2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Hírek - Agrárpénzek

Súlyos pénzek folynak be a mulasztási bírságokból: sokba kerülhet, ha nem fizetsz időben

Több mint 13 milliárd forint élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kellett megfizetniük a piaci szereplőknek 2018-ban, nagyságrendileg pedig 24 millió forint késedelmi pótlékot és 6 millió forint mulasztási bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság összesen 203 esetben kezdeményezett tavaly a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál (NAV) behajtást amiatt, hogy az élelmiszergazdasági szereplők nem fizették meg az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat.
 
 

Az aktuális adatok alapján a piaci szereplőknek 13,4 milliárd forint élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kellett megfizetniük a 2018. évre vonatkozóan – közölte az agrárszektor.hu-val a Nébih. Mivel a második részlet határideje idén január 31-én járt le, így a beérkező összegek könyvelése folyamatos, március elején nagyságrendileg 600 millió forint volt a 2018-as kintlévőség összege, a fizetési morál pedig jónak mondható a hatóság tájékoztatása alapján.

A Nébih a folyamatos telefonos és e-mailes egyenlegközlés mellett évente több alkalommal postán is küld ki egyenlegközlő tájékoztatást a tartozóknak. Amennyiben az agrárágazati szereplők ezt követően sem hajlandók megfizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, akkor a hatóság a fennmaradó kintlévőséget a NAV közreműködésével hatja be. Tavaly 203 esetben kezdeméyezett a Nébih NAV általi behatjást a felügyeleti díj miatt, ami a 2017-es, 365-höz képest jelentős csökkenésnek számít. 

Az élelmiszergazdasági szereplőknek a bevallott és megállapított díjat évente két részletben, július 31-ig és január 31-ig kell befizetniük. Tehát például a 2018-as díjfizetési kötelezettséget 2018. július 31-ig, illetve 2019. január 31-ig kellett teljesíteniük. A határidőig meg nem fizetett felügyeleti díj után a hatóság mulasztási bírságot, illetve késedelmi pótlékot szabhat ki, amelynek legmagasabb összege ötszáz millió forint. A bírságok és késedelmi pótlékok értékét egy-egy ügyfél esetében az összes lejárt tartozására vonatkozóan állapítja meg a Nébih. 2018-ban nagyságrendileg 24 millió forint késedelmi pótlékot és 6 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki. Az agrárszektor.hu kérdésére a Nébih elmondta, hogy a 2017-es évre megállapított díjaknál 4 százalék körüli a nem teljesített tételek aránya, ami nagyságrendileg 480 millió forintnak felel meg.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu