Mindent időben és jó áron:  a hazai géptulajdonosok szemléletén sok esetben érdemes lenne változtatni

Mindent időben és jó áron: a hazai géptulajdonosok szemléletén sok esetben érdemes lenne változtatni (x)

PR
Magyarország legnagyobb agrárrendezvényén, a budapesti AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon tartott évértékelő sajtótájékoztatót az AXIÁL Kft. A bajai központú vállalat programján mi is részt vettünk, ezután pedig Pintér Zsolt ügyvezetővel beszélgettünk az alkatrész- és a szervizüzletágról, valamint a Beleden végrehajtott fejlesztésekről.

Milyen ajánlatokkal várjátok a partnereket az év elején?

Az AXIÁL Kft. naptárában régóta jelen van az akciós alkatrészvásárlás lehetősége, ami a 2024-es év első hónapjaiban is tart. A tél a gépek felkészítésének ideje, az előrendelési időszak és akció az ilyenkor jelentkező igényeket hivatott kiszolgálni. A CLAAS által gyártott termékek esetében az előrendelési akció a két cég között 2000 novemberében megkötött kizárólagossági szerződés aláírásától elérhető, mely időszak minden évben november közepétől egészen március végéig tart. Ennek a lényege az, hogy azon partnereink, akik előre tudnak tervezni és ebben az időszakban adják le rendeléseiket, ugyan hosszabb (akár 4–6 hetes) szállítási határidőt követően vehetik át a kívánt árut, viszont kedvezőbb áron végezhetik a beszerzést, hiszen az alapkedvezményeken felül extra gyári kedvezményeket biztosítunk. Ezenfelül szerepet játszik egyrészt az is, hogy optimalizálni lehet a szállítási költségeket, mert – minthogy nem szorít az idő – a gyártó akár egész kamionnyi árut is összevárhat. Másrészt attól függően, hogy a partner milyen fizetési módot és fizetési határidőt választ, a kedvezményrendszer további engedményt tesz lehetővé. Az előre fizetőknek szintén extra kedvezményt adunk, ezt is évek óta használjuk, jól ismerik a partnerek is. A cél az, hogy január végére vagy február elejére megérkezzenek az alkatrészek és időben el lehessen végezni a felújításokat a gépeken. Ezt az ajánlattípust aztán kibővítettük több márkára, hozzáigazítva az adott géptípusok idényéhez. Az előre gondolkodást, az együtt gondolkodást honorálja a cég pluszkedvezmény biztosításával.

Épp ezért sajnálatos, hogy a komoly előnyök ellenére sokan még ma sem veszik igénybe ezt a fajta lehetőséget. Ráadásul a kapcsolódó kamat költsége is csak néhány százalék, az extra kedvezmény mellett az esetleges hitel kamatköltsége is megtérül. Tehát kölcsönből is megéri vásárolni, de néhány gazda még nem érzett rá az előrendelési akció előnyeire. A webes értékesítéssel és a VIP Shop vásárlási lehetőséggel megteremtettük a körülményeket az előrelátó vásárláshoz. Ez utóbbi választást a nagyvásárlói szerződéssel rendelkező kiemelt partnereknek kínáljuk, akik egy azonosítót, egy egyedi kódot használva léphetnek be a rendszerünkbe és a rájuk vonatkozó szerződésnek megfelelő kondíciókkal látják az árakat és a darabszámokat.

A kényelmes és könnyen használható online vásárlási csatornák térnyerése mégis lassabb, a szektorban megfigyelhető generációváltás a termelésben zajló, hasonló digitalizációs folyamatok ellenére is. Ráadásul az alkatrészbeszerzés mellett a gépek üzemeltetése terén is hasonló trendeket tapasztalunk, pedig tényszerű előnyöket jelent a tudatosság.

Miket tapasztaltok?

Minden új kombájn és traktor vásárlásakor ingyenes kezelői tanfolyamot biztosítunk partnereink gépkezelői számára. Ez azt jelenti, hogy 1 vagy 2 kezelőt kiképzünk 1,5–2 nap alatt, egy intenzív gépes oktatáson. Sokan mégsem jönnek el: 100 kiértesített partnerből mindössze csak 40–42 fő. Valamivel magasabb részarányt képeznek az eladott CLAAS traktorok és kombájnok tulajdonosai és gépkezelői, ám az építőipari gépes beruházásoknál ez a szám nulla. Mi úgy gondoljuk, a gépkezelők oktatása a tulajdonos felelőssége, ezért mindenképpen érdemes kihasználni minden támogatást, amit az AXIÁL pluszköltség nélkül biztosít az ügyfeleknek.

