2020. július 3. péntek Kornél, Soma

Hírek - Agrárpénzek

Rekordárfolyam! Majdnem 70 ezer forint egy hektárra

Ami rossz a devizahiteleseknek, öröm a gazdáknak. 298,15 forintos rekordárfolyamon számítják át az idén az uniós agrártámogatásokat.
 
 

Minden idők legmagasabb árfolyamán fizetik az idén az uniós területalapú agrártámogatásokat (SAPS). Az Európai Központi Bank (EKB) október elsején érvényes árfolyama szerint 298,15 forinton lehet átváltani az euróban kifejezett SAPS-keretet, és ez 4,5 százalékkal több forintosított támogatást tesz lehetővé tavalyhoz viszonyítva. Emellett az idei SAPS-összeg 10 százalékkal nominálisan is növekszik, így a gazdák csaknem 15 százalékkal több területalapú támogatásra számíthatnak 2012-höz képest. Az egy hektárra jutó „elméleti” összeg meghaladja a 70 ezer forintot is, de a tényleges kifizetés biztosan kevesebb lesz, mivel a termelők az idén is túligényelték a 4, 829 millió hektáros hazai bázisterületet. Tavalyhoz viszonyítva azonban így is mintegy 10 ezer forinttal többet kaphatnak hektáronként.

Ami sújtja a devizahiteleseket, kifejezetten előnyös a gazdálkodók számára. A forint közelmúltbeli gyengülése lehetővé tette, hogy minden idők legmagasabb árfolyamán lehessen átszámítani az euróban meghatározott uniós területalapú agrártámogatásokat.

A szabályozás szerint az átváltási árfolyamot minden évben az Európai Központi Bank október elsején érvényes forint/euró értéke határozza meg. A kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az agrarszektor.hu-t arról tájékoztatta, hogy az EKB 298,15 HUF/eurós árfolyamot állapított meg. Ez pedig minden idők legmagasabb átváltási árfolyamának számít, és eleve mintegy 4,5 százalékkal több, forintban kifejezett SAPS-támogatást tesz lehetővé 2012-höz képest, amikor az euró átváltási árfolyam 284,89 forint volt.

Mint ismert, Magyarország a 2004-es csatlakozáskor csak töredékét kapta meg a régi tagállamoknak járó SAPS támogatásoknak, és az éves összeg fokozatos növeléssel, 2013-ra éri el a száz százalékot. Az egy hektárra jutó maximális euróösszeget az úgynevezett bázisterület alapján állapítják meg, amely 4, 829 millió hektárt tesz ki.

Tavaly a hektáronkénti maximum 213,9913 euró volt, amely az MVH mostani közlése szerint az idén 236,2644 euróra nőtt. Ez 10 százalékos nominális keretbővülést jelent, és az árfolyamelőnnyel együtt lehetővé teszi, hogy a forintban kifejezett SAPS-támogatások körülbelül 15 százalékkal bővüljenek 2013-ban. Ez mintegy 340 milliárd forintnak megefelelő összeget tesz ki, szemben a 294 milliárdos tavalyi kerettel. A csaknem 50 milliárdos pluszból az árfolyamkülönbség körülbelül 15 milliárddal részesedik.

A 236, 2644 eurós fajlagos maximum a 298,15 forintos árfolyammal számolva 70 442 forintos hektáronkénti támogatásnak felelne meg, de egészen biztos, hogy a gazdálkodók nem juthatnak ekkora összeghez. Az idén is túligényelték ugyanis a 4,829 millió hektáros bázisterületet, ezért az MVH-nak majd „arányos visszaosztást” kell alkalmaznia.


A hivatal tájékoztatása szerint az idén 177 454 ügyfél összesen 5 021 304,47 hektárra igényelt SAPS-támogatást, de a tényleges területet a kérelem-visszavonások csökkenthetik, illetve az ellenőrzések további jogosulatlan földeket zárhatnak ki. A jóváhagyott terület így is meghaladja majd a 4,829 millió hektáros bázist, de az MVH az ellenőrzések befejezéséig nem kívánja közölni, hogy az arányos visszaosztás milyen mértékű lehet. A hivatal tavaly 98 százalékos mutatót állapított meg, vagyis a hektáronkénti maximumot 2 százalékkal csökkentette.

Hasonló nagyságrendű visszaosztással számolva az idén kifizethető, tényleges hektáronkénti összeg mintegy 69 ezer forint lehet, szemben az elmúlt évi 59 744 forinttal. Ez pedig azt is jelenti, hogy a termelők most hektáronként körülbelül 10 ezer forinttal több támogatáshoz juthatnak.

A SAPS-összegek kiutalása a normál szabályozás szerint december elsején kezdődne, de az Európai Bizottság az idei árvíz- majd aszálykárok miatt – részben Magyarország kérésére – hozzájárult ahhoz, hogy a tagállamok a SAPS-támogatások felét már október 16-tól kifizethessék. Az MVH is arra készül, hogy a folyósításokat október közepétől megkezdi. A fennmaradó 50 százalékot pedig legkésőbb 2014. június 30-ig utalhatja ki, de az eddigi gyakorlat szerint jóval korábbi, ez év végi vagy jövő év eleji további kiutalások várhatók.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu