2020. augusztus 5. szerda Krisztina

Hírek - Agrárpénzek

Óriási ár egy gombáért

Hatalmas összeget fizettek ki egy 900 gramm súlyú fehér szarvasgombáért egy olasz aukción, egész pontosan 105 ezer eurót, tehát 29 millió forintot. A hatalmas összeget egy hongkongi gyűjtő fizette ki vasárnap egy az észak-olaszországi Albában tartott árverésen – közölte az MTI.
 
 

Nem véletlen, hogy ez a legismertebb szarvasgombaféle, sárgásfehér színe, különösen jól emészthetősége,vastagsága és erősen fűszeres illata mellett a kilónkénti ára 2000 – 2500 euró között mozog. Ez csupán a kisebb, 20 grammot nem meghaladó súlyú egyedekre vonatkozik, az ennél nagyobbak egyenként kerülnek értékesítésre, a legnagyobbakat pedig árveréseken lehet megszerezni. Bizonyos éttermek embertelen összegeket képesek kifizetni a gombáért.

Olaszországhoz fűződik egyébként eddig a szarvasgombáért kifizetett összegek világrekordja is. Három évvel ezelőtt valaki egy másfél kilós példányért 223 ezer eurót (nagyjából 61 millió forint) fizetett ki Toszkánában.

Nem véletlen, hogy ilyen drága a szarvasgomba, hiszen azon túl, hogy ízletes és tápláló, nagyon ritka, nem véletlen, hogy a gyűjtéséhez engedélyre van szükség. Főleg mediterrán területeken fordul elő, a gyertyán, a tölgy, a bükk, a jegenye és a mogyoróbokor gyökereivel él szimbiózisban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu