2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Agrárpénzek

Tovább nőhet a francia búzaexport

A franciák ismét növelték az exportpiacra kerülő búzatermés prognózisukat, miután az EU legnagyobb gabonatermelő országa a legfrissebb adatok szerint 33 százalékkal többet értékesített exportpiacain, mint egy évvel korábban.
 
 

A francia mezőgazdasági kifizető ügynökség, a FranceAgriMer egy hónappal ezelőtt már 100 ezer tonnával megemelte az exportra kerülő búzamennyiségre vonatkozó előrejelzését, most pedig további 200 ezer tonnával növelte a mennyiséget, mely így eléri a rekord 11,8 millió tonnát.

A revízióra azután került sor, hogy a legfrissebb novemberi exportadatok szerint az EU-n kívüli országokba több, mint 1,5 millió tonnát értékesített Franciaország. A júliustól novemberig terjedő időszakban Egyiptomba 52 százalékkal több, 1,5 millió tonnát, Algériába 61 százalékkal több, 1,7 millió tonnát szállítottak a franciák, míg Marokkóba közel egymillió tonna búza került exportra.

Ennek eredményeként sok francia termelőnek külföldről kellett takarmánynövényt beszereznie: cirokot USA-ból, kukoricát pedig Ukrajnából szereztek be.

A malmi búza ára múlt héten, januári szállításra Párizsban ismét megközelítette a tonnánkénti 260 eurós szintet, ami 2 éves csúcsot jelent az azonnali kontraktusokat tekintve. Bruno Le Maire mezőgazdasági miniszter kedden elutasította az exportkorlátozás lehetőségét, lehűtve ezzel a piacokat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu