2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Agrárpénzek

Rendkívüli intézkedési terv a sertéspestis ellen: kártérítést fizetnének a magyar családoknak

Rendkívüli intézkedési tervvel készül az Agrárminisztérium arra az esetre, ha növekedne a sertéspestissel érintett terület Magyarországon. A szaktárca azt tervezi, hogy ha ez bekövetkezik, akkor a veszélyeztetett háztájikból felvásárolnák a házi sertéseket, a családoknak pedig annyi kártérítést fizetnének, hogy legalább három évig ne tartsanak disznót.
 
 

Az egész magyar sertéságazatot tönkre teheti már az is, ha egy háztájiban megjelenik az afrikai sertéspestis (ASP), ezért a szaktárca azt tervezi, hogy ha növekszik az a terület, ahol fertőzött vaddisznókat találnak, akkor rendkivüli intézkedési tervet vezetnek be - mondta Nagy István agrárminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Kiemelte, hogy nem a nagy telepek vannak veszélyben, mert aki ma betartja a technológiát, az meg tudja védeni az állományt a fertőzéstől.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az agrárminiszter beszélt a klímaváltozás következményeiről is, és szerinte régi növényfajták visszatérését és újak megjelenését is hozhatja az egyre szélsőségebb időjárás. A magyar mag-génbank a 8. legnagyobb a világon, és Magyarországon volt már száraz időszak, így elő kell venni azokat a növényeket, amelyek a megváltozott körülmények között is telepíthetők. Idén már 24 ezer hektáron okozott kárt az aszály, a tavaszi fagyok pedig több ezer hektár kajszibarackosban pusztítottak - tette hozzá.

Címlap kép: MTI/EPA/Jerome Favre

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben