Heti fókusz Plusz: Ezekből a tavaszi vetőmagokból még választhat!

Heti fókusz Plusz: Ezekből a tavaszi vetőmagokból még választhat! (x)

PR
Idén jócskán elhúzódik a tavaszi vetőmag vásárlási szezon, a későn döntő termelőknek nyújt segítséget az összeállítás. A Bayer és a Syngenta kukorica, a KWS  kukorica, napraforgó és cirok vetőmagot kínál a még elérhető készletekből. Az ajánlatokért kattintson a nevekre.
Zsila József - Bayer Crop Science, Nagy Csaba - KWS, Krupp Kristóf - SyngentaZsila József - Bayer Crop Science, Nagy Csaba - KWS, Krupp Kristóf - Syngenta

Zsila József, Bayer Crop Science

2024-ben elhúzódó kukoricavetőmag vásárlási szezont figyelhetünk meg, ezért szeretnénk a későn döntő termelőknek segítséget adni hibridválasztásukhoz a még elérhető készleteinkből. Most 5 hibridet emelünk ki mindegyik éréscsoportból, amelyek közül három Field Shield hibrid, kettő pedig a kifejezetten árérzékeny termelőknek javasolt megbízhatóan stabil DEKALB.

A DKC4178 (FAO 320-340) egy korán vethető, erős kezdeti fejlődéssel bíró hibrid, karaktere leginkább a DKC4109-hez hasonlít. Évjárati stabilitásának köszönhetően minden évjáratban, a legtöbb termőhelyen megbízható partnere a kukoricatermesztőknek. Korai virágzás, korai betakarítás jellemzi, ami jelentős szárítási költségmegtakarítást jelent. Attraktív árának köszönhetően kiváló választás a közepes adottságú területeken gazdálkodók számára.

A DKC4391 (FAO 320-340) Field Shield hibridet azoknak a termelőknek ajánljuk, akik kiemelkedő alkalmazkodó képességet és általános stressztoleranciát, azaz biztonságos kukoricatermesztést szeretnének megvalósítani korán lekerülő, magas terméssel.  Kiváló stressztűrő képességének, termőhely- és évjárat-stabilitásának köszönhetően minden talajtípuson, kitettebb területeken is eredményesen termeszthető. Az erős gyökérzetnek és a stabil szárnak köszönhetően ellenáll a legtöbb negatív környezeti hatásnak. A gyors vízleadása segíti a betakarítás jobb ütemezését, illetve jelentős költségmegtakarítást érhetünk el a hibrid segítségével. Korai vetésre érzékeny, minimum 10°C-os stabil talajhőmérséklet esetén kezdhető a vetés.

DKC4712 (FAO 350-370) Field Shield hibridünket azoknak ajánljuk, akik alacsonyabb tőszámon terveznek vetni és kifejezetten attraktív, nagy csövek látványát kedvelik. Egyik legújabb nemesítésű mestermunka az éréscsoportjában, terméspotenciálja csúcskategóriás, mely gyors vízleadással és kiváló csőegészséggel párosul. Átlagos vagy a feletti termőpotenciállal bíró területek hibridje, mely klasszikus magyarországi tőszámok mellett tud igazán kellemes meglepetéseket okozni.

DKC4709 (FAO 360-380) azoknak, akik egy kiváló kompenzáló képességű hibridet keresnek, mely még az esetleges vetési hibákat is képes korrigálni és behozni termésben. Ez a hibrid kiváló szemminőséggel és magas hektolitertömeggel rendelkezik. Magas várható termésszint esetén meghálálja a tőszámsűrítést, de átlagos és gyengébb körülmények esetén is kiválóan kompenzál.  Attraktív árazásán keresztül megoldást jelent az árérzékeny, de megbízhatóan jól teljesítő hibridet kereső kukoricatermesztőknek.

DKC5810 (FAO 550-570) a leghosszabb érésidejű Field Shield hibrid a DEKALB portfólióban. Azoknak a termelőknek ajánljuk, akik egy kései virágzási- és érésidejű stabil hibridet keresnek, mely alacsony tőszámon, akár aszályos évjáratban is kiváló terméshozamra képes. A DKC5810 kiváló aszály- és stressztűrő képességgel rendelkező hibrid, mely kötelező választás azon termelőknek, akik az elhúzódó aratási szezon végén szeretnének rekordtermést elérni. Erős szárának köszönhetően magas tőszámok alkalmazása vagy kései betakarítás esetén sem kell a növények megdőlésétől tartani.

Az aktuálisan elérhető vetőmagjainkkal kapcsolatban érdeklődjön Bayer területi képviselőjénél, illetve viszonteladó partnereinknél!

Nagy Csaba, KWS

A 2024-es tavaszi vetési szezonban a KWS széles palettát kínál a magyarországi gazdálkodók számára, legyen szó kukorica vagy napraforgó termesztésről, továbbá a gyakran visszatérő aszálykárok elkerülését szolgáló szemes és siló cirok hibridekről.

A KWS ÚJ Generációs MODERN kukoricahibridjeinek termésbiztonsága és alkalmazkodó képessége lehetővé teszik a sikeres kukoricatermesztést változatos termőhelyi és technológiai adottságok mellett is!

A KWS OLTENIO és KWS HYPOLITO korai érésű hibridek lehetőséget nyújtanak a hatékony és jövedelmező kukoricatermesztésre a megváltozott klimatikus és gazdasági körülmények között. Aki pedig a kompromisszumok nélküli extra termőképességet keresi, azoknak a KWS GIRO a következőket kínálja: igen magas terméspotenciál, kiváló szár- és csőegészség, erős szár és csőtartó szövetek.

A KWS kukoricavetőmag kínálatából további két hibridet ajánlunk a gazdálkodók figyelmébe - a KWS KASHMIR-t és a KWS INTELIGENS-t, mely hibridek több éve a magyarországi kukoricatermesztők kedvelt, nagy területen termesztett kukoricái.

A KWS KASHMIR mind Magyarország, mind teljes Európa tekintetében a TOP10 legnagyobb területen termesztett kukoricahibrid közé tartozik (Kynetec, 2022, 2023). A KWS INTELIGENS megbízhatóságát ugyancsak jól jelzi, hogy az elmúlt két évben mindkétszer a TOP15 legkedveltebb hibrid közé tartozott Magyarországon (Kynetec, 2022, 2023), termesztési övezetébe nemcsak a széles páneurópai térség (Törökországtól Franciaországig), hanem a Föld déli féltekéje – Chile – is beletartozik.

A napraforgótermesztők figyelmébe két SULFO gyomirtási technológiába tartozó hibridünket ajánljuk. Mindkét hibrid jellemzője a magas olajtartalom és a szárdőléssel szembeni kiemelkedő ellenállóképesség.

A SUVEX magas termés potenciállal rendelkező középérésű hibrid, széleskörű alkalmazkodóképességgel.

A középérésű ARNETES SU előnye, hogy aszályosabb termelési körzetekben is kiegyensúlyozott termésre képes.

A SUVEX és az ARNETES SU hibridek peronoszpóra megbetegedés elleni védelemről M9 rezisztencia szint gondoskodik. A betegséggel szembeni genetikai védelmet vetőmag csávázással is kiegészítjük. A csírázó és kelő növényeket a korai peronoszpóra fertőzéssel szemben a Lumisena gombaölő csávázószer védi.

A hagyományos tavaszi vetésű kapás kultúrákon túl a KWS széles kínálattal rendelkezik a ciroktermesztők számára, legyen szó szemescirokról, fő vagy másodvetésű silócirokról, vagy az idei évben Újdonságként bevezetett magas rostemészthetőségű BMR silócirok vetőmagról.

KWS NEMESIS – középérésű szemescirok, szemtermése vörösesbarna krém színű. Széles körben adaptálható gazdálkodási rendszerekhez és talajadottságokhoz. Megbízható hibrid, amely a gazdálkodóknak termelésstabilitást és erős betegségekkel szembeni ellenállóképességet biztosít.

Silócirok vetőmagjaink közül az NX4264 fővetésben javasolt. Igen magas zöldhozammal (gyakran 4 méter magasságú állomány), dőléssel és betegségekkel szemben magas ellenállóképességgel rendelkezik.

KALLISTO hibridünk egy nagyhozamú szudánifű – cirok hibrid, rendkívül intenzív korai fejlődése alkalmassá teszi a másodvetésként történő hasznosításra.

A szarvasmarha tartók számára Újdonság a NUTRIGRAIN – BMR KWS silócirok. Maximális rostemészthetősége mellett jó szárszilárdság jellemzi. Az állomány jellemzően 1.5-2 m magasságú, közepes hozammal és rendkívül magas minőségű beltartalommal bír.

Krupp Kristóf, Syngenta

Hibridjeinkkel szemben támasztott alapvető elvárás, hogy elsődlegesen magas termésűek, alkalmazkodóképesek legyenek minden várható időjárási tényezővel szemben. Tegyék ezt úgy, hogy közben a maximális termésük után gyors leszáradással, vízleadással bírjanak, és az egységnyi felvehető tápanyag- és vízfelhasználásuk a lehető legkisebb legyen. A Syngenta Kft. a magyar gazdák igényeire szabottan, a magyar területi adottságokat figyelembe véve végez kutatásokat annak érdekében, hogy minél jobb minőségű, magas biológiai értékű vetőmag kerülhessen a termelő partnerek kezébe.

Ennek fényében szeretnénk a termesztési és gazdasági körülményeket figyelembe véve ajánlani néhány olyan Syngenta kukorica hibridet, amelyekből még választhat. Keresse területi képviselő kollégáinkat a további elérhető hibridekkel kapcsolatos információkért és részletekért.

Prémium kukorica hibridek

SY Solandri (FAO 380-400): Nagy terméspotenciál és stabilitás jellemzi minden termesztési körzetben. A GOSZ-VSZT-NAK Posztregisztrációs Fajtakísérletében a Korai fajták (FAO 300-399) kategóriában az 1. helyen remekelt 2021-ben és 2022-ben egyaránt!  Ideális körülmények között megkapva mindent, ami fejlődéséhez szükséges, magas tőszámon a 23 t/ha termést is közelítette a Debreceni Egyetem látóképi kísérleti telepén beállított terméspotenciál kísérletben 2021-ben!

SY Minerva (FAO 420-440): Erős, stabil szárú Artesian hibrid, kiváló szemminőség, mindemellett magas ezermagtömeg jellemzi. Bármilyen körülmények között is megállja a helyét, így mindenféle termesztéstechnológiához bátran ajánljuk. Az SY Minerva a GOSZ-VSZT-NAK Posztregisztrációs Fajtakísérletében 2023-ban a Középérésű Fajták (FAO 400-499) kategóriában Hajdúböszörményben 1. helyen 15,79 t/ha, Gyulatanyán pedig 17,93 t/ha terméshozammal a 2. helyen szerepelt.

Jó ár-érték arányú hibridek

SY Ozone (FAO 330-340): Korszerű, nagy teljesítményű korai hibrid. Kiváló évjárati stabilitása miatt akár száraz évjáratban is jó eredményt tud felmutatni. Kezdeti fejlődése nagyon gyors. Moderált stresszes körülmények között 2023-ban Taktaharkány és Újkígyós összesített Syngenta kísérleteiben 11,2 t/ha, ideális körülmények között Bozzai és Bóly lokációkon 15,1 t/ha eredményt ért el.

Emellett SY Scorpius és SY Octeon hibridjeinkből is van még elérhető vetőmag.

Siló/kettős hasznosítású hibridek

SY Andromeda (FAO 560-580): Az SY Zoan követőjeként került bevezetésre 2023-ban, és egyből berobbant a köztudatba. Új, magas teljesítményű, kiváló beltartalmi értékeket magában hordozó silókukorica a kínálatunkban. Méltó módon képviseli a Syngenta elmúlt időszakban megkezdett silókukorica portfólióját. Érésidejéből fakadóan optimális a zöldsor végi betakarításra, kihasználva a vegetációból eredő előnyöket. Magas hozamokkal és kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkező új, modern silókukorica.

Továbbá SY Bilbao, kettős hasznosítású FAO 500-520 érésű hibridünkből is van még elérhető vetőmag.

Korai hibridek másod- vagy megkésett vetésre

SY Hikari (FAO 200-220): legrövidebb tenyészidejű (100-110 nap) kukorica hibrid a portfóliónkban, ami kiváló szárazságtűréssel és vízleadással rendelkezik, így megkésett vetés vagy másodvetés esetében választható. Továbbá SY Unitop (FAO 240-260) és SY Glorius (FAO 240-260) hibridjeinket is bátran ajánljuk.

Kukorica hibridjeinken az Elevation és Elevation Plus csávázás alatt 2024-től az Epivio Energy is elérhető, mint új biológiai készítmény. Az Epivio Energy Magyarországon regisztrált, az Agro Ökológiai Programban is használható készítmény mely 1 pontot jelent azon termelőknek akik e programban érintettek!

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?