Rendkívüli intézkedési terv a sertéspestis ellen: kártérítést fizetnének a magyar családoknak

agrarszektor.hu
Rendkívüli intézkedési tervvel készül az Agrárminisztérium arra az esetre, ha növekedne a sertéspestissel érintett terület Magyarországon. A szaktárca azt tervezi, hogy ha ez bekövetkezik, akkor a veszélyeztetett háztájikból felvásárolnák a házi sertéseket, a családoknak pedig annyi kártérítést fizetnének, hogy legalább három évig ne tartsanak disznót.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egész magyar sertéságazatot tönkre teheti már az is, ha egy háztájiban megjelenik az afrikai sertéspestis (ASP), ezért a szaktárca azt tervezi, hogy ha növekszik az a terület, ahol fertőzött vaddisznókat találnak, akkor rendkivüli intézkedési tervet vezetnek be - mondta Nagy István agrárminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Kiemelte, hogy nem a nagy telepek vannak veszélyben, mert aki ma betartja a technológiát, az meg tudja védeni az állományt a fertőzéstől.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az agrárminiszter beszélt a klímaváltozás következményeiről is, és szerinte régi növényfajták visszatérését és újak megjelenését is hozhatja az egyre szélsőségebb időjárás. A magyar mag-génbank a 8. legnagyobb a világon, és Magyarországon volt már száraz időszak, így elő kell venni azokat a növényeket, amelyek a megváltozott körülmények között is telepíthetők. Idén már 24 ezer hektáron okozott kárt az aszály, a tavaszi fagyok pedig több ezer hektár kajszibarackosban pusztítottak - tette hozzá.

Címlap kép: MTI/EPA/Jerome Favre

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?