2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Hírek - Agrárpénzek

Milliókat költöttek egy eperszedő gépre: mutatjuk, megérte-e

A brit kormány 22 millió fontot (körülbelül 8 milliárd forintot) költött, hogy megalkossák a jövő mezőgazdaságának prototípusát. Kevesebb szennyezés, kevesebb szemét, minden automatizált és a termelékenységi mutatók az egekben - legalább is ezt ígéri a brit agrárminisztérium.
 
 

A brit kormány projektjét, miszerint megalkotják a jövő mezőgazdaságának prototípusát, a kutatás-fejlesztésért felelős miniszter, Chris Skidmore hirdette meg. Ez egyike volt annak a 31 programnak, amit a brit kormány az élelmiszerek átalakításáért hozott létre. A tervezet 90 millió fontot, azaz 32 milliárd forintot irányoz elő olyan kutatási-fejlesztési projektekre, amelyek átalakítják és modernizálják a mezőgazdaságot. A cél, hogy az agrárszektor alkalmazkodjon a klímaváltozáshoz és a növekvő népességhez; többek között azt szeretnék elérni, hogy 2050-re a brit mezőgazdaság zéró emissziós szintre álljon át, azaz semmiféle káros anyagot ne bocsátson ki. Az óriási összeg része annak a tervnek, hogy a brit kormány 2027-ig a GDP 2,4 százalékát költse K+F-re - írta a Southwest Farmer brit agrárlap. Az alábbi projektek valósultak már meg:

 • Fél millió fontot (180 millió forint) költöttek arra, hogy kifejlesszenek egy eperszedő robotot Plymouthban, ami gyorsabban és olcsóbban szedi az epret az embernél és el sem fárad. A terv szerint a robotot át lehet majd állítani más gyümölcsökre, vagy zöldségekre is. Az elmondások szerint megérte befeketni a robotba, a munkaerőhiány miatt ugyanis óriási segítséget jelent az automatizáció.

 • A mostanában nagyon divatos "vertikális gazdálkodás" a projekt másik része, Bristolban telepítettek egy függőleges gazdaságot, ahol az öntözést és a világítást is automaták szabályozzák. Az indoklás az volt, hogy így kevesebb vizet fogyasztanak és többet is termelnek.

 • Wiltshire-ben a projekt a jószágok jólétét célozta meg; olyan rendszert hoztak létre, amely már korai stádiumban kiszűri az állatok megbetegedését. Ezzel meg tudják előzni a járványokat és hatékonyabbá válik a gyógykezelésük is. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu