Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

PR
Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik. Önmagukban a magyar integrátorcégeknek nincs kellő súlya ennyi negatívumot ellensúlyozni, azonban a termelőknek az IKR Agrár terménykereskedelmi üzletágának képviselői hangsúlyozzák: a céggel ugyan a magyar piacról és a bábolnai szellemiséggel, de gyakorlatilag egy kontinensnyi cégcsoport dolgozik.

Az IKR Agrár Kft. csapatából Csuka János és Egri Lajos segítségével annak jártunk utána, hogy milyen lépésekben fejlődött az üzletág az elmúlt években, ahol vallják, a változás nem fenyegetés, hanem szövetséges a gazdáknak a terménykereskedelemben.

Közvetlenül termelőtől a vásárlónak: a gabona felvásárlásával az IKR Agrárnál mindkét fél jól jár

A háborgó piacon a terménykereskedelem vékony jég, amin mégis járni kell, hiszen ez biztosítja a kölcsönösen előnyös együttműködést integrátor és termelők között. Az olyan szakértők, mint Csuka János, aki 2002 óta foglalkozik gabonakereskedelemmel, az IKR Agrár Kft. csapatán belül pedig főként a kalászosok, kisebb mértékben az olyan termények, mint a kukorica, tritikálé vagy cirok kereskedelmét irányítja, ugyanis emlékeztetnek: szemben a nyugati versenytársakkal, ahol a szövetkezeti forma ma is kiválóan működik piaci alapon, itthon az IKR Agrár Kft.-hez hasonló cégek is kellenek ahhoz, hogy meglegyen a külföldön jól értékesíthető homogén árualap nagy tételben.

„A terménykereskedelem elsődleges feladata, hogy kiszámíthatóvá tegye a velünk dolgozó gazdálkodók üzletmenetét, ami számunkra is megnyugvás, hiszen az inputanyagok ellentételezése így stabil lábakon nyugszik. Az IKR Agrár Kft.-nél a sikerhez jó néhány egyediséget és erősséget kombinálunk az üzletág 2013-as megújulása óta. A terményt igyekszünk közvetlenül megvásárolni a termelőktől, amit ezután direkt juttatunk el a vásárlóknak itthon vagy külföldön, nem kapcsolódunk be akár 4-5 szereplős terménykereskedelmi láncolatokba. Ez magasabb árrést, több kontrollt jelent a folyamatok felett, ami ilyen piaci viszonyok közepette elengedhetetlen. Ehhez adjuk hozzá azt a szaktudást, ami fenntartja azt a kényes egyensúlyt, ami a gabonakereskedelmet jellemzi. Követni kell a vásárlók felé már eladott, de a termelőktől még beszerzésre váró árumennyiségeket, minden partnernél nyilván kell tartani a már fix áron lekötött mennyiségeket, így kirajzolódik a mozgásterünk. Folyamatos árazással dolgozunk, ami termelőknek kétszeres haszon. Amennyiben tőlünk vásárol inputanyagot, már idejekorán láthatóvá válik a várható megtérülés is, illetve az átadott piaci információk, európai szinten is versenyképes háttér birtokában megmarad a szabadsága, hogy emellett akkor és olyan áron kösse le az áruját, amikor és amennyiért akarja. Mi ehhez lehetőséget teremtünk, de mindig a termelő mondja ki a végső szót.”

Az IKR Agrár Kft. szakértője hangsúlyozza, természetesen a velük dolgozó partnereknek nem kötelező a terményt a cégen keresztül értékesíteni, ez egy olyan plusz lehetőség, ami az egyre változó világban csökkenti az üzleti kockázatokat, teendőket.

„Egész évben folyamatos az árazás és az értékesítés az üzletágon keresztül. A termelő dönthet úgy, hogy a termést máshol értékesíti, és abból finanszírozza az inputanyagokat, de kiszámíthatóbbá teheti a dolgokat azzal, hogy az őszi vetőmagbeszerzés vagy a tavaszi tápanyagpótlás idején egy vélelmezett mennyiségű termést a piacra dob, és ezzel máris rendezte annak ellenértékét. Ehhez a hátteret 2013 óta folyamatosan fejlesztjük. Az IKR Agrár Kft.-nek vannak saját leányvállalatai itthon, amelyek a klasszikus mezőgazdasági tevékenységen túl komoly terménytároló kapacitásokkal is bírnak, így országos lefedettséggel, saját raktártelepeken tudjuk fogadni a partnerek áruját. Ezek kapacitásait folyamatosan bővítjük, korszerűsítjük, karbantartjuk a tárolótereket. Az olyan országrészekben, ahol nincsenek saját telepeink, hosszú távon bérlünk komoly tárolókapacitásokat, amelyeket az évjárat és a piac függvényében, ha kell, bővíteni tudunk. Az IKR Agrár Kft.-nél emiatt nemcsak a felvásárlás, de a termények fogadása, beszállítása is megoldott a gazdálkodóktól. Az üzletág munkájának nagyját az árpa, búza, kukorica, repce, napraforgó kereskedelme teszi ki, ahol az eredmények terén szerintem elég annyit kiemelni, hogy a kezdeti 300 ezer tonnás áruforgalomról ma már eljutottunk a 600-800 ezer tonnás forgalomig.”

A feldolgozóipari kapacitás és páratlan pénzügyi stabilitás: háttér, ami elvágja a bizonytalanságokat

Egri Lajos szerint, aki a nemzetközi piacon szerzett terménykereskedelmi, illetve malomipari cégnél szerzett beszerzői tapasztalatokkal 2018-ban csatlakozott az IKR Agrár Kft. terménykereskedelmi üzletágához, ezen a ponton ki kell térnünk arra az egyedülálló feldolgozóipari háttérre is, ami az IKR Agrár Kft.-vel elérhetővé válik a termelőknek.

