Új agrárgazdasági intézkedések a koronavírus miatt: itt a legfontosabb részletek

Új agrárgazdasági intézkedések a koronavírus miatt: itt a legfontosabb részletek

Kiterjesztette az adó- és járulékkedvezményre jogosult mezőgazdasági ágazatok körét a kormány a koronavírus-járvány hatásainak mérséklése érdekében. Változnak a Vidékfejlesztési Program (VP) egyes előírásai, illetve a testületi ülésekre, a csökkentett munkaidős foglalkoztatásra és az Agrár Széchenyi Kártyára vonatkozó szabályok is. Az agrarszektor.hu a legfontosabb részleteket gyűjtötte egybe.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Újabb intézkedéseket léptett életbe a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv részeként annak érdekében, hogy mérsékelni lehessen a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásait a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban. A változtatásokról szóló jogszabályok az április 10-i dátumozású, 71. számú Magyar Közlönyben jelentek meg.

1. Adó- és járulékkedvezmények:

Az intézkedések részeként további veszélyeztetett ágazatok, illetve vállalkozások kapnak adó és járulékkedvezményeket, amelyeket márciusban, áprilisban, májusban és júniusban lehet igénybe venni. Az újabb kedvezményezettek a következők:

- A dísznövény szaporítóanyagok forgalomba hozatalával foglalkozók

- Az egyéb nem évelő növényeket termelők és az egyéb évelő növényeket termelők, akiknek a megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételük 30 százaléka virágok - ideértve a vágni való virágot és a virágsarjat is - termesztéséből származott. Hasonlóan kedvezményre jogosultak a vágott virág, a virágcsokor és hasonló termékek kereskedelmi értékesítésének előkészítésével vagy a fonásra szánt növényi termékek termesztésével foglalkozók.

- A dísznövény nagykereskedők

- A dísznövény kiskereskedelemmel foglalkoznak

- A vadgazdálkodási szolgáltatók

- A pálinkakészítők

- A kisüzemi sörfőzők

- A szőlőbor termelők

- A szőlőtermelők .

2. Vidékfejlesztési Program:

Változnak a Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos egyes szabályok is. Így például ha a projektek befejezése, illetve a vállalt projektszintű mérföldkövek befejezése hat hónaptól kevesebbet csúszik, nem kell szerződést módosítani. Emellett a záró kifizetési igénylést előzetes helyszíni ellenőrzés nélkül is jóvá lehet hagyni, papíralapú okirat benyújtása helyett arról elektronikus úton is elegendő másolatot küldeni, illetve a már elrendelt, de még nem teljesített helyszíni szemle és helyszíni ellenőrzés végrehajtását fel kell függeszteni. Szintén könnyítés, hogy a projektek támogatási szerződésben rögzített fizikai befejezés tervezett napja, a mérföldkövek időpontja és a záró kifizetési igénylés benyújtási határideje három hónappal meghosszabbodik.

3. Testületi ülések:

A megjelent szabályozás szerint változtak a különböző testületi ülésekre vonatkozó szabályok is. Ezek lényege, hogy a különböző működési formák esetében az egyes döntések meghozatalának határidejét meghosszabbítják, vagy lehetővé teszik, hogy alacsonyabb szintű fórum hozza meg a döntést, de ezt utólag jóvá kell hagynia a legfőbb szervnek is. Emellett a rendelkezések belső szabály hiányában is lehetővé teszik az írásbeli vagy elektronikus döntéshozatalt.

4. Csökkentett munkaidős foglalkoztatás:

Megjelent az a jogszabály is, amely lehetőséget nyújt a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatására. Hal olyan csökkentett munkaidős foglalkoztatás valósul meg, ahol a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét elérő, de a hetven százalékát meg nem haladó részmunkaidőt alkalmaznak, a kieső munkaidőre járó rész hetven százalékának megfelelő támogatásra lehet jogosult a munkavállaló. Az intézkedés célja a foglalkoztatás további fenntartása a veszélyhelyzet ideje alatt is.

5. Agrár Széchenyi Kártya:

Változtak az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelének szabályai is. Legfeljebb kétszázmillió forintra emelték a szerződéses összeget, amelyhez csekély összegű támogatás vehető igénybe a kamatra, a kezelési költségre, illetve a kezességi díjra és költségekre.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleménye szerint a megszületett intézkedések tartalmazzák a köztestület korábban megfogalmazott javaslatait. A gazdasági szereplők a NAK-nál az e célra létrehozott forródrótos telefonszámon (+36 1 803 62 33), illetve a megyei agrárkoordinációs munkacsoportoknál is jelezhetik a járvánnyal összefüggő észrevételeiket. A szervezet megyei igazgatóságai a NAK portálján is elérhetők.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31