Itt az ideje, hogy elővegyük a talajvizsgálati eredményeket!

Itt az ideje, hogy elővegyük a talajvizsgálati eredményeket! (x)

PR
Az Agro AIM Hungária Kft. 2013-ban kezdte el tevékenységét, 100%-ban magyar tulajdonban lévő cég. Élen járt a precíziós szolgáltatások bevezetésében, saját tulajdonú, akkreditált laboratóriummal rendelkezik, amelyben az évi 25 ezer talajminta mellett víz és levélminta elemzést is végeznek. Partnerei részére tápanyag-gazdálkodási és komplex talajjavítási szaktanácsadást nyújt.  Kereskedelmi tevékenysége az innovatív talajjavító anyagokra fókuszál, elsőként indította el a precíziós gazdálkodás alapjaira épülő élőhelyfejlesztési projektet az országban és a régióban is.  Szolgáltatásai a ‘Field Expert' név alatt elérhetőek Partnerei számára. Szabó Szilárdot a cég ügyvezetőjét kérdeztük a jelenről és a jövőről.

Az elmúlt két év nagy változásokat hozott a gondolkodásban is. Régebben rendszeresen dolgoztunk a ‘fióknak', azaz a tápanyag-gazdálkodási tervek és a laboreredmények is a fiókban végezték. Sokan ragaszkodtak a szokásokhoz, a jól megszokott technológiához. Azt látjuk, hogy a Partnereink egyre tudatosabban használják a talajvizsgálati eredményeket, pontosan szeretnék látni, hogy mire van szüksége az adott növénykultúrának, mivel lehet a nagyobb hatást elérni, illetve milyen gátló tényező van az adott táblán.  Jelenleg a szántóföldi növénytermesztés profittermelő képessége korlátozott, a terményárak alacsony szintre csökkentek, az inputárak csak részben követték ezt a csökkenő tendenciát. Mérséklődött a műtrágya felhasználás is az előző évekhez képest, aminek egyértelműen termés és minőségcsökkentő hatása várható.

Egyértelműen látszik, hogy hazai és külföldi Partnereink keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel a felhasznált inputanyag mennyisége csökkenthető, vagy a kijuttatott inputanyag hatékonysága fokozható. A talajban már meglévő tápanyagbázist kell kihasználnunk, illetve olyan alternatív megoldásokat keresni, amelyek költség oldalon minimálisak, ugyanakkor a termés mennyiségére és minőségére egyértelműen pozitívan hatnak.

Talajjavítási eljárások közül ki kell emelni a fenntartó meszezést. Ebben az esetben talajvizsgálati eredményekre támaszkodva, pontosan, akár táblán belül differenciálva juttatjuk ki az adott kultúra számára szükséges kalciumot. Itt a legfontosabb, hogy az alacsony dózis miatt (200-500 kg/ha) jó minőségű, granulált, egyenletesen szórható- frakcionált terméket vásároljunk. Kalcium-karbonát termékek vegetációban is szórhatóak, gyorsan feltáródnak, nem roncsolják a talajéletet. A GranuCa és az Atrigran termékcsalád pormentes, gyors oldódású meszezőanyag.  

Az elmúlt években a kén jelentősége felértékelődött. Mind a termés mennyiséget, mind a minőséget javítja, ugyanakkor gyorsan mozog a talajban, a nitrogénhez hasonlóan lemosódik. Igen kedvező tapasztalatok vannak a Granu S98- granulált elemi kénnel, amelyet hektáronként 50-90 kg dózissal juttatunk ki. Egyértelműen minőségjavító hatása van őszi búzában, illetve az olajos növények esetében termésmennyiség növelésében jelentős szerepe van. Nem elhanyagolható a vadriasztó hatása (vaddisznó- túráskár, mezei nyúl, fácán- napraforgó kár, szarvas- rágás, taposás kár), de komoly szerepe van a mezei pocok ‘elűzésében' is. A granulált elemi kén 98% tisztaságú, a talajban baktériumok indítják meg feltáródását, 2-3 éves tartamhatása van, így csak a nitrogén mennyiségét kell beállítanunk az adott kultúrában. Hagyományos repítőtárcsás műtrágyaszóróval könnyen és egyenletesen szórható.

Az új technológiák közül ki kell emelni a Nyugat-Európában robbanásszerűen terjedő inhibitorokat, amelyek a nitrogén hatóanyag elillanását, kimosódását csökkenti. Az egyik legjobb minőségű, már a hazai piacon is elérhető ‘N-UP' inhibitor termék. A tápanyag-veszteség kockázatát növeli, hogy 1-2 menetben, nagy dózisban juttatjuk ki a kultúra számára szükséges nitrogént, ugyanakkor az optimális egy egyenletes ellátás lenne. A nagy dózis miatt jelentős a hatóanyag veszteség, amely elillan vagy lemosódik. Az N-UP komoly előnyt biztosít felhasználójának, UAN oldatba keverve csökkenti a veszteségeket, hosszabb ideig áll rendelkezésre a növény számára a nitrogén. Igen kedvező eredmények születtek napraforgóban az N-UP felhasználásával.

Egy-két egyszerű és olcsó termékkel (pH Protect) igen jelentős hatékonyságnövelés érhető el a növényvédelmi munkák során. A permetlé keverése során a megfelelő kémhatás beállítása fontos, a hatékonyság mellett tapadásfokozót is tartalmaz a pH Protect, illetve diszpergáló hatású.

Milyen irányban gondolkodunk a jövőt illetően?

Egyértelműen a biológiai készítményeké a jövő. A biotechnológia nagyon nagy lehetőségeket rejt a mezőgazdaság számára, a tengerentúlon hatalmas fejlesztések indultak el. A hazai baktériumkészítmények jelentős része minőségileg, faj összetételt tekintve, illetve felhasználási, kijuttatási technológiát tekintve hagy némi kívánnivalót maga után.  AZ AKG pontokon túl is szeretnénk látni pozitív hatást, tisztelet a kivételnek! Egyre több területen kell átgondolni, hogy megéri-e gazdálkodni (erodált, gyenge minőségű talajok), itt jön szóba a precíziós eszközökkel és módszerekkel végzett élőhelyfejlesztés, amihez minden rendelkezésünkre áll. Az idén zártunk egy meliorációs projektet, a jövőben ezt a tevékenységet is szeretnénk kiterjeszteni. Tervben van még az SC Lab- laboratórium kapacitásbővítése és szolgáltatások körének bővítése is a 2024-es évben.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?