Újabb drágulás várható élelmiszerfronton: ezt minden magyar meg fogja érezni

Újabb drágulás várható élelmiszerfronton: ezt minden magyar meg fogja érezni

agrarszektor.hu
Néhány kivételtől eltekintve erőteljesen emelkedett az alapvető élelmiszerek, vagy azok előállításához szükséges alapanyagok ára - legalábbis ez a következtetés vonható le az Agrárközgazdasági Intézet áprilisban közzétett agrárpiaci jelentéseiből. Az előállítóknak nemcsak az időjárás viszontagságaival kellett szembenézniük, hanem a koronavírus-járvány okozta kihívásokkal is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai alapján a budapesti nagybani piacon a belpiaci, 47-57 mm-es gömb paradicsom kilója 685 forintos átlagáron szerepelt a 14. heti kínálatban, ezzel szemben a spanyol származásút 587 forintért értékesítették, a hazai 5%-kal, a külpiaci pedig 44%-kal haladta meg a 2020. évi azonos heti árát. Ezzel szemben kilogrammonként 680 forintot tett ki a belföldi termesztésű, 30-70 mm vállátmérőjű tölteni való édes paprika átlagára, ez 10%-os csökkenést jelent az az egy évvel és az egy héttel azelőttihez képest. A hazai magasabb, 960 forint/kilogramm heti átlagáron került a fővárosi nagybani piac kínálatába a török importú, mintegy 70 milliméteres paprika - írta meg a Portfolio.

Csökkenést mutattak a káposztafélék átlagárai a tavalyi év azonos időszakához képest: a hazai, tavalyi termésből eltárolt fejes káposzta kilónként 130 forintért, a vörös káposzta 180 forintért, a kelkáposzta 255 forintért került a választékba a vizsgált héten. Tíz forinttal olcsóbb volt a Hollandiából importált fejeskáposzta, ugyanakkor a primőr kelkáposztát 420 forintért árulták. Hazai termék a 14. héten nem szerepelt karfiolból és brokkoliból, de az olasz áru olcsóbb lett: míg előbbi kilogrammonként 744 forintba, addig utóbbi 785 forintba került.

A Budapesti Nagybani Piac egész évben kínál belföldön termesztett hónapos retket és újhagymát - írták a jelentésben, amely adatai szerint egy csomó retek termelői ára 176 forintot tett ki az idei év 1-14. hetében, ami 5%-os mérséklődés az előző év azonos hetéhez képest. Ugyanebben az időszakban az olasz importból származó hónapos retek nagykereskedelmi ára 19%-kal, kilónként 146 forintra nőtt. A belföldi újhagyma termelői ára 11%-kal 162 forint/csomóra emelkedett, az importterméké nem változott, 188 forint/csomó körül alakult. A hazai felhozatal bővülésével az idén is eltűnik az importált újhagyma és hónapos retek a kínálatból. Az AKI által megfigyelt tíz üzletláncban a hónapos retek fogyasztói átlagára 230 forint/csomó volt, az újhagyma csomóját 267 forint fogyasztói átlagáron kínálták 2021 1-14. hetében.

Elszállt a szamóca ára

Származási országtól függően az importszamóca kilogrammonként 1000 és 1300 forint volt, de már felbukkant a nagyon korai termesztésű hazai szamóca is. Ennek az ára azonban jelentősen elszállt, a tavalyi azonos hetet 17%-kal meghaladóan 3500 forint/kilogramm termelői áron értékesítették.

Nemcsak az "eper" ára emelkedett, hanem a hazai termesztésű, lédig kiszerelésű almák ára is. A 14. héten az egy évvel ezelőtt jellemző árukat 20-28%-kal haladták meg. A Budapesti nagybani piaci körkép alapján az Idared kilogrammonként 275, a Gala 320, a Starking 350, a Golden pedig 300 forintért került a kínálatba.

Emelkedik a hús és tojás ára is

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke szerint nagyon összetett a helyzet a húsiparban, mivel van egy kereslethiány a HoReCa-szektor (szállodák, éttermek, kávéházak) részéről, de egyre nagyobb gondot jelent az, hogy a takarmányárak növekedése miatt az állati termékek előállításának önköltsége drasztikusan emelkedik. Ezt érvényesíteni a következő hónapokban a termékek fogyasztói árában hatalmas feladat lesz a húsipar számára, ahogy arról a szakértők a Portfolio Agrár Klubon is beszélgettek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hasonló képet vetített előre a Tojásszövetség is, mivel az állattenyésztés azon szegmensére is hatással van a takarmányárak növekedése, és így nem tudja elkerülni a beszállítói ár emelését. A forgalmazók, ha kompenzálni is képesek árpolitikájuk révén a termelő áremelést, előbb-utóbb ők is a fogyasztói ár emelésére kényszerülnek.

Az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján a 2021-es év 9-10. hetében a budapesti és vidéki nagyvárosok piacain 35 és 50 Ft között lehetett étkezési tojást kapni, míg a budapesti üzletekben bruttó 45-46 forint volt darabja. Elnézve az idei, 3,6%-os áremelkedést a boltokban, látható, hogy ez messze nem ellensúlyozza a takarmányárak emelkedését.

Nem fürdünk tejben-vajban

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 111,76 forint/kilogramm volt 2021 márciusában. A fehérjetartalom 0,02 százalékpontos romlása, a zsírtartalom stagnálása és az alapár 1%-os növekedése mellett a nyerstej átlagára 1%-kal emelkedett 2021 márciusában a februárihoz képest, és 4%-kal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát - olvasható az AKI tejre és tejtermékekre vonatkozó aktuális agrárpiaci beszámolójában. A tejtermékek árának növekedéséről korábban az Agrárszektor is beszámolt.

A jelentés szerint idén márciusban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi előállítású tejtermékek közül emelkedett a natúr vajkrém 7%-kal, a kefir 4%-kal, a tehéntúró 3%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej 2%-kal, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós és dobozos friss tej, valamint a natúr joghurt értékesítési ára egyaránt 1-1-1%-kal emelkedett. Ezekkel szemben a trappista sajté stagnált, míg a gyümölcsös joghurté és az ömlesztett sajté egyaránt 1%-kal, az adagolt vajé 3%-kal csökkent.

Az AKI a KSH adataira hivatkozik, amelyek alapján a trappista sajt fogyasztói ára áfa nélkül 3%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-(hosszan friss) tejé 2%-kal, az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL (hosszan friss) tejé 1%-kal emelkedett, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT-(tartós) dobozos tejé stagnált ugyanebben az összehasonlításban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?