A karbamid használatának eldöntése jelen korunk kihívása!

A karbamid használatának eldöntése jelen korunk kihívása! (x)

PR
A karbamid világszerte elterjedten használt műtrágya, 46% nitrogéntartalmával a szilárd készítmények közt a legkoncentráltabb. Valóban ez lenne a leginkább kézenfekvő megoldás a nitrogénpótlásra?

Valóban olyan olcsó és hatékony, mint ahogy azt korábban gondoltuk? Sajnos nem!

Aki karbamidot használ, számos kihívással kell szembenéznie mind hatékonysági, gazdasági és környezetvédelmi szempontból. A karbamid lassan ható nitrogénműtrágya, melyet a növény gyakorlatilag nem képes a gyökéren keresztül közvetlenül felvenni. Ehhez előbb át kell alakulnia, amihez idő kell, meleg talajban 2 hét, hideg talajban 6 hét. Éppen ezért kiszámíthatatlan a nitrogénfeltáródás üteme, hiszen jelentősen függ az aktuális időjárási körülményektől, ami tervezhetetlenné teszi a kijuttatás időzítését, így a növények tápelem-felvételi dinamikájához hozzávetőlegesen sem tudunk alkalmazkodni. Startertrágyázásra alkalmatlan, mivel a karbamidból első lépésben képződő ammónia csírázásgátló hatású.

Amit a karbamidot érő veszteségekről tudni kell!

Fej- és kiegészítő trágyázásra alkalmatlan, mert a karbamid lassan ható nitrogénműtrágya, és a növény csak átalakulást követően képes felvenni. A folyamat során ammónia keletkezik, mely a levegőbe jutva elillanva, nitrogénveszteséget okoz és nem jut hozzá a növény, ráadásul környezetszennyező hatású. A karbamid 46% nitrogén-tartalmából még átlagos körülmények között is elpárolog 13,1 %.

Az elveszett nitrogén mennyiségből a növény nem fogja felépíteni testének nitrogén vegyületeit. Irodalmi adatok szerint a termés összességében 10-20%-kal csökkenni fog, amit saját kísérleteink is alátámasztanak. A veszteség elérheti a ráfordítások 70-85%-át, ami megfontolásra int. Ráadásul mészindexe – ami savanyító hatását hivatott kifejezni – magas.  A karbamid esetében 100 kg meszezőanyag (kalcium-karbonát egyenérték) kijuttatása szükséges, 100 kg karbamid savanyító hatásának ellensúlyozására.

A kérdés az, hogy mit nyerünk, ha karbamid helyett a MAS típusú műtrágyák közé tartozó Pétisót használunk? A válasz kézenfekvő. Dolomittartalma révén a Pétisó nem savanyítja tovább a talajokat, ráadásul egyszerre nem egy, hanem három makroelem, a nitrogén, a kalcium és a magnézium pótlást biztosítja! A Pétisó nitrát-nitrogén tartalmát a növények szinte azonnal hasznosítani tudják Ammónium-nitrogén tartalma, - bár közvetlenül is felvehető a növények számára-, a talajban rövid ideig tárolható, majd vagy nitráttá alakulása után a növény számára felvehető. Ez sokkal jobb nitrogénhasznosulást jelent, mint a karbamid esetében, azaz egyértelműen a gazdaságos megoldást!

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03