2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Agrárpénzek

Miért jobbak a lengyel gazdák, mint a magyarok?

Hatalmas változások történtek a Visegrádi országok (V4-ek) agrárgazdaságában, és ezekből nem feltétlenül Magyarország került ki győztesen. A Portfolio november 28-29-i Agrárszektor Konferenciájának egyedülálló nemzetközi fórumán kiderülhet, hogy például a lengyel gazdák miben bizonyultak jobbnak, mint a magyarok.
 
 

Hogyan reagáltak a Visegrádi Országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – gazdálkodói az uniós csatlakozás utáni új támogatási és piaci helyzetre? – ez lesz az egyik kiemelt témája a Portfolio november 28-29-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciájának. Az elmúlt időszak eseményeiből látszik, hogy a V4-ek agrárgazdaságában jelentős változások következtek be, de ezekből nem feltétlenül a magyar gazdálkodók profitáltak a legjobban.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


Az uniós statisztikák is azt bizonyítják, hogy a mezőgazdaságban a V4-ek közül Lengyelország élt a legjobban az uniós tagságból fakadó új esélyekkel, miközben a magyar agrárium az utóbbi időszak határozottabb növekedése ellenére sem használta ki teljes mértékben a kínálkozó versenyképesség-javító lehetőségeket. A Portfolio a siófoki Agrárszektor Konferencián a témában plenáris nemzetközi fórumot szervez, amelyben kiderülhet, hol tartunk most, és mit kellene másképpen csinálnunk a hatékonyság és a sikeresebb piaci szereplés érdekében.

A kerekasztal-beszélgetésben neves hazai és külföldi V4-es szakértők mondják el véleményüket és javaslataikat a kialakult helyzetről. A beszélgetés várható résztvevői a következők lesznek.

 • Tomás Doucha, professzor, Czech Agricultural University, Prága (Csehország)
 • Peter Horný, Head of Agrobiznis Department, Unicredit Group (Szlovákia)
 • Kapronczai István, agrárszakértő, OTP Bank
 • Wlodzimierz Rembisz, professzor, University of Finance and Management, Varsó (Lengyelország)

A konferencián szó lesz arról is, hogyan változik az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 után, vagyis milyen támogatásokra és új szabályozási körülményekre számíthatnak a hazai agrárgazdasági szereplők. Az eseményen Phil Hogan uniós agrárbiztos video üzenetben tájékoztatja a magyar agráriumot a KAP várható legfontosabb változásairól, az Európai Bizottság vezető képviselője pedig személyesen is előadást tart a KAP-reform jelenlegi állásáról és a bizottsági tervekről.

A konferencián a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tagjai 50 százalékos kedvezménnyel vehetnek részt. A részletes prograról és a jelentkezési feltételekről itt is lehet tájékozódni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben