2021. május 6. csütörtök Ivett, Frida

Hírek - Agrárpénzek

Megugrottak a gabonaárak: USA sem bízik kielégítő termésben

Két éves csúcsot döntöttek a chicagói tőzsdén a gabonaárak, miután az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA) pesszimista adatokat közölt a várható készleteket illetően.
 
 

A kukorica és a szójabab ára is a tőzsdei maximumnak megfelelő mértékben drágult a chicagói tőzsdén: 4 százalékkal magasabban zártak, mint a két éves csúcs.

Párizsban 2,8 százalékkal drágult a búza, elérve a tonnánkénti 261 eurós árat, mely szintén két éves rekordot jelent.

Az ármozgásokat elsősorban az USDA legfrissebb előrejelzései indukálták, mely szerint jelentősen emelkedni fog a kereslet a gabonafélék iránt, nem csak az Argentínát sújtó szárazság, de a bioethanol gyártók felvásárlásai miatt is. A hivatal szerint mind az azonnali, mind a határidős piacon drágulás várható.

Kritikusan szűkösek a készletek

Hasonlóan vélekedik az FCStone Group amerikai kereskedő és elemzőcég, valamint a Macquarie bank elemzői is, akik szerint a trend folytatódni fog a jövőben is. „A nyilvánosságra hozott adatok fényében mind a kukorica, mind a szójabab készletek igen szűkösek. Az emelkedő árak azonban a kínálati szint közelébe szoríthatják a keresletet” – állítják a bankház elemzői.

Az USDA prognózisa szerint az Egyesült Államok kukorica készletei a 2010-11-es gazdasági év végére akár felére, 745 millió bushelre csökkenhetnek, amely 90 millió bushellel kevesebb a legutóbbi előrejelzésnél. Mindezt azzal indokolják, hogy a korábban várt őszi vetéshozamnál hektáronként 1,5 bushellel kevesebbel lehet számolni, és a bioethanol gyárak is mintegy 100 millió bushellel növelik keresletüket.


Ami a globális készlet felhasználási arányokat illeti, a kukorica 2006/2007 gazdasági évi 15 százalék körüli mélypontja után most ismét ezt a szintet közelíti, ami azt jelenti, hogy a felhalmozott kukorica készletek a fogyasztási igény ismét egyre kisebb hányadát fedezik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu