Öntözésfejlesztés: több pénzt lehet igényelni magasabb támogatási intenzitással

agrarszektor.hu
Az aszálykárok utólagos kezelése helyett a következő időszakban a károk megelőzésével összefüggő feladatokra kell koncentrálnunk - mondta el Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron (OMÉK) megszervezett vízügyi konferencia megnyitóján. Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár előadásában a Vidékfejlesztési Programban még nyitva álló, öntözésfejlesztési támogatásról nyújtott tájékoztatást.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Feldman Zsolt elmondta, hogy 2019 márciusában döntött arról a kormány, hogy 2020-tól 2030-ig évente 17 milliárd forint plusz forrást biztosít az öntözésfejlesztéssel összefüggő feladatok ellátására, a jövő évi beruházások tervezése meg is kezdődött. Fontos tény, hogy ennek keretében, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által felmért termelői igényekhez igazodva történik a vízkínálati oldal, az állami főművek fejlesztése.

Elhangzott, hogy az öntözési beruházások könnyebb, gyorsabb megvalósítása érdekében az elmúlt két évben jelentős mértékben sikerült csökkenteni az adminisztratív terheket, példaként említve a beruházások kiszámíthatóságát segítő, eddig csak 5 évre kiadott vízjogi üzemeltetési engedélyek 20 évre történő kiadását. Hangsúlyozta, hogy a következő évtől pedig újabb, jelentős adminisztrációs könnyítéseket tervez a tárca bevezetni a vízjogi engedélyeztetés terén.


Az államtitkár a jövőbeli feladatok közül megemlítette a termelői öntözési közösségek létrehozását és szabályozását, valamint azt, hogy Szarvason egy öntözésfejlesztési bemutató gazdaságot hoznak létre az öntözési technológiák alkalmazásának előmozdítása érdekében. Kitért arra is, hogy a termelői, vízkeresleti oldal megszervezésére a Nemzeti Földügyi Központon belül létrejött az Öntözésfejlesztési Főosztály, az Agrárminisztérium öntözési igazgatási szerve. Valamint folyamatban van a Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) projekt keretében az engedélyezési eljárás elektronizálása is.

A Vidékfejlesztési Program keretében jelenleg is elérhető egy öntözésfejlesztési felhívás, 50 milliárd forintos kerettel. Több egyszerűsítést is bevezetett az agrártárca annak érdekében, hogy minél több gazdának lehetősége legyen pályázni.

Egyéni projekt esetén 1 milliárd forintra, kollektív projekt esetén 2 milliárd forintra emelte a tárca a vissza nem térítendő támogatás felső határát, emellett további tíz százalékponttal megemelte a támogatási intenzitást,

hogy nagyobb komplexebb beruházások valósulhassanak meg. Az egyszerűsítésnek köszönhetően már csak a legszükségesebb esetekben kell jogerős elvi vízjogi engedélyt csatolni a kérelmekhez, illetve az osztatlan közös földtulajdon estében már nincs szükség minden tulajdonosi hozzájárulásra. Az államtitkár kiemelte, hogy azok számára is lehetővé teszik az újrapályázást, akik már részesültek az öntözésfejlesztési támogatásban.

Az OMÉK-on az is elhangzott, hogy a kormányzat azért fog lobbizni a következő uniós költségvetésben, hogy enyhítsenek a vízkészletet érintő szigorú szabályokon, különben az öntözött terület nagysága nehezen lesz növelhető.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?