2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Szója tápanyagellátása a Timac Agro technológiai ajánlásával

Szója tápanyagellátása a Timac Agro technológiai ajánlásával (x)

PR
Magyarországon a szója termőterületének aránya az elmúlt 10 évben növekvő tendenciát mutat. A KSH adatai alapján 2013-ban 42 ezer hektáron termesztettek szóját, majd 2022-re ez 66 ezer hektárra nőtt. Hazánk éghajlata egyre inkább optimálissá válik a termesztésére, hiszen hőigényes növényként a nyári egyenletes meleg szinte minden évben adott, a klímaváltozás tagadhatatlan hatásának köszönhetően. A magas hőigény mellett a csapadékra is kifejezetten érzékeny a szója, tenyészidőben átlagosan 300–350 mm mennyiséget igényel. A tavalyi 2023-as szezon is jócskán bővelkedett a tavaszi és nyári csapadékban és remélhetőleg idén sem lesz probléma a vízellátottsággal, a szója vetéséig legalábbis biztosan nem.

Milyen tényezők is befolyásolják a sikeres szójatermesztést az említett környezeti faktorok mellett? Fontosnak tartjuk a megfelelő tenyészidejű fajta megválasztását, a gyomirtás sikerességét, valamint az optimális tápanyagellátást is. A TIMAC AGRO nemzetközi szinten, közel 60 éves szakmai múlttal áll a meglévő és leendő szójater­mesztők rendelkezésére.

A szója fajlagos tápanyagigénye 1 tonna termésre vonatkoztatva 62 kg nitrogén, 37 kg foszfor, 51 kg kálium, 42 kg kalcium és 9 kg magnézium. Vitatott kérdés a szója termesztése során, hogy a növény feltétlenül igényel-e nitrogénműtrágyát, hiszen a gyökérgümő baktériumok szimbiotikus tevékenységük által képesek a talaj légköri nitrogénjét megkötni és a növény rendelkezésére bocsátani, cukorért és energiáért cserébe. A természet harmonikus működése tiszteletre méltó a TIMAC AGRO számára is, azonban mi olyan növényközpontú és környezettudatos nitrogénmenedzsment technológiát ajánlunk, ahol mind a baktériumok, mind a növény energia- és tápanyag­ellátási folyamatait támogatni tudjuk.

A fokozatos nitrogénellátást a szabályozott hatásmechanizmusú, N-PROCESS biostimulátor tartalommal tudjuk megvalósítani, ami a SULFAMMO termékeinkben található meg, melyeket a levélfejlődés végétől a mellékhajtások növekedése alatti időszakra pozicionálunk. Használatukkal csökkenthető a nitrogénfelhalmozódás, -kimosódás vagy az elillanás kockázata.

A foszfor elérhető formában, a kezdeti növekedésben és a terméshozásban tudja támogatni az állományokat. A TIMAC AGRO egyedi innovációja a TOP-PHOS technológia, mely szerves makromolekula révén, bármilyen kémhatáson hasznosul a növény számára. A tápelem így az egész tenyészidőszak alatt, különösen a kezdeti gyökérnövekedésben, valamint az elhúzódó virágzási időszakban rendelkezésre áll. A foszforhiányos területeken lehetőség van foszforfeltöltésre is P36 TOP termékünkkel, amely 36%-ban tartalmaz foszfort TOP-PHOS formában, kénnel és kalciummal kiegészítve. A foszfor a gyökérgümők számát is növeli, energiaforrásként segít a cukrok, szénhidrátok bioszintézisében.

Amennyiben komplex, NP vagy NPS termékben gondolkodunk vetés előtt, két termékcsalád termékei közül választhatunk, talajadottságaink függvényében. Az EUROFERTIL TOP termékek savanyú talajon nyújtanak megoldást, a DUOFERTIL TOP termékek pedig lúgos talajokra lettek pozicionálva.

Termőterületeink kémhatása tábláról táblára, sőt sokszor adott táblán belül is változó. A szója 6,4–6,8 pH között termeszthető a legeredményesebben, eltérő esetben azonban, a talajvizsgálati eredmények függvényében, szükség lehet talajkondicionáló készítmény használatára. Ahol pH-eltolódás van, ott a szerkezeti leromlás is megindul. Az optimális, aprómorzsás talajszerkezet kialakításáért jól tudjuk, hogy a kalcium felel. A talajállapot javításához a TIMAC AGRO a PHYSIO PRO biostimulátorral és MESCAL speciális hatóanyaggal járul hozzá. A PHYSIO PRO serkenti a gyökérnövekedést a kalcium beépülésének támogatásával, gyökérszőrök képzésével. A MESCAL egy finomőrlésű tengeri mészforrás, amely gyors pH-korrekciót és könnyű kijuttathatóságot biztosít.

Vetéssel egy menetben foszfor- vagy kéntúlsúlyos mikrogranulált készítményeket ajánlunk a gyökeresedés, gümőképzés (GREENSTART) vagy fehérje- és zsírsavszintézis (PHYSIOSTART) korai támogatására.

Szilárd termékeinkkel gyakorlatilag teljes egészében le tudjuk fedni a szója tápelemigényét, a talajfeltöltéstől kezdve a csírázás és szikleveles állapotig. Emellett azonban a vegetáció későbbi szakaszaira is vannak megoldásaink. Gyökérstimulátor oldataink pár leveles kortól alkalmazhatóak, melyek FERTIACTYL® biostimulátort tartalmaznak. A mikroelemes biostimulátor oldataink tápelemkomplexei mellett pedig a SEACTIV biostimulátor támogatja a növény vegetációs életfolyamatait.

Termékeink eredményességét igyekszünk tényszerű referenciaadatokkal alátámasztani. Nézzünk erre egy konkrét példát Zala vármegyéből, a 2020-as termőévből. Partnerünk Sand községben gazdálkodik, barna erdőtalajon. A választott fajta: GK BAHIA, középérésű hibrid. A TIMAC AGRO alaptechnológia: 150 kg/ha EUROFERTIL TOP 38 NP + 14 kg/ha PHYSIOSTART vetéssel egy menetben kijuttatva. Egy másik tábla azonban, ezenfelül még egy 2 l/ha-os FERTIACTYL® ALLEGRO kezelést is kapott 3-4 leveles korban. Az alaptechnológiát kapott tábla terméshozama 3,5 t/ha lett. A gyökérstimulátor oldattal kiegészített táblán 3,6 t/ha hozammal zárult a betakarítás.

Keressen minket bizalommal, ha a tudatos és profitorientált gazdálkodás mellett dönt!

A TIMAC AGRO az Ön partnere a szója táp­anyag-utánpótlásában is!

Tudjon meg többet az idén 10 éves YIELD SERVICE tápanyag-utánpótlási szolgáltatásunkról is!

hu.timacagro.com
Facebook
Instagram
Youtube

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31