2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Időjárásálló kukoricagyomirtás  a tenyészidőszak végéig

Időjárásálló kukoricagyomirtás a tenyészidőszak végéig (x)

PR
A kukoricagyomirtás tervezésekor különösen fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a tényezőkkel, amire befolyásunk lehet: a terület sajátosságaival, az elő-, illetve utóveteménnyel, valamint a gyomflórával. A gyomirtást ugyanakkor meghatározzák olyan tényezők is, amikre nincs hatásunk, és csak igazodni tudunk hozzájuk, amelyek közül a leginkább befolyásoló tényező az adott évjárat csapadékviszonya. Ebben a tekintetben magyarországi körülmények között igen nagy különbségek lehetnek.

Szükségünk van tehát egy olyan technológiára, ami eltérő időjárási körülmények között is működik. Ha vetés után csapadékos az időjárás, és tömeges a gyomkelés, a gyomirtás egyszerűen elvégezhető az egyszikű gyomok 1–3, kétszikű gyomok 2–4 leveles állapotában. Száraz időben már bonyolultabb a helyzet: alapvetően a mélyről gyökerező, évelő gyomok jelennek meg. Ebben az esetben meg kell várni a tömeges gyomkelést, viszont addigra már fejlettebb gyomokkal is találkozhatunk, vagy olyan terméket érdemes választanunk, amely markáns talajon keresztüli hatással rendelkezik, bízva abban, hogy a várva várt bemosó csapadék mégiscsak megérkezik az idő előrehaladtával.

A FMC kínálatában immár hatodik éve szerepel a Diniro® Gold kukoricagyomirtó csomag, ami hatóanyag-összetételének köszönhetően egyre növekvő népszerűségnek örvend. A Diniro® gyomirtó szerben lévő három hatóanyag megoldja a már kikelt gyomok elleni teljes védelmet, míg a csomagban lévő Successor® TX 2 l/ha-os dózisával megadja azt a markáns talajon keresztüli tartamhatást, ami lehetővé teszi az ideális időzítést.

A Diniro® Gold az összes fontos kukorica-gyomnövény ellen hatékony. Széles hatásspektrumának köszönhetően a magról kelő gyomok (csattanó maszlag, libatopfajok, disznóparéj-fajok, keserűfű, parlagfű, selyemmályva, varjúmák, napraforgó-árvakelés, kakaslábfű, muharfajok, kölesfajok stb.) mellett több évelő gyom ellen is kitűnő hatékonysággal rendelkezik (pl.: mezei acat, apró szulák, fenyércirok stb.). Fontos, hogy az évelő gyomok, a napraforgó-árvakelés és a szerbtövis esetében a hatása csak a már kikelt, kihajtott egyedek ellen érvényesül. Érdemes kiemelni, hogy a kétszikű gyomokra kifejezetten hatékony kombinációról van szó, amely a fejlettebb gyomokat is hatékonyan irtja.

Balra erősen gyomos kukoricaállomány kontrollterülete, melyet a Diniro® Gold gyomirtó kezelés a szezon végéig tisztán tartott (Dunakiliti, 2022. 09. 13.)
Balra erősen gyomos kukoricaállomány kontrollterülete, melyet a Diniro® Gold gyomirtó kezelés a szezon végéig tisztán tartott (Dunakiliti, 2022. 09. 13.)

Alkalmazásával lehetőségünk van a kukoricát középposzt időzítéssel gyomirtani, és jól tudunk alkalmazkodni az időjáráshoz és a gyomok fenológiai állapotához egyaránt. Ez ott kifejezetten fontos kérdés, ahol erős az egyszikű fertőzés, mert ezek a gyomok 1–3 leveles állapotukban legérzékenyebbek valamennyi hatóanyagra. Mindezek mellett megkapjuk azt a hosszú tartamhatást, ami a gyommentes állapotot biztosítja számunkra a tenyészidőszak végéig. Termelői visszajelzések alapján az elmúlt évjáratokban, korai posztemergens időzítésre is jó néhány alkalommal sikerült nagyon pozitív tapasztalatokra szert tenni, ennek természetesen feltétele a 15–20 mm bemosó csapadék a kijuttatás utáni hetekben.

Diniro® Gold gyomirtóval kezelt, tavasztól őszig gyommentes kukoricaállomány (Tiszavasvári, 2021)
Diniro® Gold gyomirtóval kezelt, tavasztól őszig gyommentes kukoricaállomány (Tiszavasvári, 2021)

A rugalmasság a gyakorlatban nagyon fontos. Jöhet rosszkor az eső, fújhat napokig a szél, és még számtalan tényező befolyásolhatja a tavaszi munkálatokat. Adjuk meg az esélyt arra, hogy legyen elég időnk, és pontosan tudjuk időzíteni a kukorica gyomirtását! Az elmúlt 6 év tapasztalata bőven bizonyította, hogy a szélsőséges körülmények miatti, megkésett kezelések esetén is teljesen szelektívnek bizonyult a kultúrnövényre ez a kombináció.

Az Európai Unió előírásainak megfelelően terbutilazin-tartalmú gyomirtó szer 3 évig nem használható ugyanazon a területen. Erre a kihívásra reagálva az FMC megalkotta terbutilazin-mentes gyomirtószer-csomagajánlatát kukoricában.

Diniro® Flex gyomirtási technológia hatása ebszőlővel erősen fertőzött területen (Dalmand, 2023. 06. 01.)
Diniro® Flex gyomirtási technológia hatása ebszőlővel erősen fertőzött területen (Dalmand, 2023. 06. 01.)

A Diniro® Flex csomag 4 hatóanyagot tartalmaz, ezzel megfelelően széles hatásspektrumot biztosít. A Diniro® gyomirtó szert egy teljes dózisú Successor® 600 gyom­irtó szerrel egészítettük ki, amely petoxamid-tartalmával hosszan tartó és széles spektrumú tartamhatást biztosít elsősorban a magról kelő egyszikű és bizonyos kétszikű gyomok ellen is. Ha ezt a magról kelő egyszikű gyomok elleni, nagyon markáns és hosszan tartó talajon keresztüli hatást vizsgáljuk, óriási előnyt biztosít a termelőnek, hiszen a kukoricában fontos, hogy az olyan veszélyes, magról kelő gyomnövényeket, mint a kölest, a muhart, a kakaslábfüvet és a fenyércirkot a termelési szezon kezdetétől az egész vegetációs időszakban kiiktassuk a területekről. A  Diniro® Flex csomag képes erre! A kombináció hatóanyagainak tudása: a széles hatásspektrum, szelektivitás, rugalmasság, talajon keresztüli hatás, hatékonyság és nem utolsósorban a kedvező ár-érték arány alapján elmondható, hogy egy biztos ponttal bővült a kukoricagyomirtószer-választék. 

Balra Diniro® Flex hatása egyszikű gyomokon (Görgeteg, 2023. 06. 05.) jobbra Diniro® Flex hatása muharral és csattanó maszlaggal erősen fertőzött területen (Dunaszentgyörgy, 2023. 06. 09.)
Balra Diniro® Flex hatása egyszikű gyomokon (Görgeteg, 2023. 06. 05.) jobbra Diniro® Flex hatása muharral és csattanó maszlaggal erősen fertőzött területen (Dunaszentgyörgy, 2023. 06. 09.)

FMC-Agro Hungary Kft.

www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31