2021. szeptember 19. vasárnap Vilhelmina

Hírek - Agrárpénzek

Megszólalt Bige László: nevetséges és komolytalan a vesztegetési vád

Bige László szerint nevetséges és megalapozatlan a vesztegetési vád, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség emelt ellene. Az ügyészség üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolja a műtrágyakirályt, aki a vádirat szerint még 2010-ben manipulált az általa gyártott termék eladása során, és ezért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől.
 
 

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolja Bige Lászlót, mivel a vádirat szerint manipulált az általa gyártott termék eladása során, amiért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől. Az ügyészség szerint Bige megállapodott egy vállalkozóval abban, hogy több ezer tonna terméket ad át neki, a forgalmazó azt a piaci árnál olcsóbban, részben számla nélkül értékesíti, az összeget pedig átadja a milliárdosnak. Aki cserében vállalta, hogy a vállalkozónál letétbe helyezett terméket később minőségi kifogásra hivatkozva leértékeli, így a forgalmazó is haszonhoz juthat. Mindez 2010-ben történt, amikor az ügyészség szerint a terméket készpénzért, számla nélkül értékesítő vállalkozó 135 millió forintot csorgatott vissza Bigének, amivel saját cégének nem számolt el. Az ügyészség vagyonelkobzást indítványozott a vesztegetési pénzre, emellett börtönbüntetést kér a milliárdosra.

A vádakra Bige László közleményben reagált. Ebben felidézi, hogy szerinte üzleti ellenfelei állnak a személye és a Bige Holding ellen irányuló támadások mögött. Bige László az ellene emelt vesztegetési vádat nevetségesnek, komolytalannak és megalapozatlannak nevezte, véleménye szerint pedig ez is része annak az összefüggő támadásnak, ami folyik ellenük.

A műtrágyakirály a közleményben kitért arra is, hogy a szolnoki vegyiüzem elleni hatósági fellépéstől kezdve – amelyet a Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. működtet – a szintén a cégcsoportba tartozó NZrt. Trade Kft. is a hatóságok célkeresztjébe került. Utóbbi kapcsán a vád kezdetben sikkasztás volt, ami később hűtlen kezelésre változott. Folyamatban van továbbá egy versenyhivatali eljárás a hazai műtrágyaszektor szerződési és értékesítési gyakorlatáról 2011 óta, amelyben a Bige László érdekeltségében lévő gazdasági társaságok az érintettek.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu