2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Agrárpénzek

Nyerges Zsolt veszi át Simicska Lajos összes érdekeltségét

Három napja robbant a hír: Simicska Lajos végleg feladja a harcot Orbán Viktorral, és a mezőgazdaságban is nagy befektetőnek számító, a Fidesz-szel mindvégig jó kapcsolatot ápoló üzlettársának, Nyerges Zsoltnak adja át érdekeltségeit. A 2015. évi, emlékezetes G-nap után Simicska Lajos sokat költött arra, hogy kiépítse ellenzéki médiabirodalmát. A 2018-as választási vereség után azonban sorra mondott le ezekről az orgánumokról. A mostani lépés az utolsó bástya, a HírTV elbukásakor vált ismertté.
 
 

A Simicska Lajos-Nyerges Zsolt befektetőpáros agrárcégeit a sárvári Mezort Zrt. fogja össze, amelyhez a Lajta-Hanság Zrt. (2017: 3,6 Mrd. Ft árbevétel) a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. (2017: 3,2 Mrd Ft árbevétel) és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. (2017: 1,9 Mrd Ft árbevétel) is tartozik. A tulajdonosok legerősebb érdekeltsége a ma már jóval kevesebb megrendelést kapó Közgép Zrt., melynek árbevétele tavaly is átlépte a 4,8 Mrd forintot. (bár ez a fénykorában mért 40 milliárdhoz képes szerény összegnek számít).

Orbán Viktor és Nyerges Zsolt (Fotó: Hsuzti István, Index)

A Mezort-csoporthoz tartozó földterület nagysága - a zöldítési támogatás kifizetett összege alapján - 32 ezer hektárra becsülhető. Orbán Viktor és korábbi gazdasági igazgatója, pénzügyi gagmanje  között 2015-ben romlott meg igazán a viszony (G-nap), ezért senki nem lepődött meg rajta, amikor a megkezdett állami földárveréseken több mint 14 ezer hektárt árverésre bocsátottak a mágnás általt művelt területekből. Csakhogy a 2001-ben (szintén botrányos körülmények között) privatizált cégek

2051-ig rendelkeznek jutányos (Ángyán József jelentése szerint alig 600 Ft/AK//év) díjazású állami haszonbérleti szerződéssel,

amelynek díjtételei nem módosíthatók. Így nem csoda, ha a földárveréseken nem mutatkozott érdeklődés az évtizedekig más használatában álló, rosszul fizető területek iránt. Nyerges Zsolt  ebben a sajtóközleményben adja hírül, hogy üzlettársa valamennyi érdekeltségét átveszi.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu