Imádják a magyar mangalicát Japánban

agrarszektor.hu
Az élelmiszeriparban Japán hagyományosan a legnagyobb ázsiai felvevőpiacunk.

Önálló nemzeti standdal és 13 magyar cég részvételével képviselteti magát Magyarország a FOODEX 2014 mezőgazdasági nyersanyag, italáru és élelmiszeripari kiállításon, Tokióban. Az élelmiszeripari vásáron részt vesz Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára.

Bognár Lajos elmondta: a japán fogyasztók érdeklődése a magyar élelmiszeripari termékek iránt egyértelműen élénkült az elmúlt évek során. Japán hagyományosan a legnagyobb ázsiai felvevő piacunk, és komoly esélyt látunk a szigetországba irányuló élelmiszeripari és mezőgazdasági termékek kivitelének további dinamikus növelésére.

A helyettes államtitkár kiemelte: élelmiszergazdasági külkereskedelmi forgalmunk egyenlege Japánnal pozitív, exportunk 48 millióról 87 millió euróra nőtt az elmúlt öt évben. Kivitelünkben kimagasló a sertéshús, a kacsa- és libahús, a hízott libamáj, a toll és pehely, valamint a méz és a bor. Hozzátette: a magyar mangalica sertésből készült szalámi és sonka egyre nagyobb ismertségnek és népszerűségnek örvend a távoli szigetországban.

Bognár Lajos tokiói látogatása során sikeres tárgyalásokat folytatott a japán mezőgazdasági tárca vezetőivel az állategészségügyi akadályok lebontása és a Japánba irányuló magyar sertéshús export bővítése, valamint újabb agrártermékek exportengedélyeinek megadása érdekében.

A FOODEX 2014 kiállítással egyidejűleg - a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete, a Pick Szeged, valamint a tokiói magyar nagykövetség közös szervezésében - hazánk mangalicahús termékeket felvonultató szakmai rendezvényen és magyar borbemutatón is népszerűsítette termékeit.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?