2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Hírek - Agrárpénzek

Nem túl jók az agrárium kilátásai 2012-re

Kiszámíthatóság és szárazság – eddig ez jellemzi leginkább az idei év mezőgazdaságát. Mátyás István, a Vas Megyei Agrárkamara és az ostffyasszonyfai Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke szerint „jó évet zárt az agrárium, végre megértük, hogy a jó terméseredmények mellé elfogadható árak társultak”, de hozzáteszi, nagyon örülnének egy kis esőnek.
 
 

További gondot jelent a jelenlegi viharos politikai helyzet az Unióval, hiszen a gazdák számítanak a pályázatokra, a támogatásokra.

Nehezíti a helyzetet az is, hogy a meteorológusok az idei évre is szárazságot jósolnak. A talajból a jelenlegi felmérések szerint már most 200 mm csapadék hiányzik, és a helyzet egyelőre nem javul.

Emelkednek az üzemanyagárak is, a termelők pedig felvásárlási áraikból valószínűleg nehezen tudják majd kigazdálkodni a többletköltségeket.
Az állattenyésztési ágazatnak is sok nehézséggel kell majd megküzdenie: mivel ez az ágazat meglehetősen élőmunka-igényes, a munka törvénykönyvének változásai, a minimálbér emelése, valamint a kormányzat által elvárt bérkompenzáció nagy terhet ró az állattartókra. Félő, hogy tovább csökken az állatlétszám is.

Úgy tűnik, az agráriumra idén leginkább a nagy befektetés és a kis haszon lesz jellemző, valamint hogy a vásárlók idén (is) ár alapján, és nem származás, illetve minőség alapján fognak választani - írja a Agromonitor.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu