2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Heti fókusz: Talaj- és növénykondicionálók, baktériumkészítmények és AÖP

Heti fókusz: Talaj- és növénykondicionálók, baktériumkészítmények és AÖP (x)

PR
Az AÖP első, „tanuló évét” követően sok minden letisztázódott. Megtanulva a Programot, egyre inkább világossá válik, hogy  mely gyakorlatokat érdemes vállalni, melyek azok, amelyek túlzott kockázattal vagy többletmunkával járnak. Egyszerűnek tűnt például a növénykondicionáló vagy mikrobiológiai készítmények megvásárlása, azonban ehhez át kellett gondolni az eddigi termesztési gyakorlatot. Egy biztos, a megszokáson alapuló gazdálkodást új technológiákkal kell felváltani. A talajok szerkezetének megóvására, a szerves-anyag tartalmának növelésére, a talajélet helyreállítására kell törekedni ahhoz, ha a jövőben eredményesen szeretnénk gazdálkodni. Érdemes a szakértői észrevételeket, javaslatokat elolvasni.

Mára tényként kezelhetjük: nem szabad szemet hunynunk a talajban élő mikroszervezetek szerepe felett, hiszen a talajélet az, ami elsősorban meghatározza a talajok humusztartalmát, tápanyag szolgáltató képességét és szerkezetének alakulását. Lényegében ezek a mikrobiológiai talajoltókkal is kiválóan pótolható mikrobák azok, amik közvetett és közvetlen hatást gyakorolnak, többek között a humusz képződésre, a gyors és intenzív szárbontásra, valamint a talajban található lekötött tápanyagok felszabadítására. Összességében tehát a hazai talajaink minőségének egyik kulcsa az intenzív talajélet, melynek serkentése a gazdálkodók számára forintban is kifejezhető gazdasági érdek.

A fenti tény jelentőségét felismerve, a talajon keresztül ható mikrobiológiai készítmények alkalmazása az AÖP-ben 2 ponttal támogatott jó gyakorlatnak minősül.

A tavaszi vetések előkészítéséhez ajánljuk az 5L/ha-os dózisban alkalmazható GeoAgit-CNPK komplex hatású baktériumkészítményt. A termék baktérium-törzsei már a csíra, illetve gyökérkezdemény, majd a növény gyökerének felületén és közvetlen környezetében felszaporodnak, légköri nitrogén megkötésével, foszfor és kálium feltárásával, vitaminok, hormonhatású anyagok és mikroelemek mobilizálását szabályozó vegyületek kiválasztásával a kultúrnövényt egész életciklusa alatt támogatják. Használatával :

  • a talajban fellelhető, illetve talajba juttatott tápanyagok hasznosulása fokozódik, így fajlagosan csökkenthető a kijutatott műtrágya mennyisége
  • az őshonos baktérium-közösség egyensúlyi állapota kedvező irányba tolódik, ezáltal változatosabb lesza talajflóra
  • javul a talajszerkezet, így a talaj levegő- és vízháztartása is
  • a növénypatogén szervezetek visszaszorulnak, a növények a stressz hatásoknak jobban ellenállnak, egészségesebbek lesznek, ami hozzájárul a peszticid-terhelés csökkentéséhez is
  • a talajban lévő peszticid maradványok bontásával egy „tisztább” talajt hagynak hátra

Tavaszi-nyári tarló kezelésére: a melegebb, szárazabb időben való alkalmazásra illetve magasabb lignin tartalmú maradványok bontására ajánljuk a  GeoLignoCell nevű szárbontó készítményt. Az 1-2L/ha dózisban is hatékony GeoLignoCell tarlóbontó, összetételének köszönhetően a nehezen bomló repce, búza és kukorica szármaradványok esetében is hatékony. Mivel a tarlómaradványok magas C:N aránya miatt rövid időn belül a nitrogén válik limitáló tényezővé a táblán, így a pentozán hatás csökkentéséért a termék nitrogénkötő baktériumokat is tartalmaz.  A szárbontásban domináns baktériumok emellett a foszfor gyors hozzáférhetőségét is biztosítják.

A termék jellemzője, hogy antibiotikumok, szideroforok révén széles eszköztára van a csírakori növénypatogének vagy a gyökérnyak befűződését és palántadőlést okozó baktériumok és gombák ellen is.

