Óriási pénzeső a magyar agráriumban: ezek az új pályázatok várhatók 2021-ben

Óriási pénzeső a magyar agráriumban: ezek az új pályázatok várhatók 2021-ben

agrarszektor.hu
Soha nem látott mértékű támogatások jönnek a magyar agráriumban a Vidékfejlesztési Program keretein belül, melynek célja a fenntartható, korszerű mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatok fejlesztése, támogatása - számolt be Papp Zsolt György, a vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár az MKB Consulting és az Agrotec közös agrár workshopján. A további célok között szerepel az, hogy a fejlesztések mind környezetvédelmi, mind pedig klímavédelmi szempontból is megfeleljenek, hiszen a mezőgazdaság digitalizálása és precíziós átállása elengedhetetlen lesz a jövőben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Papp Zsolt György, a "Milyen pályázati lehetőségekkel számolhatunk 2021-ben" címmel tartott előadásában emlékeztetett, hogy már a Magyar Közlönyben is megjelent a Vidékfejlesztési Programban meghirdetett összeg. A Program 2014-ben indult, azóta pedig közel 300 ezer pályázat érkezett, mely jól mutatja, hogy komoly igény van a támogatásokra, a 2021-es és 2022-es évre például 1500 milliárd forint áll a rendelkezésre. 2020 őszén megjelent négy különböző pályázati felhívás, mely a mezőgazdasági kisüzemek, az állattartás, a kertészet és a piacok infrastrukturális fejlesztését tette lehetővé. A felhívások népszerűségét jól mutatja a túligénylés aránya: 85 milliárd forint állt rendelkezésre, de 450 milliárd forint értékben érkezett pályázati igény. 

Az állattartó telepek megújítására is jelentős összeget, mintegy 50 milliárd forintot kívánnak fordítani, 5 különböző ágazatban (sertés, baromfi, szarvasmarha, juh és kecske) - erre 330 milliárd forint értékben érkezett támogatási igény.A kertészeti ágazatok támogatás iránt is jelentős érdeklődés mutatkozott: az üvegházak, fóliaházak és a növényházak korszerűsítése volt a felhívás célja, az ezzel kapcsolatos döntések meghozatala még folyamatban van, azt azonban már lehet tudni, hogy háromszoros a túligénylés. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Hamarosan pedig meg fognak jelleni a kertészeti üzemek megújítására irányuló pályázati felhívások, mely szerint a korszerűsítés és a fejlesztések mellett traktorbeszerzésre is lehetősége lesz a gazdáknak. A gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatását is fontosnak tartják: a cél az, hogy a gombatermesztő gazdaságokban megtermelt gomba mennyiségét növeljék, ezáltal a hazai fogyasztás emeljék, illetve a folyamatosan bővülő exportlehetőségeket és a feldolgozóipar igényeit kielégítsék. 

A napokban pedig kiderült, hogy 15 milliárd forintnyi forrással hirdet pályázatot a Vidékfejlesztési Program keretében az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatására az agrártárca. A felhívásnak köszönhetően az új gyümölcs- és gyógynövénytermő ültetvények telepítésére, a területekhez tartozó öntözőrendszer kiépítésére, a káros éghajlati hatások csökkentését, illetve kivédését lehetővé tevő jégvédő háló kialakítására és a fagyvédelmi rendszerek kiépítésére lehet támogatást igényelni. A pályázat keretében emellett még a betakarítást segítő eszközök és gépek beszerzésére is lesz lehetőség.

Az egyik legnagyobb érdeklődés a mezőgazdasági kisüzemekre, őstermelőkre irányuló támogatások iránt mutatkoztak. Az együttműködés keretében a Kormány vállalja, hogy a felhívás feltételeinek megfelelő projektet 15 000 eurónak megfelelő forint összegű, vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig. Erre több mint 2000 pályázat érkezett, mely jól alátámasztja, hogy milyen komoly az érdeklődés iránta. A külterületi helyi közutak, illetve a helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése szintén létfontosságú, előbbi felhívás kapcsán önkormányzatok, utóbbi kiírás kapcsán pedig önkormányzatok és nonprofit szervezetek részesülhetnek támogatásban. A magas számokból egyértelműen kiderült, hogy komoly szándék van arra, hogy korszerűsítsék a piacokat vagy éppen újakat hozzanak létre.

Nagyon nagy igény volt a terménytárolók, -szárítók és -tisztítók fejlesztésének támogatására is, mely keretein belül a megtermelt szántóföldi termények tárolási, szárítási és tisztítási kapacitásainak fejlesztéséhez, új üzemek létesítéséhez, és a meglévő üzemek korszerűsítéséhez nyújtanak támogatást. Papp Zsolt György hangsúlyozta, hogy a célok csak akkor érhetőek el, ha minél innovatívabb és környezettudatosabban mennek majd végbe a fejlesztések - ebből a szempontból elengedhetetlen a technológiák javítása. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A Vidékfejlesztési Program markáns részét az élelmiszeripari fejlesztések képezik, ezek magukba foglalnak több ágazatot is, mint például a borászatot. Élelmiszeripari üzemek fejlesztésére 50 milliárd forint áll majd rendelkezésre, az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére pedig 200 milliárd. Papp Zsolt György kihangsúlyozta, hogy rendkívül elkötelezettek amellett, hogy az élelmiszeripari támogatások rendszeresek legyenek. 

Az Agrárminisztériumnak a célok között szerepel az is, hogy az öntözési és vízgazdálkodási ágazatot is fejlesszék. Elkötelezettségüket jól mutatja az is, hogy plusz 50 milliárd forinttal egészítették ki a pályázati felhívást. Egy másik nagy pályázati csomaggal az erdőtelepítési munkálatokat szeretnék segíteni. A 2016-tól induló felhívásra eddig már 32 ezer hektárnyi területről született döntés, az erre szánt keretösszeget pedig jelentősen megemelték, mintegy 50 milliárd forinttal, hogy minél több erdőt tudjanak telepíteni a jövőben. Mindemellett a tanyák támogatása is jelentős szerepet fog kapni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03