2020. október 1. csütörtök Malvin

Hírek - Agrárpénzek

Újabb fantasztikus magyar csúcsteljesítmény: a töröksíp

Első ülését tartotta az új összetételű Hungarikum Bizottság, amelyen újabb hungarikummá minősítésről döntött: a tárogató került be csúcsteljesítményeink gyűjteményébe - adta hírül közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.
 
 

„A tárogatót magyar hangszerként tartják nyilván az egész világon. Külföldön is a magyar helyesírás szerint, ékezetekkel írják. Nemzeti és egyházi ünnepek alkalmából, népzenei és klasszikus hangversenyeken is örömmel hallgatja minden magyar ember. Egyedi hangzása, különleges hangszíne miatt a magyar lélek hangjaként emlegetik” – részletezi a minisztérium közleménye, hogy miért is számít a magyarság csúcsteljesítményének a tárogató, azaz a töröksíp.


Nagy Csaba tárogatóművész, a Rákóczi Tárogató Egyesület elnöke játszik hangszerén Vaján, a Vay-kastély kertjében 2014. április 15-én. Ekkor került be a tárogató a Magyar Értéktárba. MTI Fotó: Balázs Attila


Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke, az ülést követően elmondta: döntés született a hungarikumok, nemzeti értékek gyűjtésére, dokumentálására, népszerűsítésére és megismerésére fordítható pályázati kiírásról is, annak köszönhetően, hogy a Földművelésügyi Minisztérium félmilliárd forint többletforrást csoportosított át erre a célra.. A pályázat kiírásának az alapkoncepciója a nemzeti értékpiramis rendszer alapjának megerősítése, ellentétben az előző kiírásokkal, amelyek a piramis csúcsán elhelyezkedő nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítését célozták. A rendelkezésre álló forrásból támogatják a megyei és a külhoni értéktár munkáját is.


Magyarországon eddig 368 települési önkormányzat alakította meg saját értéktárát. A Hungarikum Bizottság célja, hogy ez a szám bővüljön, határon túli értékekkel is. A miniszter arról is beszámolt, hogy tervezik egy Hungarikum Archívum létrehozását, amelybe a hungarikumokkal kapcsolatos kiadványokat és könyveket gyűjtenék.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu