2020. május 29. péntek Magdolna

Hírek - Agrárpénzek

Nincs GMO-szennyeződés a repcevetőmagokban

Jó hír a repcetermesztőknek: lezárultak a vizsgálatok, nem találtak GMO-szennyezést egyetlen vetőmagmintában sem.
 
 

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szaklaboratóriumaiban véget értek a repcevetőmag-ellenőrzési folyamatok: nem találtak GMO-szennyeződést - számol be a kormány.hu

A hazai vetőmag-forgalmazást szabályozó miniszteri rendelet értelmében 2011. július 15-től az Európai Unióból érkező vetőmagok csak akkor hozhatók forgalomba Magyarországon, ha rendelkeznek az EU bármely tagállamának akkreditált laboratóriumában kiállított, GMO-mentességet igazoló nyilatkozattal.

Az MgSzH hatósági jogkörben eljárva 10 %-os mintavételi arány alkalmazásával 29 mintát vett a repcevetőmagokból, és szeptember 1-ig bevizsgálta azokat. Minden lelet GMO-negatív lett.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a kormány júliusi döntése óta rekord gyorsasággal módosította a vetőmagokról szóló rendeletét, mely szerint minden GMO-szennyeződést tartalmazó vetőmag köztermesztésbe vonása, forgalomba hozatala jogszabálysértő, hazai előállítású vetőmagok esetén az előállító, más esetben pedig az első magyarországi forgalmazó felelős.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu