2022. január 20. csütörtök Fábián, Sebestyén

Hírek - Agrárpénzek

Nagy viták után: beáll a sorba Fazekas tárcája

Végrehajtja a kormány szándékai szerint saját háttérintézményeinek átalakítását a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A tárca számára a legnagyobb érvágás, hogy jogutódlással megszűnik a kifizető ügynökségként működő, nagy kormányvitákat kiváltó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), de megszűnik a nemzeti földalapkezelő szervezet is, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pedig elveszíti hatósági feladatait. Az átszervezések összesen nyolc FM-es háttérintézményt érintenek, de például az agrárkutató szervezetek sorsáról még nincs döntés.
 
 

A kormány kiemelt és felvállalt célja a XXI. század elvárásainak megfelelő egységes, modern közigazgatás kialakítása, amely hatékonyabban, magasabb színvonalon képes kiszolgálni a lakosság, a társadalom igényeit – reagált az egyes tárcák háttérintézményeinek átalakításáról szóló kormányhatározatra a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca a kormány döntésének megfelelően hajtja végre a háttérintézmények átalakítását, amely az agrárigazgatás új alapokra helyezését célozza meg a magyar gazdák és élelmiszergazdaság érdekében – fogalmaz a minisztérium szűkszavú közleménye.

A kormány napokban megjelent határozata összesen nyolc olyan intézményt említ, amely ma az FM irányítása alatt áll.

1. Megszűnik a Herman Ottó Intézet. Feladatait a Környezetvédelmi Termék Nonprofit Kft. látja el.
2. Jogutódlással megszűnik az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség. A Pest Megyei Kormányhivatalba és a Földművelésügyi Minisztériumba olvad be.
3. Jogutódlással megszűnik a Földmérési és Távérzékelési Intézet. A fővárosi kormányhivatalba olvad be.
4. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hatósági feladatait a fővárosi és megyei kormányhivatalok veszik át.
5. Jogutódlással megszűnik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, és feladatait
- a Magyar Államkincstár,
- a Miniszterelnökség
- a Földművelésügyi Minisztérium
- és a megyei kormányhivatalok veszik át.
6. Megszűnik a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. Központja jogutódlással a Földművelésügyi Minisztériumba olvad, területi szervei megszűnnek.

A kormányhatározat szerint az átalakítás érinti az Agrárgazdasági Kutató Intézetet és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Intézetet is, de sorsukról még nincs döntés. Ehelyett a kormány felkéri a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, az emberi erőforrások miniszterét, a földművelésügyi minisztert és a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy vizsgálja meg és készítsen intézkedési tervet az agrárkutatás jövőjéről.

A minisztériumnak a legnagyobb veszteséget az agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megszüntetése jelenti, amely miatt éles vita alakult ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter között. Tisztázatlan, hogy az átalakítások mennyire érintik a szintén nagy agrárintézményként működő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, de a kormányhatározat szerint az már biztos, hogy elveszti hatósági jogosítványait. Meglepetés lehet a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) megszüntetése, mivel az NFA első szervezetét éppen az első Orbán-kormány hozta létre többek között „a családi gazdaságokon alapuló korszerű birtokszerkezet kialakításának előmozdítása érdekében”. Az NFA a "Földet a gazdáknak!" program befejezése után szűnik meg, míg a többi intézménynél 2017. január 1. a határidő, az agrárkutási intézkedési tervet pedig idén október 1-ig kell elkészíteni.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!