Váratlan fordulat jöhet a gabonapiacon: ezt sokan nem gondolták volna

Váratlan fordulat jöhet a gabonapiacon: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
A FAO kiadta új Gabonakínálati és keresleti jelentését is, amely előrejelzése szerint a világ búzatermelése 2022-ben várhatóan eléri a 784 millió tonnát, ami 1,1 százalékkal több, mint 2021-ben. Ez a becslés figyelembe veszi azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint az Ukrajnában bevetett téli vetésterület legalább 20 százalékát nem takarítják be, beleértve az őszi búzát is, a közvetlen pusztulás, a hozzáférési nehézségek vagy a betakarítási eszközök hiánya miatt, az Orosz Föderációból érkező, tartósan kedvező időjárási körülményekről szóló jelentéseket, valamint az Észak-Amerikában, Kínában, Indiában, az EU-ban és máshol várható termelési tendenciákat. A gabonafélék termelésének kilátásai továbbra is kedvezőek Dél-Afrikában, Argentínában és Brazíliában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A FAO végleges becslései szerint a 2021-es termésévben a világ gabonatermelése 2799 millió tonna lesz, ami némileg magasabb, mint 2020-ban, a rizstermelés pedig minden idők legmagasabb szintjét éri el 520,3 millió tonnával (hántolt rizsegyenértékben). A világ gabonafélék felhasználása 2021-22-ben az előrejelzések szerint 2789 millió tonna lesz, a rizs felhasználása minden idők legmagasabb szintjét éri el, és a kukorica és a búza esetében is növekedés várható. A világ gabonakészletei a 2022-es szezon zárásakor az előrejelzések szerint 2,4 százalékkal nőnek a nyitószinthez képest, főként az Orosz Föderáció és Ukrajna magasabb búza- és kukoricakészletei miatt, a várható export lefelé történő módosítása következtében - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A FAO szerint a globális gabonakészletek felhasználáshoz viszonyított aránya 2021-2022-ben várhatóan 29,7 százalék lesz, ami kissé elmarad az előző évi szinttől, de "még mindig viszonylag kényelmes ellátottságot jelent". A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a FAO 469 millió tonnára csökkentette a világ gabonakereskedelmére vonatkozó előrejelzését a folyó gazdasági évre, ami a 2020-2021-es szinthez képest csökkenést jelent, ami nagyrészt az ukrajnai háborúnak tudható be. Az előrejelzések szerint az Indiába és az EU-ba irányuló búzakivitel növekedni fog, míg Argentínában, az USA-ban és Indiában a kukoricaszállítások várhatóan emelkednek, részben ellensúlyozva a Fekete-tengerre irányuló exportveszteségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?