2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Agrárpénzek

Természet- és Vadvédelmi Kompetencia Központot hozott létre a SOE és a MATE

Az agrároktatás és kutatás összehangolása érdekében együttműködés jött létre a Soproni Egyetem (SOE) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) között. A kölcsönös előnyökön alapuló megállapodás a vadbiológiai és vadgazdálkodási, továbbá a természetvédelmi képzésekre, valamint az ezekhez kapcsolódó kutatásokra terjed ki - tudhattuk meg a MATE közleményéből.
 
 

A Soproni Egyetem és a Magyar Agár- és Élettudományi Egyetem 2021. június 10-én együttműködési megállapodást kötött. A szerződést a SOE részéről prof. Dr. Fábián Attila rektor, valamint a MATE részéről prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor látta el kézjegyével.

Dr. Gyuricza Csaba elmondta, hogy a vadbiológiai és vadgazdálkodási képzések, valamint kutatások vonatkozásában a felsőoktatási intézmények létrehozták a Természet- és Vadvédelmi Kompetencia Központot, melynek keretén belül többek között a szakmai K+F források közös megpályázását, azok Kompetencia Központon keresztül való felhasználásának kidolgozását, továbbá egyéb innovációs hazai és nemzetközi pályázati források megcélzását is vállalták. A MATE rektora hozzátette, hogy a Soproni Egyetemmel közösen kezdeményezték, hogy Magyarországon állami támogatással vadgazda mérnök képzést kizárólag a MATE és a SOE indíthasson.

Dr. Fábián Attila és Dr. Gyuricza Csaba (Fotó: Balázs Gusztáv)

Dr. Fábián Attila rektor kijelentette, hogy a természetvédelmi képzés és kutatás kapcsán megállapodtak abban, hogy a kutatási tevékenységüket a természetvédelem területén összehangolják, ennek érdekében közös kutatásokat indítanak, közös országos természetvédelmi monitoringrendszert alakítanak ki. A SOE rektora beszélt arról is, hogy kölcsönösen törekednek arra, hogy a nemzeti park igazgatóságoknál, a kormányhivataloknál és a releváns kormányzati szerveknél egyes munkaköröket csak természetvédelmi mérnöki végzettséggel lehessen betölteni a jövőben.

Az egyezmény kitér a szakdolgozati, diplomatervi, TDK-témák kiajánlására a másik fél számára. Az összefogás értelmében a két felsőoktatási intézmény kölcsönösen elismeri egymás önállóságát, tiszteletben tartják egymás képzési portfólióját, ugyanakkor kinyilvánítják egymást közti együttműködési szándékukat, a szakmai és szakmapolitikai célok közös elérése érdekében, az egyes szakmai közösségek önállóságának megtartásával.

A címlapképet Balázs Gusztáv készítette.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu