Készüljünk fel a repce tavaszi kártevői elleni védekezésre! (x)

Készüljünk fel a repce tavaszi kártevői elleni védekezésre! (x)

PR
A tél enyhe, viszonylag fagymentes időjárása kedvező feltételeket teremtett a 2023 őszén elvetett repcék számára, melyek így jól fejlődtek. Azonban a változékony időjárás, a sok csapadék és a hőmérséklet ingadozása lehetővé teszi a kártevők korai megjelenését és felszaporodását.

Az elsők között jelentkező rovarkártevők a repce szárát károsító szárormányosok (Ceutorhyncus ssp.). Az előzőekben említett időjárási feltételek és a kártevők együttes megjelenése megnehezíti a védekezést, hiszen azok eltérő ökológiai igényeket mutatnak.

Ormányos imágók repcében (2023.02.21, Fejér vármegye)Ormányos imágók repcében (2023.02.21, Fejér vármegye)

A nagy repceormányos (Ceutorhyncus napi) lárvái által odvasított repceszárban keletkező károk csökkentik a virágzat és a termés tápanyagfelvételét, ami komoly terméscsökkenést eredményezhet. A kártétel miatt a virágzás lelassul, a termések érése egyenetlenné válik, és a növényállomány gyengül. Kártételének súlyosságát növeli, hogy a betelepülés és a betakarítás között eltelt idő hosszú. Ez kihatással van a repce állóképességére, a növényállomány megdőlhet, a lárvával erősen fertőzött növények szél hatására kitörhetnek, ami további betakarításkori veszteségeket okozhat.

A nagy repceormányos komoly támadó a repcében (Fotó: Varga Gábor, AgroMakró)A nagy repceormányos komoly támadó a repcében (Fotó: Varga Gábor, AgroMakró)

repceszár-ormányos (Ceutorhyncus pallidactylus) később, az igazi tavaszi felmelegedés idején jelenik meg, de szintén komoly károkat okoz a növény szárán és levelén.

Ormányos lárvák okozta kártétel repceszárban, bórhiányos tünetekkel kísérveOrmányos lárvák okozta kártétel repceszárban, bórhiányos tünetekkel kísérve

2024 tavaszán még fontosabb kihangsúlyozni az előrejelzés fontosságát az ormányos bogarak esetében. A kártevők már az előző évben megkezdték szaporodásukat, ezért a hideg idő elmúltával ajánlott korán felkészülni a védekezésre. A sárgatálak korai kihelyezése hatékony előrejelzést tesz lehetővé.

A kihelyezett sárgatálak napi fogásainak megfigyelése, összevetése az adott körzet időjárási adataival és a növényállomány napi szemrevételezése elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő hatékonysággal hajthassuk végre a védekezéseket. A védekezés leghatékonyabb a tömeges tojásrakás előtti időszakban, amikor az imágók ellen tudunk fellépni. A rovarölőszeres védekezés ideje az időjárási körülményektől függően, már február végén, március elején esedékes lehet.

A folyamatos hatóanyagkivonások egyre nagyobb kihívást jelentenek a rovarkártevők elleni védekezésben repcében.

Mindezen előnyöket a hatóanyag (gamma-cihalotrin) és a speciális mikrokapszulázott formuláció biztosítja, mely akár 4-5 napig tartamhatást biztosít a tavaszi 10-20 ºC-os nappali hőmérséklet és esti fagyok esetén is.

Ne hagyja, hogy a kártevők felszaporodása veszélyeztesse repcéjét! Válassza a Rapid® CS rovarölő szert, és biztosítsa növényei optimális védelmét az időjárás változékonysága esetén is!

www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?