2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Agrárpénzek

Sikeres évet zárt a magyar mezőgazdaság

Összességében jó évet zárt tavaly a magyar agrárium, jók voltak a terméseredmények és pozitív lett a kivitel-behozatal egyenlege - közölte kedden a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Baki Agrocentrum Hévízen tartott évnyitó agrárgazdasági napján.
 
 

Kardeván Endre elmondta, hogy a múlt évben átlagosan 15 százalékkal nőttek a termelői árak - a legjelentősebben, 55 százalékkal az élő állatok és állati termékeké. Egyedül a zöldségfélék termelői ára csökkent, míg a ráfordítások mértéke 15 százalékkal emelkedett. Tavaly, az év első kilenc hónapjában 21,2 százalékkal, 4,9 milliárd euróra nőtt a mezőgazdasági export. Az import kisebb mértében nőtt, 3,1 milliárd euróra, így az egyenleg pozitív.

A 2010-es adatokra is kitérve jelezte: akkor 198 ezer kedvezményezett kapott agrártámogatást, és összesen 591 milliárd forintot fordítottak agrár- és vidékfejlesztésre fordítani. Ez utóbbiból 302 milliárd forintot tett ki a területalapú támogatás, ami 2013-ig folyamatosan növekszik.

Egységes területalapú támogatás 4,8 millió hektár után vehető igénybe Magyarországon, erre 2011-ben 57 ezer forint jutott hektáronként. Idén várhatóan 62 ezer forintra növekszik ez az összeg. Tavaly 280 milliárdos, ebben az évben 300 milliárdos kifizetés várható. A pontos összeget a forint árfolyama is befolyásolja - részletezte az államtitkár.

A magyar GDP-ből 3-4 százalékkal részesedik a mezőgazdaság. Az agráriumnak továbbra is erős az exportteljesítménye, hosszú évek átlagában 1-2 milliárd forintos aktívummal zár, a külkereskedelmi többlet 38 százalékát adja.

A hétfőn bejelentett Darányi Ignác Terv kapcsán az államtitkár arról beszélt, hogy a vidéki térségekben tapasztalható kedvezőtlen folyamatok megfordítása, a foglalkoztatás növelése, a családi gazdaságok erősítése és a helyi piacok fejlesztése a fő cél. A terv elsősorban a kis- és közepes gazdaságokról szól, de a nagygazdaságok is szerepelnek benne, nélkülük ugyanis nem lehetne a magyar mezőgazdaságot fenntartani - jelentette ki.

Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke közölte: csütörtökön elkezdődik a területalapú támogatások idei kifizetése. Kitért arra is, hogy az MVH az év első 3-4 hónapjában teljesíti a féléves kifizetési kötelezettségét, egyebek közt még várhatóan februárban megnyílik a 4,2 milliárd forintos agrárkárenyhítési alap.

A következő tervezési időszakról elmondta, hogy a támogatások odaítélésénél a zöld szempontok az eddiginél fontosabbak lesznek, de új szabályokra is számítani kell, például kötelező arányok és elemek lépnek életbe a fiatal gazdák támogatására. Az MVH idei pályázati lehetőségei között említette a gazdanet programot, amelyet most először hirdetnek meg, és 3,3 milliárd forintból informatikai fejlesztést tesz lehetővé kifejezetten kisgazdaságok számára. Újra meghirdeti a Vidékfejlesztési Minisztérium a falufejlesztésre, a vidéki örökség védelmére vonatkozó támogatási keretet, s az első negyedévben a fiatal gazdálkodóknak szánt pályázati pénzek is elérhetővé válnak - közölte Palkovics Péter.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, MTI)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!