Intenzív termelés viszonyai között a talajoltás az egyetlen módja, hogy pótoljuk azokat a mikrobákat, amik hatást gyakorolnak a humusz képződésre, a gyors és intenzív szárbontásra, valamint a talaj lekötött tápanyagainak felszabadítására. A talajoltók alkalmazásánál is érvényes az a tény, ami a termesztett növényfajták kiválasztására is igaz: a hazai mindig jobban teljesít. Előnyös tehát olyan magyar fejlesztésű terméket választani, mely a hazai talajokból izolált fajokat tartalmaz, így a baktériumtrágyák alkalmazása során biztosan nem juttatunk ki tájidegen szervezeteket a termőföldre.

Mezőgazdaságunkban a 2023-as évben is jelenlévő befolyásoló tényezők ismét rávilágítottak arra, hogy igenis alkalmazni kell azon termékeket, amelyek a talaj mutatóit javítva segítenek nekünk a talajban lévő tápanyagokat feltárni és hasznosítani.  AZ AÖP keretében lévő támogatást használva ezt a gyakorlatot sok új partnerünk is kipróbálta és alkalmazza. A feladatunk így adott: meg kell mutatnunk, hogy a mikrobiológiai készítmények alkalmazása (talajoltók és szárbontók) -a területen hagyott szármaradványok kezelésével és beforgatásával együtt- tekintélyes mennyiségű plusz tápanyaghoz juttatja a növényeket. Rendszeres és konzekvens alkalmazásuk pedig a talajunk szervesanyagtartalmát is növelheti.

attendsa.hu

A talaj- és növénykondicionálókhoz kapcsolódóan választható jó gyakorlat keretében a szántóterületek vagy ültetvények legalább 50 %-án talajkondicionáló, növénykondicionáló vagy N-megkötő készítmények alkalmazásáért 1 pont szerezhető.

Az FMC kínálatában rendelkezésre álló növény- és talajkondicionálók, startertrágya és biostimulátor készítmények közül összefoglaltuk az AÖP-ben alkalmazható termékeket és az értük kapható pontokat.

A RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló szer már igen alacsony dózisban kifejti hatását, emiatt használata agrár-ökológiai megközelítésben is kedvező. Okirata alapján a 2-4 alkalommal javasolt alkalmazás és az 1,5-2,0 l/ha dózis használata a gyakorlatban azt jelenti, hogy szántóföldi növények esetén már 2x1,5 l/ha, összesen 3 l/ha használatával megszerezhető +1 pont az AÖP-ben.

A készítményekről bővebb tájékoztatást kaphat az FMC-Agro weboldalán és területi szakmérnök kollegáinktól. Bízunk benne, hogy fenti termékeinkkel is hozzájárulunk az Ön sikeres gazdálkodásához!

ag.fmc.com/hu/hu

  Az Amalgerol® termékcsalád az AÖP-ben

Az Agrár-ökológia Program első évében több problémával is szembesültek a termelők. Lassan megtanulva ezt a Programot is, kiismerjük, hogy mely gyakorlatokat érdemes vállalni, melyek azok, amelyek túlzott kockázattal vagy többletmunkával járnak. Egyszerűnek látszott a növénykondícionáló vagy mikrobiológiai készítmények vásárlása, de itt át kellett gondolni az eddigi termesztési gyakorlatot.

A növénykondícionáló szereket általában a termelők a növényeket ért stressz kezelésére használják. Ha valami probléma van, fagykár, hideg, növényvédő szer elsodródás stb., ami a növények fejlődését hátrányosan érinti, akkor veszik elő ezeket a készítményeket. Normál körülmények között, ha nincs semmi probléma, a növénykondícionáló szerek használata nem eredményez 5-10 %-nál nagyobb terméstöbbletet. Ha úgy állítjuk be a kísérleteket, hogy előtte stresszt okozunk a növényeknek és kezeljük ezen növények egy részét, a kezelt növények növekedése és termése jóval meg fogja haladni a kezeletlen növényekét. A növényeket ért stressz faktorok káros hatása és a növénykondícionálók használata során fellépő folyamatok jól mérhetőek.

A növénykondícionáló szerek használata okszerű, akkor permetezünk, ha szükség van rá. Az Agrár-ökológiai Programban a növénykondícionáló szerek használatát előre be kell tervezni a technológiába. Ez az eddigi gyakorlattal ellentmondásban áll, hiszen így a növénykondícionáló szerek használatát növénytermesztési technológiai elemnek tekintjük, beépítjük a technológiába, mint kötelező felhasználást és pontot kapunk az AÖP-ben a használatukért. Több termelő már technológiai elemként használja a növénykondícionáló szereket, de ez függ a termesztett növény érzékenységétől, az évjárattól, a terület adottságaitól és még sok mindentől is. Az Amalgerol növénykondícionáló készítményt először a cukorrépában használták technológiai elemként. Ha ismerjük azokat a környezeti hatásokat, amelyekre a termesztett növényünk szinte biztosan stressz fellépésével reagál, ezekre a pontokra tervezhető a növénykondícionáló szerek használata.

A mikrobiológiai termékek esetében a technológiába illesztés ennél egyszerűbb. A tarlóbontás szükségszerűsége vagy a talajban áttelelő gombafertőzések megléte egy általánosabb, szinte mindenhol felmerülő probléma. A talajok rossz állapota is álltalános jelenség. Így szinte elmondhatjuk, hogy a mikrobiológiai készítmények technológiába illesztése szükségszerű és elvárt is.

www.hechta.hu

2023-ban nagy változás történt a talaj- és növénykondicionálók, baktériumkészítmények hazai piacán, melyek alapvetően két tényezőre vezethetőek vissza. Egyrészről a termelők nehéz gazdasági helyzete általános költségcsökkentő gondolkozáshoz, és ezzel párhuzamosan egyes technológiai elemek részleges vagy teljes elhagyásához vezetett. Ez természetesen komoly hatással van a termékkör felhasználására is. Másrészről az AÖP bevezetése is komolyan befolyásolta a piaci helyzetet, hiszen azt a célt szolgálja, hogy felgyorsítsa a nem konvencionális termékek szélesebb körű alkalmazását, ezáltal növelve a hazai termésbiztonságot és a fenntartható gazdálkodást.

Meggyőződésem, hogy a támogatás hatására összességében jelentősen növekedett ezen termékkörök felhasználása Magyarországon, ugyanakkor az alkalmazott készítmények tekintetében nagy átalakulás tapasztalható. Ennek oka, hogy az AÖP-pel kapcsolatban gyakran pusztán matematikai szempontok érvényesülnek. Lényegében minél olcsóbb a készítmény, amellyel meg tudjuk szerezni a támogatáshoz szükséges 1 vagy 2 pontot, annál nagyobb kereslet tapasztalható iránta. Ez a szemlélet viszont nincs összefüggésben a termék használatának valódi hasznával.

Ebben a nehéz gazdasági környezetben a gazdáknak alapvető érdeke, hogy minden lehetőséget maximálisan kihasználjanak, amely javíthatja az eredményességüket, ebből adódóan pedig – sok esetben – csak a felhasználható termék ára alapján hozzák meg a döntésüket a készítmény kiválasztásakor.

Arra viszont – érthető módon – nem tud megoldást találni a feltételrendszer, hogy a támogatás mértéke arányosan igazodjon az alkalmazott termék hatékonyságához. Ennek köszönhető, hogy az elfogadott termékek kategóriánként egy kalap alá kerültek az AÖP szempontjából, pedig köztudott, hogy mind a készítmény minőségében és hatékonyságban, mind pedig a terméktámogatásban óriási különbségek vannak az egyes készítmények között.

Hosszú távon ez a helyzet olyan piaci szegmens megerősödését hozhatja, amely nélkülözi a szakmai hátteret, és „kispórol” a működéséből minden költségelemet azért, hogy kedvező helyzetben legyen az árversenyben. Tehát nem fog költeni hazai termékfelhasználási vizsgálatokra, technológiai adaptációra, sem a termékek felhasználását segítő szaktanácsadásra, ezáltal lényegében értéktelen terméket forgalmaz. Pedig a vevőnek értékes, hasznos termékre lenne szüksége, nem pedig olcsóra…

Ezzel párhuzamosan azok a cégek, amelyek a leghatékonyabb készítményeket a legmagasabb szakmai támogatással forgalmazzák, egyre hátrányosabb helyzetbe kerülnek, holott ez az a forgalmazói szemlélet, ami tényleges pozitív hatással tud lenni a termelési színvonal fejlődésére.

Erre a termékkörre fokozottan igaz, hogy a hatékonyság szempontjából meghatározó az alkalmazás módja és időzítése, tehát a készítmény értéke csak megfelelő terméktámogatás mellett biztosított.

Ebben a helyzetben sajnos fennáll annak a veszélye, hogy ezek a nehezen építhető, mára azonban már elfogadottan hasznos termékkörök évről évre degradálódnak, és csak azon termelők technológiáiban tudnak tartósan fennmaradni, akik képesek a szakmai döntéseiket előtérbe helyezni.

Szerencsére sok olyan gazdálkodó van jelenleg is a hazai növénytermesztésben, aki képes felmérni a termék valódi értékeket, és ez biztató. Így megvan rá az esély, hogy a szakmai szempontok a későbbiekben sokkal inkább előtérbe kerüljenek, és ne vesszenek el azok az értékek, melyek az elmúlt évtizedekben beépültek a hazai termesztéstechnológiákba.

Mi a Malagrow részéről hiszünk benne, hogy ezen termékek szerepe sokkal nagyobb annál, mintsem hagyjuk a tudatos alkalmazásukat leépülni; ezért a jövőben is a tőlünk megszokott szakmai hitelességgel és támogatással igyekszünk felelős forgalmazói szerepet betölteni a hazai növénytermesztésben.

www.malagrow.hu

Napjainkban a mezőgazdasági termelők számos kihívással szembesülnek a kiszámíthatatlan piaci körülményeken túl: hosszú távon a talajok termőképességének csökkenésével párhuzamosan a terméshozamok is csökkenhetnek az emberi beavatkozások következtében.

A mezőgazdaság jelen helyzetében a gazdatársadalom sajnos rákényszerült a csökkentett dózisú tápanyag-utánpótlásra. Ennek következményeként egyre nagyobb számú tápanyaghiány-tünettel találkozunk a termelők tábláin, melyeket már csak korrigálni lehet, így a stresszhatások következében a termés egy része bizonyosan kiesik. Segítséget jelenthet a gazdáknak, hogy tavaly óta az AÖP-program keretében is támogatott a mikrobiológiai készítményekkel történő talajoltás, mely lehetőséget kínál a termésbiztonság és –mennyiség növelésére, valamint a gombaölők használatának csökkentésére.

Ezeket a készítmények három módon érik el:

    • képesek javítani a növények tápanyag-ellátását a nitrogén megkötése, a tápanyagok feltárása vagy szállítása, a foszfor mobilizálása
    • védelmet nyújtanak a növényi kórokozókkal szemben a területért és a tápanyagokért folytatott versenyben, így a biokontroll funkciókon keresztül csökkenthető a terméskiesés mértéke
    • közvetlenül növelik a növények növekedését növekedés-szabályozó anyagok előállításával (Pl.: indolecetsav)

Egyes baktériumok javítanak a talajszerkezeten is, ami csökkentheti a talajműveléshez szükséges energiafelhasználást is.

Fontos, hogy ne csak az AÖP-ben járó 2 pontot, hanem a kijuttatott készítmények hatékonyságát is szem előtt tartsuk. A kereskedelemben kapható oltóanyagok mikrobiális törzseit általában különböző környezeti körülmények között tesztelik szabadföldi körülmények között, majd a legmegfelelőbb mikroba fajokat választják ki a termékek összeállításához. A többféle mikroorganizmust tartalmazó termékek gyakran hatékonyabbak lehetnek az egyféle baktériumot tartalmazó készítményekkel szemben, mert a különböző mikrobafajok kiegészítik egymást és erősítik a talajbiológiai aktivitást.

A Natur Agro – szem előtt tartva a gazdák problémáit -, úgy állította össze a termékeiben megtalálható mikrobiális törzseket, hogy azok „pozitív hatások” teljes palettájával rendelkezzenek, készítményeink ezért többkomponensűek.