Az eszközpark megfelelő üzemeltetésében kulcsszerepet játszik a jól képzett gépkezelő, de a cégvezetők jelentős része még mindig nem érzi ennek súlyát. Az elmúlt időszakban rengeteg gépet adtunk el, nem véletlenül emeltük ki ezzel összefüggésben, hogy a nagyobb volumenek arányaiban több gépkezelői hibát hozhatnak majd, ha a partnereink nem küldik be hozzánk a munkatársaikat képzésekre, oktatásokra, ill. nem élnek az online kurzusaink kínálta lehetőséggel sem. Sajnos ez sem oldható meg másképp, csak előre gondolkodással: a szezon előtti utolsó pillanatban igényelt betanításokat a gyakorlatban nem lehet tömegével egyszerre kiszolgálni, ez olyan volumen, amit csak jó előre befoglalt időpontokkal lehet kiváló minőségben teljesíteni.

Az alkatrészekre visszakanyarodva ezt a fajta előre gondolkodást már egészen októberben el lehet kezdeni, így a behozott kombájnokat és traktorokat részletesen fel tudjuk mérni, javítási tervet tudunk összeállítani és kedvezményes alkatrészekkel, folyamatos munkával tudjuk csúcsminőségben üzemben tartani a gépeket. Ez a tudatosság nagyon komoly anyagi előnyökkel jár, amihez lelki nyugalom is társul, hiszen stresszmentesen, kiszámítható módon kerülnek felkészítésre a gépek, így tényleg nyugodt lehet a következő szezonkezdet. Szeretnénk, ha minél többen követnék ezt a stratégiai gondolkodást, a hozzáállás változásával nemcsak az agronómiai tervezés terén, hanem a gépek üzemeltetése kapcsán is megjelenne egy tudatosan felépített menetrend.

Hogyan valósultak meg a fejlesztések a cégcsoporthoz tartozó tejtermelő vállalkozásoknál, Beleden?

A nagy beruházás több szálon mozgott: a Győr-Moson-Sopron vármegyei tejelő szarvasmarha-telepünkön szárazon álló, előkészítő és ellető istállót építettünk egy hatállásos fejőházzal, emellett öntözési beruházást hajtottunk végre 250 hektáron. Mindkét érintett cégünk kihasználta a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása című pályázat maximális keretét: remek opciókkal felszerelve vásároltunk gépeket, melyekkel a pályázati kiírásnak és a saját műszaki igényeinknek is megfeleltünk.

A pályázatban lévő 7%-os szolgáltatási csomagot igyekeztünk hasznosan elkölteni, tényleg minél többet akarunk megtudni a talajokról és ennek megfelelően tápanyag-utánpótlást kialakítani. A szolgáltatások alkalmazásával a differenciált inputanyag- (növényvédőszer-, műtrágya-, vetőmag-) kijuttatást új szinten tudjuk megvalósítani. Igyekszünk élen járni a fejlesztésekben, a sokféle kísérletet az új technológia, ezen belül az öntözési rendszer is biztosítja.

Ez utóbbival sikerült korábban gyengén termő területeket is bevonni a termelésbe, komoly eredményeket értünk el a fejlesztés hatására.

Hogyan érinti a vállalkozást a hazai állattenyésztő ágazat működését nehezítő emberhiány?

Az állattenyésztésnél szerencsére jelenleg nincs gondunk az ágazat munkavállalói oldalának általános kihívásaival, nálunk nincs emberhiány. Igaz, hogy ezt már jó ideje, 2018-tól a külföldi munkatársaink segítségével tudjuk biztosítani. Most, 2024 elején is 9-en segítik a munkánkat a telepen. A hozzáállásuk példás, dolgozni jönnek hozzánk. Nekik mindegy, milyen napszakban és napon dolgoznak, a magyar ünnepnapokat és hétvégéket sokkal rugalmasabban tudjuk kezelni, így minden kolléga tervezhetően pihenhet és töltheti el a szabadidejét. Korábban ez többször is nehéz volt, mert az állattenyésztés 365 napos munkarendje miatt mindig a levegőben volt, hogy akár órákon belül vissza kellett hívnunk a kollégákat a szabadságukról, mert valaki lebetegedett. Ma már tartalékkal tudunk számolni, így megoldjuk, hogy családbarátabb rendszerben dolgozhassanak a munkatársaink Beleden.

Fotók: AXIÁL Kft.

Szerző: Csurja Zsolt

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?