„A mai viszonyok között nem túlzás azt állítani, hogy a terménykereskedelemben csak azok a szereplők tudnak erősödni, akik mögött feldolgozóipari háttér is áll. Az IKR Agrár Kft. esetében ez magyar és nemzetközi vonatkozásban is igaz, hiszen cégünk a kontinens 18 országában 33 ezer munkatársat foglalkoztató tőkeerős AGROFERT cégcsoport része, amely Kelet-Közép-Európa legnagyobb agrártermelő, kereskedelmi és vegyipari cégegyüttese. Itthon a cégcsoport tulajdonában áll a finomított napraforgó étolaj gyártásában és forgalmazásában meghatározó NT Élelmiszertermelő és Kereskedelmi Kft., aminek köszönhetően teljes a rálátásunk, 100%-os a kontrollunk a napraforgó esetében a szerződéskötéstől kezdve a termény feldolgozásáig. Tervezhető a logisztika, a lehető legrövidebb az értékesítési lánc olyan felvásárlóval, ahol a páratlan pénzügyi stabilitásnak köszönhetően az ellenérték mindig megérkezik a gazda bankszámlájára. Az idei ugyan egy speciális év, de mindez a cseh és szlovák testvérvállalatokon keresztül jelenleg a malomiparban is működik. A helyi termés ott ugyanis elmaradt a várakozásoktól, így a cseh és szlovák testvércégek rajtunk keresztül vásárolják fel a gabonát a helyi malomiparnak. A cégcsoport számos nyugati piacra is folyamatosan értékesít – Ausztriába, Olaszországba például, így rajtunk keresztül adott az átfogó nyugat-európai kitekintés is a partnereknek. Plusz, ami fontos, rendelkezünk minden olyan tanúsítvánnyal (ISCC, BÜHG) és minőségbiztosítási rendszerrel (GMP+), amely nélkül nem lehetne értékesíteni a terményeket például a német piacon.”

Az AGROFERT cégcsoport jelentette háttér nemcsak a feldolgozóiparon belül ad stabilitást a magyar termelőknek. Az IKR Agrár Kft. számára ezzel a gabonabeszerzések csúcsát jelentő aratáskörnyéki időszakban is teljes a biztonság.

„A gabonabeszerzés világában nemcsak teendők, de pénzügyek terén is az aratás jelenti a csúcsidőszakot. Egy kisebb felvásárló esetében a beérkező számlák teljesítése probléma lehet, de az AGROFERT cégcsoporthoz tartozva, ugyan, az IKR Agrár Kft. lehetőségei sem végtelenek, de biztosan nem jelent problémát a vállalások teljesítése” – emeli ki Csuka János.

Terménykereskedelem az IKR Agrár Kft.-nél: 50 magyar és egy több ezer külföldi munkatárs tudása dolgozik a gazdákért

Az IKR Agrár Kft.-vel dolgozó termelők számára nem csak az anyagiak rendezettek. A cégnél a mai világban egy ma szintén kincset érő további erőforrás is bőségesen elérhető Csuka János szerint: az információ.

"Az IKR Agrár Kft. egy jól szervezett mezőgazdasági cégcsoport tagja. Magyarországon gépértékesítést végző testvércégeink vannak országos szervizhálózattal, saját műtrágya- és növényvédőszer-gyártó kapacitásokkal bírunk, míg az anyacég ugyanezt európai léptékben valósítja meg. Olyan komplex céghálóról beszélünk, amely Kelet-Közép-Európában képes formálni az agráripari viszonyokat, hatással van a hazai agráriumra is. Plusz ehhez adódik hozzá mindennek a humán oldala: csak itthon 50 munkatársunk foglalkozik a gabonabeszerzés kérdéseivel, látogatja a termelőket, gyűjti az információkat, amelyek nélkül nem lehetséges jó döntést hozni a piacon. Az információgyűjtésben az AGROFERT csoport több mint 30 ezer munkatársára is számíthatunk, így egy, a kontinensen is jelentős tudásbázishoz biztosítunk hozzáférést a partnereinknek."

Lépéselőny a legjobb árak biztosításához: saját fejlesztésű ügyviteli és monitoring szoftverek

Az integrátorcégnél nem csak a látványos fejlesztésekre fordítanak időt és energiát. Egri Lajos kiemeli, több olyan egyedi szoftverfejlesztésük van, amelyeknek köszönhetően gyorsabban, a hibák kizárása mellett dolgozhatnak 0-24 órában a termelőkért.

„A háttérfolyamatok fejlesztése a gabonakereskedelemben sem látványos terület, de kulcsfontosságú a hatékony üzletmenethez. Az IKR Agrár Kft.-nél ehhez több területen saját szoftvereket, rendszereket fejlesztettünk ki az évek során. Saját üzletviteli rendszerrel követjük le a folyamatokat, ebben helyet kapnak a szerződések, a számlák, a logisztikai dokumentáció. Valamint szintén saját fejlesztésű szoftver tartja nyilván a kiadott árakat, napi szinten minden lekötés, üzletkötői aktivitás nyilvántartásba kerül, a rendszer jelentéseket állít össze a fejleményekről, leegyszerűsíti a kapcsolattartást. Ennek köszönhetően a nagyvállalatok komolyságával, de a kisvállalkozásokat jellemző gyorsasággal tudjuk bonyolítani az üzletkötéseket a gabonapiacon. Mindez a gazdálkodók számára is nyereség.”

Jövedelmező agrárvállalkozást épít? Tegye egyszerűbbé a feladatot Európa egyik legnagyobb agráripari cégének tudásbázisára építve az IKR Agrár Kft.-n keresztül!

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?