A cégünk által végzett kísérletekben több esetben kimagasló terméstöbbletet tudtunk elérni egyetlen talajkezelés segítségével – különösen pozitív a hatás, ha évről-évre folyamatosan megismételjük a kezelést. 2023-ban Nagymányokon végzett szántóföldi összehasonlító kísérletünk során hektáronként 4 liter Natur Nova és a hozzá tartozó 1 liter Gombaadalék segítségével 8,1%-os, hektáronkénti 0,9 tonnás terméstöbbletet regisztráltunk a kezeletlen kontroll parcellához képest.

A hazai partnereink ezrei által alkalmazott Natur Technológia Agro-Ökológiai Programnak köszönhetően támogatást élvez. Talajkezelőink alkalmazásával 2 pontot szerezhet az AÖP-ben. A részletekért kattintson ide vagy keresse tanácsadóinkat!

naturah.hu

  A Phylazonit mikrobiológiai készítményeivel valamint talaj-és növénykondicionálóival vigyük sikerre ismét az AÖP-támogatást!

Az elmúlt évek változásai abba az irányba mutatnak, hogy a gazdálkodóknak érdemes megváltoztatniuk működésüket. A konvencionális szemléletet nem lehet tovább folytatni a mezőgazdasági növénytermesztésben, mert az a jövőre nézve nem lehet gazdaságos.

Az erőforrások hatékony felhasználása mellett fontos, hogy a fókuszt a talajok szerkezetének megóvására, a szerves-anyag tartalmának növelésére és ehhez kapcsoltan a talajélet helyreállítására helyezzük. A megszokáson alapuló gazdálkodást új technológiákkal kell felváltani, ha a jövőben is eredményesesen szeretnénk gazdálkodni.

Hogyan és milyen módon lehet előnyös a mikrobiológiai készítmények használata?

A hasznos mikroorganizmusok különböző vegyületek kiválasztásával javítják a talajok aggregátum stabilitását, ezáltal azok porozitása javul, jobb talajszerkezet alakul ki. A kedvező talajszerkezet létrehozásával pedig javul talajaink vízbefogadó képessége, annak elvezetése és tárolása, mely a napjainkban uralkodó szélsőséges időjárási viszonyok mellett nélkülözhetetlen. Ezentúl kedvező hatással van a talaj élővilágának aktivitására és a talaj erózióval szembeni védelmére is.

A Phylazonit fejlesztéseinek egyik iránya újra a nitrogénkötés fokozására és a tápelemek feltárásának gyorsítására irányul. Négy új termékkel - melyek intenzívebb nitrogénkötést és a foszformobilizálást végeznek – jelentünk meg tavaly, ezek a Phylazonit Talajoltó és Talajregeneráló N+ és P+ változatai, az idei évtől pedig már a Phylazonit Tarlóbontó is elérhető nitrogénkötő törzsekkel kiegészítve, amellyel a különböző előírások vagy kedvezőtlen időjárási hatások miatt a tarlókezelés és a vetés között beszűkült idő esetén is biztonságosabbá tehető a bontás és elkerülhetővé a pentozán hatás.

A fentieken túl a Phylazonit talajbaktérium készítményeiben lévő mikroorganizmusok stimulálják a gyökérképződést, amellyel javul a tápanyagok és a víz felvétele, ezáltal erőteljesebb növényi fejlődés valósul meg. Egyes baktériumok segíthetik növényeink hő-és szárazságstresszel szembeni ellenálló képességét is, ami aszályos körülmények között életmentő lehet.

Növényvédelmi szempontból is kiemelkedő szereppel bírnak a mikroorganizmusok, azáltal, hogy közvetlenül gátolják számos talajból a fertőző gomba növekedését vagy közvetetten a növény védekezési mechanizmusára vannak ráhatással, felkészítve őket egy esetleges fertőzésre.

Összességében tehát a mikroorganizmusok fontos szerepet töltenek be a talaj-növény tápanyagforgalomban, hozzájárulva egy okszerű és költséghatékony tápanyag-utánpótlási terv folytatásához, a műtrágya-felhasználás optimalizáláshoz, amely bőven túlmutat a pályázat megfeleléséhez szükséges 2 ponton!

A növényt érő stresszhatások mérséklésére vagy akár teljes megszüntetésére alkalmas megoldás a növénykondicionálás. Mi a huminsav mellett tettük le a voksunkat, hiszen több szempontból is igen előnyös a hatása. Egyrészt az előbb említett időjárási, vagy akár növényvédelmi stresszhatásokat képes csökkenteni, másrészt felkelti a növények "étvágyát", így támogatja azok tápanyagfelvételét, harmadrészt pedig a tápanyagok növényben történő hasznosulását is magas szinten támogatja. Az általunk forgalmazott Energia Humin készítmény ereje a komplexitásában van. A stresszhatások csökkentése mellett egy "svédasztalt" kínálunk a növény számára, hiszen a huminsav és fulvosav mellett NPK-t és 6 féle mikroelemet is tartalmaz. A növénykondicionálás mellett a huminsav tartalmú készítményeinket (Energia Soil; Florahumus) talajkondicionálóként is lehet használni, szerepük ott is, a kijuttatott tápanyagok lekötésében, igény szerinti felvehetőségében valamint a növényen belüli jobb hasznosulásában rejlik. A növény- és talajkondicionálók használatával a termelő 1 pontot érhet el.

A KAP és az AÖP nagyon jó katalizátorok, mert rávilágítottak arra, hogy muszáj elkezdenünk foglalkozni a talajainkkal. Egyre többen akarnak változtatni, nekünk, mint gyártó és forgalmazó cégnek az a felelősségünk, hogy a lehető legtöbb termelőt ismertessünk meg a mikrobiológiai készítmények működésével, mutassuk meg, hogy hogyan kell megfelelően használni, kijuttatni őket, szakmai és műszaki segítséget nyújtsunk a részükre, hogy valóban megbizonyosodjanak arról, hogy ezeknek a termékeknek hasznuk és helyük van a mindennapi gazdálkodásban.

www.phylazonit.hu

  Baktériumkészítmáények és az AÖP

A baktérium alapú készítményeket két területen lehet felhasználni. Az egyik a tarló szármaradványainak lebontásának felgyorsítása vagy a talaj biológiai életének felpörgetése. Alapvetően talaj élő fajokról van szó, amely a talaj felszínén elpusztulnak vagy kitartó spórát képezve élnek túl, de hasznos élettevékenységet nem végeznek. Ezért kijuttatásukat a vetés előtt vagy a betakarítást követően kell elvégezni és talajművelő eszközzel kell bedolgozni a talajba.

A másik csoportba azok a baktérium tartalmú készítmények tartoznak, amelyeket állománykezelőként lehet felhasználni. Egyik csoportjuk a nitrogén megkötésben szerepet játszók. Ilyen készítmény a Vixeran, amely Azotobacter salinestris baktérium faj CECT 9690 nevű törzsét tartalmazza. A különleges törzs a permetezést követően a levelek felületéről 24 óra alatt bejut a szövetekbe, ahol elszaporodva képes a levegő elemi nitrogénjét felvenni és átalakítani a növény számára már felvehető ammónium-ionná (NH4+). Ez a nitrogén biztosítja az egyenletes nitrogén ellátást a növény számára még a kritikus időszakokban. Ez lehet szárazság, túlzott nedvesség, hideg vagy meleg idő, homok- vagy szikes, levegőtlen talaj. Ezek normál esetben befolyásolják a tápanyag felvételt. A Vixeran hatását nem befolyásolják külső tényezők, mivel a növény levelében, gyökerében és még a gyökérszőrök felületén, mintegy biofilmet alkotva élnek, így hatása sokkal függetlenebb a külső környezeti tényezőktől.

Használatával teljesítjük a program előírását, de nem csak ezért érdemes tervezni a kijuttatását. Vizsgálataink szerint azokon a helyeken, ahol ugyanolyan nitrogén szint mellett történt a felhasználás, a termés 4-6 %-kal haladta meg a kezeletlen területekét. A minőségi paraméterek közül a fehérje és nedves sikér, illetve olajtartalomra is pozitív hatással volt 1-2 % értékkel. Ez főleg akkor pozitívum, ahol nincs lehetőség több nitrogén kijuttatni, de szeretnénk az intenzitást tovább fokozni. Ahol valamilyen ok miatt csökkenteni kell trágyázást (ökonómiai vagy ökológiai), akkor képes 30-40 kg/ha nitrogén hatóanyag kompenzálására úgy, hogy a termés nem jelentkezik csökkenés. Ennél nagyobb hiány fedezésére már nem képes, bár minden esetben növeli a termést.

Használata a környezetünk számára kedvező és csökkenti a mezőgazdaság ökológiai lábnyomát. Kiválóan használható nitrátérzékeny területeken vagy öntözéses gazdálkodásban. Laza, homokos talajokon vagy erősen kötött, szikes területeken jelentős és talajtól független nitrogén forrást jelent. A műtrágya csökkentés és annak kompenzálása során csökken a talajvíz nitrát terhelése a kimosódás csökkentése révén. Az alacsonyabb denitrifikáció révén kevesebb üvegházhatást okozó nitrózus gázzal lehet számolni. Mérséklődik a talajok savanyodása. Érdemes használni magas talajvízszint esetén vagy lejtős területeken, ahol szintén nagyobb nitrogén veszteséggel lehet számolni. A baktérium tartalmú készítmény várhatóan felhasználható lesz ökológiai gazdálkodásban, az elismerés folyamatban van. Az AÖP-ben használata 1 pontot ér!

A Vixeran egy rendkívül ellenálló baktérium törzset tartalmaz. Még erősen sós körülmények között (25 mg/l NaCl tartalomig) vagy széles pH intervallumban (5-10 pH között) is tevékeny. 24-48 óra alatt az egyedszám megsokszorozódik, amely biztosítja a gyors hatékonyságot.   

A Vixeran minden szántóföldi kultúrában és zöldségnövényben engedélyezett. Szántóföldön bármilyen növényvédelmi technológiai (gyomirtó, gombaölő vagy rovarölő szer) elemmel együtt kijuttatható, így nincs külön kijuttatási költség. Kijuttathatóság egyszerű, a WP formuláció garantálja, hogy 2 évig normál fagymentes helyen tárolva hatását megőrzi. A 250 g-os alumínium tasak 5 ha kezelését teszi lehetővé.

A Vixeran egy új dimenziót nyit a kultúrnövényeink stresszkezelésében és tápanyag ellátásában.

www.syngenta.hu

  Mikrobiális készítmények alkalmazása – a termőtalajokért és gazdaságosabb termesztésért

A termőtalaj kincs. „Ha a talajjal törődünk, akkor a saját életünkkel is”. Az Agro-Ökológiai Program fókuszba helyezte a termőtalajokat. A különböző támogatott gyakorlatok a talajok védelmét és javítását célozták meg. Miért is van erre szükség?

Az Európai Uniós vizsgálatok eredményei szerint a talajok 60-70%-a nem jó egészségi állapotú. Magyarországon is romlanak a talajok, de még nincsenek olyan állapotban, mint Európában. Bár egyes kutatók szerint vannak már olyan területek hazánkban is, ahol „már nincs hova romlania a termőtalajoknak”. A talajromlást a klímaváltozás okozta káros hatások is felgyorsítják. Publikációk szerint Magyarországon a vízerózió a mezőgazdasági területek harmadát érinti, a szélerózió 1,4 millió hektárt, így évente 80-110 millió m³ talajt veszítünk el.

A legfrissebb tanulmány szerint a talajban él a világ gombáinak 90%-a, a növények 85%-a és a baktériumok több mint fele.

A helytelen talajművelés, a nem okszerű műtrágyázás és vegyszerezés, a vetésforgók szakszerűtlen alkalmazása, a talajtakarás hiánya és a klímaváltozás okozta káros hatások elszegényítik a talaj élővilágát, első sorban a mikrobiális közösséget, mert túl gyakran és egyszerre sok stresszhatás jelentkezik. Így a termőtalaj elveszítheti szerkezetét, tápanyagszolgáltató képességét és pufferkapacitását. Élőlények nélkül a talaj csak egy kőzúzalék.  

A mai növénytermesztők feladata nemcsak a termőtalajok állapotának javítása, hanem a kialakult gazdasági környezetben megtalálni azokat az alternatívákat, amelyet a rentabilitást is biztosítják.

A mikrobiológiai készítmények használatával nemcsak a talajélet célzott élénkítését lehet elérni, hanem a gazdaságos termesztést is. A talajoltó készítmények alkalmazása mellett olyan rendszerben kell gondolkodnia a gazdának, ahol helye van a talajkímélő művelési módoknak, az egész éven át tartó talajtakarásnak, …stb., vagyis a környezetbarát termelésnek.

A talajoltó baktériumkészítményekben több, számunkra hasznos tevékenységgel rendelkező mikrobiális élőlény van. Fontos szerepük van a növények táplálásában, hiszen nitrogénkötő, foszfor és kálium mobilizáló baktériumokat is tartalmaznak, emellett számos tápelem, vitamin biztosítását is végzik (pl. vas, cink). A növények fejlődését, a gyökerek intenzív növekedését a növényi hormont termelő baktériumok támogatják. (1.sz. kép) A talajegészséget a patogén gombák szaporodásának gátlásával segítik egyes törzsek sziderofór tulajdonságukkal. A talajszerkezet építéséért a poliszacharidot termelő baktériumok a felelősek. Mint látható a mikrobiális készítmények komplex hatást biztosítanak a növények fejlődése és talajok javítása szempontjából is.

1.sz. kép: A talajoltó baktériummal kezelt búza nagyobb hajtással és fejlettebb gyökérrel rendelkezik mint a kezeletlen

1.sz. kép: A talajoltó baktériummal kezelt búza nagyobb hajtással és fejlettebb gyökérrel rendelkezik, mint a kezeletlen

A növényi szármaradványok bontását az intenzív gazdálkodásban szakszerűen támogatni szükséges. E területeken ugyanis jelentősen csökkent a lebontó mikrobiális szervezetek biodiverzitása és mennyisége. Ezért a különböző bontóenzimekkel (celluláz, xilanáz,, …stb.) rendelkező baktériumtörzsek vannak a szárbontó baktérium készítményekben. Azért is fontos a növényi maradványokat szakszerűen kezelni, mert a fuzárium, az egyik leghatékonyabb cellulózbontó és könnyen elszaporodhat.

Milyen eredményekkel számolhatunk, ha alkalmazzuk a mikrobiális készítményeket technológiánkban?

Javul a termőtalaj szerkezete, állapota, könnyebbé válik a művelése, kevesebb gázolaj fogy. Jobbá válik a tápanyagszolgáltató képesség, víz- és hőháztartás. A jó szerkezettel bíró talajból nem mosódik ki a tápanyag.  A termésátlagok kiegyenlítettebbé válnak és a termés minősége is javul. Gazdaságossági szempontból pedig a terméstöbblet, az egészségesebb növényállomány, a növényi maradványok szakszerű kezelésekor jelentkező műtrágya megtakarítás mind a pozitív mérleget javítja.

A Magyar Talajvédelmi Baktérium – gyártók és – forgalmazók Szakmai Szövetsége immár 8 éve folytat többismétléses kisparcellás tartamvizsgálatot Pécsett a Nébih közreműködésével. A kísérletben a különböző baktérium termékek szerepelnek, a kezeletlen területek mellett pozitív kontroll + 50 kg nitrogén műtrágyát kapott parcellák is vannak. Az eddigi eredmények azt mutatják a különböző növénykultúrákban, hogy a termésátlagok minden évben magasabbak a mikrobiális készítményekkel kezelt területeken, mint a kontroll parcellákon. (1. sz. grafikon)

1. sz. grafikon: A mikrobiális készítményekkel (talajoltó baktériumok és tarlóbontó készítményekkel) kezelt növénykultúrák termésátlagának alakulása a kontrollhoz képest

1. sz. grafikon: A mikrobiális készítményekkel (talajoltó baktériumok és tarlóbontó készítményekkel) kezelt növénykultúrák termésátlagának alakulása a kontrollhoz képest

Jó szívvel ajánljuk a gazdálkodóknak a Magyar Talajvédelmi Szövetség Tagjainak minőségi, megbízható mikrobiális termékeit, mely most az AÖP-ben 2 pontos támogatást ér.

További információért forduljanak bizalommal Szövetségünk Tagjaihoz!

talajbakterium.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31