2022. június 27. hétfő László

Hírek - Agrárpénzek

Óriási segítséget kapnak a termelők: ez az egész agráriumra nagy hatással lehet

Új eszköz áll rendelkezésre a döntéshozók és kutatók számára: a FAOSTAT, a világ vezető mezőgazdasági adatbázisa, melyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kezel, fontos új funkcióval bővült, ami könnyebb összehasonlítást tesz lehetővé az agrárium strukturális változásai esetében.
 
 

A mindenki számára ingyenesen hozzáférhető FAOSTAT portál értékes termelési, kereskedelmi és fogyasztási adatokkal szolgál a mezőgazdaságról – a világ messze legjelentősebb gazdasági szektoráról a foglalkoztatást és megélhetést tekintve. Az elmúlt években a FAO számtalan kulcsfontosságú információval gazdagította a portált többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásáról, a földhasználatról, vagy az erdők kiterjedéséről. Most pedig az agrárcenzus strukturális eredményei kerültek fel új kategóriaként, ami nemzeti adatokat tesz elérhetővé egyebek mellett a farmok nagyságáról, tulajdonosi hátteréről és az ott dolgozók összetételéről - olvasható a FAO közleményében.

Az új adatok most már bárhol a világon hozzáférhetők. Ezzel nagyon értékes információhoz jutunk a farmokról – közvetlenül a farmoktól  

– mondta Jairo Castano, a FAO vezető statisztikusa és az agrárcenzus világprogram vezetője.

Az új felület gyors hozzáférést biztosít a termelési egységek számára egy adott országban, a méretükről, tulajdonosi hátterükről, az ott élők és dolgozók számáról, amint ezen adatok a nemzeti agrárcenzusok során felmérésre kerültek. Oroszország területéből mintegy 451 millió hektár tartozik farmokhoz, ezzel az ország világelső ilyen téren, utána Ausztrália, az Amerikai Egyesült Államok és Brazília következik. Szintén Oroszországban van lakosságarányosan a legtöbb gazdaság, őt követi Kína, Vietnám és India. A méretet tekintve Ausztráliában vannak átlagban a legnagyobb farmok, Izland a második, majd Argentína, Uruguay, Kanada, Új-Zéland és Csehország következnek a sorban.

A farmok legalább 40%-a áll nők kezelésében Litvániában és Lettországban, ez az arány a világon sehol sem éri el az 50%-ot. Nyolc országban a farmok 60%-ban vagy még nagyobb arányban bérelt területen gazdálkodnak: egy kivételével európai országokról van szó, köztük Franciaországról és Németországról. Jogi személy (vállalatok, szövetkezetek vagy állami szervek) által kezelt gazdaságok nagyság szerinti rangsorát Namíbia, Szlovákia, és Mauritius vezeti, őket követi Csehország, Bulgária, Peru és Magyarország. Mi az agrárcenzus jelentősége? Az új platform mezőgazdasági struktúrák széles tárházát mutatja be, előtérbe állítva a célzott szakpolitikai intézkedések fontosságát, amelyhez a FAOSTAT fontos adalékokkal szolgál. A jelenlegi elérhető információk az elmúlt 22 év agrárcenzusaiból származnak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben