2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Napraforgó technológia a Phylazonit NG termékeire alapozva!

Napraforgó technológia a Phylazonit NG termékeire alapozva! (x)

PR
A napraforgó termesztésének sikere a megfelelő genetikai adottságú hibrid mellett a jól kivitelezett agrotechnikában rejlik. A napraforgó a betegségekkel szembeni fo­gékonysága miatt nagyon igényes a vetés­váltásra, ezt azonban nem minden esetben tudjuk megfelelő módon kivitelezni. A Phylazonit techno­lógia segítséget nyújthat a szűk vetésforgó okozta problémák kezelésében is.

1. Tápanyagfelvétel-fokozás és gyökérvédelem

A Phylazonit Talajoltó NG baktériumtörzsei elősegítik a csírázó növény gyökeresedését, növényi hormonokat termelnek, tápanya­gokat kötnek meg és mobilizálnak. A víz- és tápanyagigényes napraforgó esetében óriási jelentőséggel bír a kezelés hatására mélyebbre hatoló gyökérzet. Az egyenlete­sebb keléssel, vastagabb szárral, magasabb és homogénebb növényállománnyal lehe­tőségünk nyílik a termesztett hibridek ge­netikai potenciáljának kihasználására, illet­ve a homogén állomány növényvédelme is egyszerűbbé válik ezáltal.

A Phylazonit Talajregeneráló NG készít­ményben található törzsek megvédik a csí­rázó növényt a gombás fertőzésektől és se­gítik a gyökérképződést. Emellett elvégzik a szerves formában található tápanyagok feltárását, biztosítva azok felvehetőségét a növények számára. A készítmény alkalma­zását alacsonyabb kémhatású (pH 5,5–6,5) talajokon, illetve szűk vetésforgó esetén ja­vasoljuk. A készítmények kijuttatása magágyba dolgozva vagy vetéssel egy menetben, 15–20 l/ha dózisban történik.

Phylazonit Rizo NG készítményünk speci­ális baktériumtörzseinek – a növény fejlő­désének támogatása mellett – a Fuzárium és Sclerotinia elleni gyökérvédelem a fő feladatuk. A termék használatával kiemelkedő eredményeket értek el a gazdálkodók napraforgó esetében az elmúlt évek során.  

Fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy a Phylazonit Rizo NG készítmény savanyú és semleges talajtípuson is kiváló választás, a kezelésre az összes haszonnövény közül talán a napraforgó reagál a legkiemelkedőbb módon. Kiváló példa erre egy Bács-Kiskun megyében beállított szántóföldi kísérletünk 2023-ban. Készítményünket 15 l/ha dózissal kijuttatva 340 kg/ha terméstöbbletet realizáltunk.

Ajánlott kijuttatása vetéssel egy menetben, 15–20 l/ha dózisban.

2. Növénykondicionálás

Az Energia Humin a benne lévő humin- és fulvosav kelátképző tulajdonságainak köszönhetően kiemelkedő szerepet játszik a tápelemek megkötésében, hasznosulásában, illetve induló lombkezelésként a klimatikus és nö­vényvédő szer okozta stresszhatás (pl. per­zselés, sárgulás) csökkentésében. Az állo­mányban történő gyomirtás esetén a gyomirtóval (pl.: Pulsar Plus) egyszerre kijuttat­ható, jelentősen csökkenti a sárgulás (yel­low flash) kialakulását, azaz a gyomirtó szer okozta stresszhatást. A készítmény kijuttatása 3-4 leveles állapottól, 5 l/ha dózisban javasolt.

A napraforgónak fokozott szüksége van bórra és kénre. A bór – többek között – kulcsfontosságú a ter­mékenyülésben. Az Energia Bór kiemel­kedő bórtartalommal tökéletes megoldás lehet a technológiában. Felhasználása 6–8 leves állapotban, illetve a csillagbimbós állapothoz minél közelebb (növényvédő szeres kezeléssel egybekötve), 2 l/ha dózisban történik.

Kénhiányos állapotban jelentős hajtásnöve­kedés-lassulással és ennek következménye­ként terméskieséssel számolhatunk. En­nek elkerülésére javasoljuk csillagbimbós állapotig, 2–4 l/ ha dózisban az Energia Kén lombtrágyánkat, amellyel megelőzhetjük a kénhiány tüneteit, illetve azok megjelené­sekor pótolhatjuk e fontos tápelemet.

Energia Plusz készítményünk a nitrogén és kén mellett 6 féle mikroelemet tartalmaz. Kijuttatását az intenzív fejlődési szakaszok­ban ajánljuk (a fotoszintézis, fehérjeszintézis támogatásához), 8–10 leveles állapottól csillag­bimbós állapotig, 30 l/ha dózisban.

3. Talajszerkezet-javítás, lebontás és humifikáció

A Phylazonit Tarlóbontó NG készítményünk a tarlómaradványok gyors lebomlását teszi lehetővé, a talaj tápanyagkészletét növe­li, megkönnyíti a talajművelési, vetőmag­ágy-készítési munkákat. A szár- és gyökér­maradványok elbontásával felszabadítjuk a bennük lévő tápanyagokat, ugyanakkor hozzájárulunk egy intenzív talajélet kialaku­lásához. Fontos tudnunk, hogy a naprafor­gó az utóveteményre csírázásgátló hatás­sal (allelopátia) bír, a szárbontást ez okból is célszerű támogatnunk. A készítmény felhasználása 15–20 l /ha dózisban, a szárma­radványokra permetezve, majd azokat a ta­lajba dolgozva történik.

Phylazonit TrichON tarlóbontó készítményünk Trichoderma asperellum gombatörzse kiváló cellulóz- és hemicellulóz-bontó képességével a szármaradványok lebontását segíti 50 g/ha dózisban. Egyben a kórokozó gomba fajok (Aspergillus, Fusarium) fertőzési nyomása is csökkenthető azok kiszorításával és tápanyagforrásuk eltűnésével.

Új talajkondicionáló termékünk FloraHumusz néven magas huminsav- és fulvosav-tartalmá­nál fogva jelentős komplexképző hatással bír, a mikroelemek felvételét segítve, illetve sejtélettani folyamatok befolyásolásával a növény aszálytűrő képességét növeli. Laza szerkezetű, homokos területeken különösen ajánlott használata. Felhasználása 0,2–0,4 l/ha dózisban, vetés előtt, vagy vetéssel egy időben kijuttatva javasolt.

További információkért keresse tanácsadóinkat.

phylazonit.hu
Facebook
Instagram

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31