2020. december 5. szombat Vilma

Hírek - Agrárpénzek

Retteghet ezután, aki így akarja átverni a NAV-ot

Az „álőstermelők" ellen harcol a kormány azzal a szabályozási módosítással, amely az év elejétől lépett életbe. Az őstermelőket érintő változtatások arra irányulnak, hogy - az adminisztrációs terhek könnyítése mellett - bővítsék és pontosítsák a hatósági ellenőrzési jogköröket. A cél egyértelműen a gazdaság kifehérítése, hiszen számos esetben fordul elő, hogy termelő tevékenységet egyáltalán nem folytató, de őstermelői igazolvánnyal bíró kereskedők ügyeskednek az adójogszabályok kijátszása érdekében.
 
 

Mint ahogy az agrarszektor.hu beszámolt róla, az idéntől jelentősen módosult az őstermelői igazolványokra vonatkozó szabályozás, amely egyrészt új előírásokat állapít meg a több százezer őstermelő számára az igazolványok kiváltásával, illetve cseréjével kapcsolatban. Az év elejétől hatályos változások célja azonban az is, hogy kiszűrjék a piacról az adózási szabályokat kijátszó „álőstermelőket”, és ezzel fehérítsék a hazai gazdaságot.

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye elsősorban azt hangsúlyozza, hogy a szabályozás tiltja az együttes őstermelői és a vállalkozói tevékenységet. Bár ez nem új követelmény, hiszen már a kezdetektől alkalmazandó előírásról van szó, de a megtermelt termékek értékesítésének újraszabályozásával, illetve az egyéni vállalkozói nyilvántartás összevezetésével kívánják a jövőben az esetleges visszaéléseket felderíteni és a félreértéseket elkerülni. A tárca azt is kiemeli, hogy „ugyan lehet valaki őstermelő és egyéni vállalkozó is egy személyben, de ugyanazt a termelői tevékenységét mindkét formában nem végezheti.”

MTI-fotó: Koszticsák SzilárdA változások kapcsán a minisztérium azt is leszögezi, hogy „az a mezőgazdasági őstermelő, aki egyéni vállalkozóként mezőgazdasági termékek értékesítését is végzi, ugyanazon a helyszínen, ugyanabban az időpontban, egy adott termék teljes mennyiségét kizárólag egyféle minőségében értékesítheti. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a piacon nem mondhatja azt az őstermelő, hogy az alma bizonyos mennyiségét őstermelőként, a többit pedig egyéni vállalkozóként értékesíti.”

A szabály magyarázásához a tájékoztató a következő példát alkalmazza:

„Pl: Ha a termelő a saját maga által megtermelt almát őstermelőként értékesíti a piacon, akkor továbbértékesítési céllal vásárolt almát, amit csak egyéni vállalkozóként értékesíthet, ugyanazon a helyszínen, ugyanabban az időben nem árusíthatja. Amennyiben ugyanazon a helyszínen, ugyanabban az időben, egyértelműen megkülönböztethető másik termékeket (pl. nem saját maga által megtermelt hagymát) is árusítana az őstermelő, azt egyéni vállalkozóként értékesítheti. Tehát ugyanazon a helyszínen, ugyanabban az időben, kétféle minőségben történő értékesítésre, csak eltérő termékek esetén van lehetőség.”

A fenti tilalmak nem új keletűek, de az ellenőrzési jogkörök bővítésével ezentúl a visszaélések felderíthetők, a félreértések elkerülhetők lesznek. Az őstermelők közhiteles nyilvántartását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vezeti. Az igazolványok használatát pedig a megyei kormányhivatalok ellenőrzik és ezt földművelésügyi hatósági jogkörükben eljárva tehetik majd meg.

MTI-fotó: Oláh Tibor

A kártya alapú igazolványok megkönnyítik az ellenőrök munkáját is, hiszen az igazolványok alkalmasak lesznek a nyilvántartásban szereplő valamennyi adat tárolására. Így az igazolvány és a betétlap birtokosuk személyazonosságának igazolása mellett elegendő információt nyújt majd az ellenőrzésekhez.

Ezentúl az őstermelők az árusítás helyén kötelesek lesznek feltüntetni az őstermelői igazolványuk számát, valamint a terméken vagy ugyancsak az értékesítés helyszínén a vásárlók tájékoztatására alkalmas módon kell elhelyezni a „Saját őstermelői tevékenységből származó termék” feliratot. Ezt egyébként is csak az teheti meg, aki valóban saját termelésű terméket árusít.

A feltüntetési előírás mögött egy másik, nemesebb cél is meghúzódik. A szaktárca ezzel azt szeretné elérni, ha egyfajta termék védjegy alakulna ki, amely növelné a tisztességes őstermelőkkel szembeni vásárlói bizalmat. A minisztérium későbbi céljai között szerepel még egy Őstermelői Információs Rendszer kialakítása is.

Az egy háztartásban élő családtagoknak továbbra is lehet közös őstermelői igazolványuk. A Földművelésügyi Minisztérium ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy egy időben, különböző helyszíneken a családtagok továbbra sem értékesíthetnek, hiszen az igazolvány nem másolható.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu