Makro adatok a gazda szemével: A millió dolláros kérdés - mekkora pénzek forognak a hazai mezőgazdaságban?

Makro adatok a gazda szemével: A millió dolláros kérdés - mekkora pénzek forognak a hazai mezőgazdaságban?

Takarék Agrár24
Az Európai Uniós csatlakozás óta a mezőgazdaság által előállított jövedelmek trendszerűen növekednek - nézzük meg, milyen összegekről is beszélünk itt, az értéklánc mely szereplőinek javul s kiknek romlik a pozíciója és mire számíthatunk az előttünk álló években?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Vajon mekkora pénzek forognak a hazai mezőgazdaságban? Az értéklánc mely szereplőinek javul s kiknek romlik a pozíciója? Mire számíthatunk az előttünk álló években?

  • A hazai mezőgazdasági vállalkozások jövedelme a KSH Mezőgazdasági Számlarendszere alapján évi 700-720 milliárd forint, ebből 400-450 milliárd forint (arányaiban kb. 60%) támogatás.
  • A támogatások aránya magas, de a hazai mezőgazdaság fejlődését jelzi, hogy az elmúlt 5-6 évben már támogatások nélkül is meglehetősen stabil, 260-300 milliárd Ft közötti jövedelmet termelt az ágazat (KSH).

Amikor egy ágazat jövedelemtermelő képességét vizsgáljuk, figyelembe kell vennünk, hogy a megtermelt összes jövedelem egy bizonyos arányban megoszlik az egyes erőforrások tulajdonosai között. A mezőgazdaságban legfontosabb erőforrások a munkaerő és a bérelt termőföld (illetve más ingatlanok, továbbá a gépek), továbbá az idegen forrás (banki finanszírozás) költsége - a fennmaradó összeg marad az agrárvállalkozónál.

 

*Termelési tényezők jövedelme, forrás: KSH 
**A termelési tényezők jövedelmének megoszlása az erőforrások tulajdonosai szerint, forrás: KSH

A mezőgazdaság által megtermelt bruttó jövedelemből egyre növekvő hányad jut a munkavállalóknak, vagyis egy növekvő "tortából" részesednek egyre nagyobb arányban. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy 2011 és 2019 között a kifizetett összes munkabér közel megduplázódott, amely 8-9% éves átlagos növekedést jelentett abban az időszakban. Ugyancsak trendszerű javulást mutat a földtulajdonosok pozíciója, amit a földhaszonbérleti díjak folyamatos növekedése is visszatükröz. Ez nem is meglepő, hiszen a földárak is növekednek, a bérleti díjak lényegében ezt követik le. Ami marad: a vállalkozói jövedelem - arányaiban egyre kevesebb, összegszerűen lényegében változatlan, a már említett 700-720 milliárd forint évente.

Az alábbi táblázatban röviden összefoglaltuk, mire számíthatunk agrárvállalkozóként a következő években:

 

  • a mezőgazdaság bevételeiben további növekedésre számítunk, részben a fokozatosan tovább javuló hatékonyságnak köszönhetően, részben az infláció ill. az EUR/HUF árfolyamalakulás miatt
  • a támogatások a következő 7 éves ciklusban biztosan csökkenni fognak - a folyó támogatásoknál kevésbé, a Vidékfejlesztési Programban jelentősebb mértékben
  • az anyagköltségek és a munkaerőköltségek növekedése folytatódik, ha kisebb mértékben is, mint korábban
  • a vállalkozói jövedelem eddigi stagnálása kismértékű csökkenésbe válthat

Következtetésünk egyértelmű: a kieső támogatásokat és a növekvő költségeket, a torta átrendeződését az agrárvállalkozásoknak hatékonyságjavítással kell pótolniuk. Egyébként véleményünk szerint ebben a magyar mezőgazdaság, ha kis lépésekkel is, de láthatóan halad előre - hogy ebben miként tudunk továbblépni, erről is írtunk korábban egyebek mellett az "Amit mérünk, az javul" című bejegyzésünkben.

 

Írta: Fazakas Péter - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33