javul” című bejegyzésünkben.

 

Írta: Fazakas Péter – Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu